Головна Новини Суспільство події В'язниця «Ізоляція» у Донецьку, кат Куликовський та українські спецслужби: що за гра йде – і хто її веде
commentss НОВИНИ Всі новини

В'язниця «Ізоляція» у Донецьку, кат Куликовський та українські спецслужби: що за гра йде – і хто її веде

Експерти проаналізували ситуацію для видання «Коментарі»

14 листопада 2021, 13:26
Поділіться публікацією:

В'язниця (вона ж – тортурна, концтабір) "Ізоляція" в окупованому Донецьку підконтрольна російським спецслужбам. Про це повідомив представник міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера". У Bellingcat зазначають, що це розслідування оприлюднять "дуже скоро" і обіцяють назвати кураторів із ФСБ Росії.

В'язниця «Ізоляція» у Донецьку, кат Куликовський та українські спецслужби: що за гра йде – і хто її веде

Ізоляція - фото з відкритих джерел


Журналіст і колишній в'язень "Ізоляції" Станіслав Асєєв в ефірі того ж ток-шоу підтвердив інформацію, що нещодавно затриманий СБУ Денис Куликовський (він же "Палич" – колишній керівник тортурної "Ізоляція") перебував 2 роки на підконтрольній уряду частині України. Але його чомусь раніше не затримували. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".


Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm" Михайло Макарук упевнений: те, що Куликовський перебував у Києві з 2019 року, доводить, що він уже давно у розробці українських спецслужб.


"Швидше за все, він був у розробці Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони. Тому що там більше професіоналів, аніж у нинішній СБУ, – пояснює експерт. – За даними моїх інсайдів, Куликовський уже давно видав усю схему щодо "Ізоляції". Розкрив плани, розташування, диспозиції. Видав усіх ключових дійових осіб, включаючи катів та їх кураторів. І ці списки вже відомі. Все вже більш-менш в оперативній розробці. І потрібно просто чекати на результат".


На думку Михайла Макарука, коли Куликовський видав всю інформацію, він уже не потрібен. Оперативні та розвідувальні дії з ним уже провели, тепер будуть йти процесуальні дії.


"Якщо говорити про можливий обмін – від нинішньої влади можна очікувати будь-чого, – вважає експерт. — Адже вона вже примудрилася у вересні-2019 поміняти вивезеного з території "ДНР" в результаті спецоперації СБУ Володимира Цемаха (позивний "Борисич"), який був ключовим свідком у справі збиття Boeing 777 рейсу MH17 влітку-2014".


Народний депутат України VIII скликання, переселенка з Донецька, представник Мережі захисту національних інтересів "АНТС" Наталія Весєлова розмірковує так:


"Якщо брати до уваги коментарі Асєєва, що "Палича" не заарештовували до того, як він (Асєєв) разом з Bellingcat не почав порушувати це питання, то, напевно, все залежатиме від пильної уваги до цієї справи – з боку української та міжнародної спільнот. Якщо воно не ослабне, не вщухне, щось просуватиметься. Але тут як в анекдоті головне не вийти на себе. Незрозуміло, що Куликовський два роки робив у Києві. Коштом чого він існував, хто його фінансово забезпечував? І з якою метою? Впевнена, що за цією справою уважно стежитимуть колишні в'язні "Ізоляції", міжнародне товариство, той же Bellingcat. Але буде й протидія з боку українських правоохоронних структур, спецслужб (СБУ, ГУР, хто там займався ним). Тому що виникатиме питання – чому і за рахунок кого кат "Палич" два роки жив у Києві?"


Наталія Веселова довіряє тому, що каже колишній в'язень "Ізоляції", журналіст Асєєв.


"Він співпрацював із Bellingcat. Вони збирали дані, які підтверджують, що Куликовський мешкав у Києві з 2019-го. Думаю, коли випустять розслідування, стане ясніше, з ким він співпрацював (і чи співпрацював) і чому", — зазначає екснардеп.


Вона також звертає увагу, що головний редактор "Цензор.НЕТ", блогер Юрій Бутусов випускає альтернативу версію щодо того, як "Палич" опинився на території України й із ким співпрацював. За його версією, "Палич" витягли з т.зв. "ДНР" у результаті оперативної гри департаменту контррозвідки СБУ два з половиною роки тому. Деякий час із нібито займалася СБУ, потім – ГУР.


"Асєєв більш стриманий у коментарях. З них лише ясно, що "Палич" перебував у Києві з 2019-го, але незрозуміло, яку функцію він виконував тут. І чи було відомо СБУ, де він знаходиться", – зазначає Наталія Весєлова.


За її словами, Куликовський може стати цінним свідком на міжнародному трибуналі. При цьому не виключено, що віддадуть росіянам обміну як у 2019-му Цемаху.


"Але йому самому це не вигідно. І якщо такий обмін відбудеться, то хіба що проти його волі, – упевнена Наталія Весєлова. — Він явно не просто так залишив окуповані території. З відкритих джерел відомо, що "Палич" скоїв вбивство "не того, кого треба". Те, що він катував та вбивав в'язнів в "Ізоляції" у т.зв. "ДНР" скоріше вітали. Але, за деякими даними, він через якийсь конфлікт убив солдата, який охороняв "Ізоляцію". І йому загрожувала смертна кара за т.зв. "законам" т.зв. "ДНР". Він розуміє, що коли повернеться, його, швидше за все, вб'ють. Як відомо, Куликовський після вбивства солдата втекла до Росії. Але йому там теж не раділи. І навряд чи Росія з розкритими обіймами прийме цього морального виродка до себе. Для чого він їм? Швидше, якщо він потрапить до РФ з обміну, його повернуть назад до Донецька. Звідки живим не вийде. А тому Куликовському набагато вигідніше залишатись в Україні. І хай у в'язниці, але – жити".


Нагадаємо, генеральна прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо громадянина, якого підозрюють у терористичній діяльності та жорстокому поводженні з цивільним населенням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини