Головна Новини Суспільство Біженці Польща готує зміни для біженців з України: чого слід очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща готує зміни для біженців з України: чого слід очікувати

Польський уряд до вересня 2024 року змінить правила допомоги для українських біженців.

23 січня 2024, 14:30 comments1837
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Польща готується продовжити допомогу українським біженцям до кінця вересня, що на пів року менше ніж це роблять більшість країн ЄС. Після цього терміну правила захисту для біженців з України у Польщі зазнають змін. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання RP.

Польща готує зміни для біженців з України: чого слід очікувати

Українські біженці. Фото з відкритих джерел

Як зазначило польське видання, уряд збирається провести консультації з міністерствами та органами місцевого самоврядування, щоб вирішити, які зміни потрібно зробити у допомозі для українських біженців.

"Зміни дуже потрібні. Міжнародну фінансову допомогу від держави мають надавати лише хворим, людям з інвалідністю і переважно тим, хто зі сходу України", — говорить Анета Жоховська директорка польського фонду, який керує п’ятьма центрами для біженців.

Інший варіант, який озвучують у Польщі, це піти за прикладом Норвегії, яка оголосила, що у разі виїзду українських біженців з країни, вони втрачають свій захист та допомогу. Наразі польське законодавство дозволяє українцям виїхати з Польщі на 30 днів та зберегти свій статус. Однак Жоховська вказує, на деякі випадки недобросовісного використання ситуації.

"Нам відомі випадки, коли людина живе в Польщі на державному утриманні, але здає квартиру в Україні. Це не подобається і самим українцям, які втратили домівку через війну", — каже Жоховська.

Крім цього у нових правилах також розглядають зменшення виплат для дітей та зменшення інших пільг, які мають українські біженці. Наразі процес щодо змін триває і остаточно буде представлений згодом.

"Ми даємо собі пів року, щоб напрацювати хороші зміни до закону", — пояснив заступник міністра внутрішніх справ Вєслав Щепанський.

Наразі спеціальний захист українських біженців від війни, передбачений польським законом діє до 4 березня 2024 року. Згідно з опитуваннями у Польщі планує залишитись назавжди 21% українських біженців та 48% українських мігрантів, які приїхали до Польщі до 2022 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Польщі готуються до нової хвилі біженців з України.

Також "Коментарі" писали, що частина біженців з України повинна залишити Нідерланди. Яка категорія втратить свій захист.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини