Головна Новини Суспільство події Чи може Україна стати світовим виробником зброї – що важливо вже зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Україна стати світовим виробником зброї – що важливо вже зараз

Поки що можна говорити лише про проведення заходу, що вимальовує певні перспективи

30 вересня 2023, 13:55
Поділіться публікацією:

В Україні на першому Міжнародному форумі оборонних індустрій створено Альянс оборонних індустрій. За словами президента Володимира Зеленського, виробники зброї та військової техніки з усього світу можуть приєднатися до його базової декларації та продемонструвати, що вони готові разом з Україною будувати арсенал вільного світу. Також президент зазначив, що наша країна запропонує спеціальні умови компаніям, які виявлять готовність спільно розвивати оборонне виробництво. Під час зустрічі з представниками оборонних компаній та асоціацій США, Великобританії, Німеччини, Франції, Туреччини, Швеції та Чехії український лідер наголосив, що для нас пріоритет – розвиток оборонного виробництва з використанням сучасних технологій, виробництва снарядів, ракет, дронів в Україні у співпраці з світовими лідерами галузі. Як оцінюєте сам факт проведення такого заходу та його перспективи? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи може Україна стати світовим виробником зброї – що важливо вже зараз

Перший Міжнародний форум оборонних індустрій

Нам потрібна військова техніка, озброєння, щоб себе захищати

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Сам факт проведення в Києві Міжнародного форуму оборонних індустрій можна оцінювати позитивно. Україна бере участь у наймасштабнішій війні ХХІ століття. І нам, безумовно, потрібна військова техніка, озброєння, щоб себе захищати".

Питання в тому, зазначає експерт, як швидко ми від декларацій перейдемо до конкретних справ.

"По-перше, наближається зима. І буде інтенсифікація ракетних ударів РФ по Україні. По-друге, швидко розгорнути виробництво в Україні, передати нам ті чи інші технології країни НАТО, навряд чи зможуть", – пояснює Євген Магда.

За його словами, поки що незрозуміло і те, що можуть запропонувати наші науково-дослідні, конструкторські центри. Це, наголошує експерт, питання гнучкості держави, дозвільної політики.

"Поки що можна говорити лише про проведення заходу, що вимальовує певні перспективи. Створювати траєкторію розвитку. Але точно не варто думати, ніби ми здобули якусь "вундервафлю", зброю перемоги. Слід також розуміти, що для отримання позитивних перспектив, у тому числі в ракурсі ВПК, ми повинні проводити серйозні перетворення. Створювати відповідний інвестиційний клімат, забезпечувати страхування приватних інвестицій, забезпечувати прозоре судочинство. Для цього не потрібна допомога Заходу — лише українська політична воля", – констатує Євген Магда.

Заходу слід переписувати військову доктрину та вносити зміни до Бойового Статуту

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков називає проведення такого форуму у Києві політично-дипломатичним успіхом (стратегічним!) по лінії військово-технічного співробітництва.

Політично – наші стратегічні партнери надають допомогу у зміцненні обороноздатності України. Адже країна буде сильною лише за умови, якщо вона сама вироблятиме зброю, а не купуватиме її, пояснює експерт.

По лінії військово-політичній – наразі вирішуються питання, де саме з'являться спільні підприємства. На території сусідніх з нами країн Східної Європи або безпосередньо в Україні.

"Нам вигідно, щоби все було у нас. Адже це податки, зайнятість, технології – і таке інше. Ми самі будемо здатні значно ефективніше стримувати і відображати наступ противника. Тому що Росія нікуди не подінеться. При цьому слід, з урахуванням досвіду цієї війни, будувати виробництва під землею", – наголошує Олег Старіков.

Військова складова, за його словами, у наступному. Україні важливо домагатися, щоб нам не просто передавали ті чи інші станки, навчали наш технічний склад, але й – передали технології, виробничі лінії з виробництва тих самих снарядів, гарматних стволів.

Російсько-українська війна, зазначає експерт, показала, що Заходу слід переписувати військову доктрину та вносити зміни до Бойового Статуту. І готуватися не до локальних конфліктів із деякими повстанцями, сепаратистами, а до континентальних війн використанням озброєнь 3, 4, 5 покоління.

"Дуже важливо, щоб у керівництві послідовника Державного концерну "Укроборонпром" – АТ "Українська оборонна промисловість" – були професіонали своєї справи. Не менеджери, не інвестиційні банкіри, не активісти, не просто патріоти, а – професіонали, – наголошує Олег Старіков. – І тоді жодна спостережна рада з представників іноземних держав, донорів тощо не зможе впливати на політику цього стратегічного підприємства. Він працюватиме всередину, а не зовні… І останнє. Жоден інвестор не прийде до країни, що воює. Те, що відбувається зараз – заділ на повоєнний час (коли війна закінчиться, "заморозиться", зупиниться, не буде активної фази бойових дій). Очевидно, проведення форуму саме зараз говорить про те, що вже є якесь політичне рішення про настання такого часу 2024 року".

Читайте також на порталі "Коментарі" – на фронті з'являться "оновлені" вагнерівці: про що говорить наказ Путіна – чи варто переживати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини