Головна Статті Суспільство події Топ-8 абсурдних пропозицій політиків щодо обмеження прав українців під час мобілізації
commentss Cтатті Всі новини

Топ-8 абсурдних пропозицій політиків щодо обмеження прав українців під час мобілізації

Частина пропозицій стоїть не лише на межі Конституції чи закону, а й навіть здорового глузду

24 лютого 2024, 06:30
Поділіться публікацією:

Не найкраща ситуація на фронті та зловживання, які допускаються співробітниками ТЦК при мобілізації до ЗСУ, створили масу проблем при поповненні чисельності Збройних сил України та збільшили кількість ухиляються від мобілізаційних заходів. Наслідком цього стали жорсткі заяви політиків і чиновників, які у своєму захопленні все частіше "народжують" не просто дивні, а абсурдні пропозиції про "тиск" на ухилянтів. І часто вони стоять не лише на межі Конституції чи закону, а й навіть здорового глузду.

Топ-8 абсурдних пропозицій політиків щодо обмеження прав українців під час мобілізації

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел


Заборона на навчання у вишах ухилянтам та їхнім дітям


Найсвіжіший приклад абсурдних заяв політиків щодо мобілізації – можлива заборона вступу до вузу їхнім дітям, озвучив днями народний депутат від "Батьківщини" Вадим Івченко.


У своєму інтерв'ю він заявив, що дітям ухилістів від мобілізації можуть заборонити вступати до вишів, як і самим ухилістам. Ця заява викликала сильний резонанс у суспільстві, тому голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк поспішила заспокоїти всіх, заявивши, що такої можливості серед парламентаріїв її партії ніхто не розглядає, оскільки це абсурдно, антиконституційно і порушує права дітей.


При цьому права дорослих на здобуття вищої освіти влада намагалася обмежити ще у вересні, коли представник президента у ВР, член комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський зареєстрував законопроєкт про заборону на здобуття вищої освіти чоловіками віком від 30 років. Тим самим політик намагався закрити "лазівку" для ухилянтів, але насправді обмежив права українців на здобуття освіти. Втім, продовження ця ініціатива поки що так і не отримала.


Вагітна? Ні? Тоді служи – обов'язкова служба в армії для українок


Народний депутат України та екс-член фракції партії "Слуга народу" Мар'яна Безугла відзначилася не лише нападками на колишнього Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного.


Ще в грудні 2023 року вона заявила, що замість добровільної мобілізації жінок необхідна обов'язкова служба, оскільки "слабка" стать насправді нічим не гірша за чоловіків, і може служити навіть штурмовиком, правда тільки добровільно. Єдиною поважною причиною для відмови від служби політик назвала вагітність, що з одного боку можна трактувати як логічний та зрозумілий привілей, а з іншого – як покарання та обмеження прав. Адже якщо жінка з якихось причин не хоче мати дітей зовсім чи зараз, але й не хоче служити, її просто зобов'язували вагітніти, щоб "відкосити" від армії та позбавляли права вибору.


Хоча пізніше нардеп від "Голосу" Інна Совсун також підтримала обов'язковість жіночої служби у ЗСУ, більше ні в кого ця ідея підтримки не набула. Принаймні поки що.


Е-мобілізація з обмеженням прав


Втім, заяви Мар'яни Безуглої та Інни Совсун можна вважати за особисту думку, а ось текст законопроєкту №10378 від 25 грудня цілком офіційно вийшов на сайті Верховної Ради України. Документ передбачав порядок мобілізації, який мав здійснюватися через електронний кабінет, у якому надходило б повідомлення про необхідність з'явитися до ТЦК або протягом певного терміну уточнити свої дані в цих центрах.


Якщо ж ці вимоги ігноруватимуться, ухилистам у тексті законопроєкту загрожували:

- заборона на виїзд за кордон;

- блокування всіх операцій з рухомим та нерухомим майном;

- заборона отримувати посвідчення водія та керувати власним транспортним засобом;

- обмеження права користування власними коштами та іншими цінностями;

- неможливість укласти кредитний договір, договір позики;

- призупинення отримання пільг та послуг від держави.


І хоча вже 11 січня документ був відкликаний, його місце зайняв інший законопроєкт - №10449, який вже встигли ухвалити у першому читанні. І треба сказати, що багато з цих обмежень перейшли до наступного законопроєкту.


Позбавлення матеріальних прав – навіть проти НБУ


Одним із пропонованих у скасованому законопроєкті, але збереженому в новому, обмежень для ухилянтів було обмеження прав розпоряджатися майном і укладати кредитний договір, договір позики, купівлі-продажу нерухомості. Але проти таких ініціатив досить швидко висловились у Національному банку України. Так, заступник голови НБУ Катерина Рожкова пояснила, що для виконання планів щодо мобілізації є більш "цивілізовані" способи. Розкривати ж дані про фінансові активи українців банки мають право лише в окремих випадках, найчастіше за рішенням суду або за запитом певних правоохоронних органів, однак такі рішення мають обмеження.


Глава парламентської фракції "Слуга народу" у ВР Давид Арахамія пояснив, що дана норма про фінансові обмеження для ухилянтів не підтримується самими парламентаріями очолюваної ним фракції.


І справді, за чинним законодавством рахунки, кошти громадян України можуть бути заарештовані виключно за рішенням суду в рамках кримінального провадження. Також обмеження можуть накладатися рішенням Ради національної безпеки України у порядку запровадження персональних санкцій.


Депортація в Україну чи відмова від консульських послуг – ідея президента Володимира Зеленського, міністра оборони Рустема Умєрова та Давида Арахамії


Ще однією “сміливою” заявою українських політиків був заклик мобілізувати українських чоловіків, які виїхали за кордон. Ініціатором цієї ідеї став голова парламентської фракції "Слуга народу" у ВР Давид Арахамія, який заявив, що країни ЄС мають повернути в Україну чоловіків, які виїхали за кордон за “липовими” довідками.


Втім, така заява не отримала підтримки навіть у президента, принаймні його представник у Раді Федір Вениславський заявив, що екстрадиція можлива лише для підозрюваних.


Тим не менш, це питання порушувалося в інформаційному просторі ще не раз. Зокрема, Міністр оборони України Рустем Умеров в інтерв'ю німецькому виданню Welt заявив, що хотів би закликати українців за кордоном на службу. Але пізніше в Міноборони наполягали, що міністра не так зрозуміли.


Повернення військовозобов'язаних українців, які виїхали за кордон, зажадав президент Володимир Зеленський, який заявив на прес-конференції в Таллінні, що під час війни вони повинні бути в Україні і служити або платити податки.


Проте, загалом низка країн Євросоюзу вже встигла відповісти, що видавати українських чоловіків, які виїхали до Європи, вони не мають наміру. Ймовірно, з цієї причини в законопроектах про мобілізацію з'явився пункт про обмеження прав на отримання консульських послуг, але чи реалізовуватиметься він на практиці і як саме поки що невідомо. Але якщо це буде все-таки виконано, то вийде держава відмовилася від своїх громадян.


Ухиляєшся — ходи пішки


Одним із запланованих обмежень прав громадян України у законопроєкті про мобілізацію є пункт про заборону на керування транспортним засобом. Пояснити це якось логічно складно, крім, хіба що, припущення, що людину, що ходить пішки, простіше спіймати. Але такий метод мобілізації давно викликає в Україні лише негатив і навряд чи допоможе мотивації майбутніх бійців. Водночас, за законодавством позбавляти водійських прав українців може лише суд за скоєний злочин чи серйозну провину, пов'язану з порушеннями правил дорожнього руху.

Як стверджують юристи, остаточне рішення з цього питання у разі ухвалення законопроєкту №10449 буде за судами, чиї постанови і стануть підставою для відбору прав водія у ухилістів. Для цього буде потрібне звернення з ТЦК до суду для винесення такого рішення.


Жодного нормального життя для ухилістів – обмеження від Віталія Кіма


Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, який став у 2022-му році кумиром українців за своє почуття гумору, жорсткість і впевненість, також відзначився у дивних закликах проти співгромадян. Хоча він і не назвав якогось обмеження прав слід було ввести проти ухилянтів, але сам заклик позбавити своїх співгромадян "нормального" життя виглядав дуже скандально.

Так, по-перше, важко говорити про "нормальне" життя під час війни, адже у звичайних умовах людині не загрожує небезпека загинути від ракети під час чергового обстрілу з боку РФ. А по-друге, завдання будь-якої влади та держави полягає в тому, щоб створити своїм громадянам якраз ці "нормальні" умови для життя, а не позбавляти їх цього права.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини