Головна Новини Суспільство події Чи справді РФ втрачає свій прибуток від нафти через санкції: чи може Захід вдарити ще болючіше
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді РФ втрачає свій прибуток від нафти через санкції: чи може Захід вдарити ще болючіше

Китай та Індія продовжує рятувати Росію, скуповуючи її ресурси, у тому числі енергетичні, за демпінговими цінами

21 січня 2024, 13:55
Поділіться публікацією:

Євросоюз розпочав обговорення нового пакету санкцій, який він має намір затвердити до 24 лютого – другої річниці вторгнення Росії в Україну. Тим часом відомо, що РФ стала головним постачальником нафти в Китай, збільшує розробки нових свердловин, та й у принципі, згідно з даними Global Wealth Report, багатіє, незважаючи на війну. Чи реально зробити економічні санкції ефективнішими? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи справді РФ втрачає свій прибуток від нафти через санкції: чи може Захід вдарити ще болючіше

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Слід і надалі "цементувати" цінову стелю на нафту

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман запевняє, що інформація про те, ніби Росія багатіє на фоні війни, є абсолютно невірною.

"Насправді, країна-агресор завершила минулий рік із дефіцитом бюджету у три трильйони рублів. А сукупний експорт країни-агресора 2023-го впав на 30% (до 422 млрд доларів, за даними російського Мінфіну). Насамперед – через зменшення ціни на нафту, зниження обсягів постачання газу, нафтопродуктів тощо", – пояснює експерт.

За його словами, не так важливо, що Росія стала найбільшим постачальником нафти до Китаю. Суть у тому, що нафту їй доводиться продавати нижче 60 доларів за барель (при собівартості 40-45 доларів). І це сильно б'є по припливу валюти до країни-агресора.

"Китай та Індія, безумовно, продовжують рятувати Росію, скуповуючи її ресурси, зокрема енергетичні, по демпінгових цінах. Тому що їм це вигідно. А ось самій РФ – точно не вигідно. Безумовно, слід і далі "цементувати" цінову стелю на нафту, яка зараз становить 60 доларів. Робити так, щоб ця "стеля" не підтікала. Вводити вторинні санкції, унеможливлювати нормальне функціонування "тіньового флоту", його захід у територіальні води країн G7 та ЄС. А як тільки вийде достатньо "зацементувати" цю цінову межу, її слід поступово знижувати. Максимально наближати до собівартості. Щоб російська нафта надходила на світовий ринок у ще більших обсягах (при зниженні ціни доведеться продавати більше, щоб отримати хоч стільки ж, як раніше), а ось доходів від цього Росія майже не мала. І це значно вдарить по її можливості продовжувати військові дії", – констатує Олег Гетман.

Внутрішній запас міцності економіки Росії небезмежний

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран наголошує, що економічні санкції – один із способів впливу на РФ, які її послаблюють.

"Внутрішній запас міцності економіки Росії небезмежний, як і можливості Китайської Народної Республіки (КНР), економіку якої в 2024 очікує охолодження. Тому санкційний тиск має бути продовжено", – вважає експерт.

На його думку, майбутнє – за покращенням санкцій щодо цінової стелі продажу нафти, а також щодо покарання тих, хто допомагає Росії обходити санкції.

"Також результати дасть розшук та конфіскація так званих неофіційних фондів РФ, за допомогою яких вона зараз оминає санкції, – зазначає Віталій Шапран. – Продовження санкційного тиску важливе для того, щоб країна-агресор не змогла швидкими темпами відновлювати свою армію та ВПК".

Санкції виявилися недостатньо ефективними

Економічний експерт Данило Монін розмірковує так:

"Я думаю, що єдиними ефективними санкціями може стати різке зниження цін на нафту на світових ринках. А так – Росія справді все більше переорієнтлвує свій експорт із Заходу на інші напрямки. Або використовує країни-прокладки для продовження експорту на Захід".

У результаті, продовжує експерт, бачимо, що санкції виявилися недостатньо ефективними.

"Я не вірю, що ЄС може ще щось у цьому сенсі кардинально посилити, – зізнався Данило Монін. – Хіба що питання заморожених резервів Росії, їхньої можливої передачі Україні може якось вплинути. Але не думаю, що європейці на це підуть".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід має готуватися до нападу РФ: що підштовхує Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини