Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Глава української делегації ПА НАТО назвав країну, яка може кораблями конвоювати зерновози
commentss НОВИНИ Всі новини

Глава української делегації ПА НАТО назвав країну, яка може кораблями конвоювати зерновози

Туреччина на сьогодні єдина країна, яка може конвоювати зерновози у Чорному морі, бо за Конвенцією Монтре, інші кораблі, навіть США, не можуть зайти зараз через Босфор

27 липня 2023, 10:18
Поділіться публікацією:

Якщо Туреччина не досягне оновлення дії "зернової угоди" у колишньому форматі, то є ймовірність, що саме ця країна може погодитися конвоювати комерційні зерновози в Чорному морі. Як повідомляє портал "Коментарі", таку думку в ефірі загальнонаціонального телемарафону висловив нардеп, голова Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

Глава української делегації ПА НАТО назвав країну, яка може кораблями конвоювати зерновози

Експорт українського зерна. Фото: з відкритих джерел

При цьому глава української делегації в ПА НАТО зазначив, що для більш предметних розмов із цього приводу потрібно дочекатися переговорів президента Туреччини Ердогана та російського диктатора Путіна.

"Ми бачили реакцію Туреччини на обстріли (Ред. – портів) та вихід із "зернової угоди", вони почали нам більше постачати озброєння і це також сигнал Путіну. Очікуємо на цю розмову, або візит, або зустріч Ердогана та Путіна і дивитимемося за результатами", — заявив політик.

За його словами, сьогодні Туреччина має дуже потужний флот і має всі можливості продовжити дію "зернового коридору" без участі РФ. До того ж, наголошує Єгор Черньов, не слід забувати, що Туреччина – це країна-член НАТО. Дуже невелика ймовірність, що Москва наважиться обстрілювати у Чорному морі кораблі Альянсу.

"Вона має достатньо потужностей на морі для того, щоб навіть супроводжувати наші кораблі для того, щоб вони не потрапили під обстріли. Я думаю РФ не наважиться нападати на турецькі кораблі, як кораблі країни НАТО", — акцентував Чернєв.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи зможе Чорноморський флот РФ влаштувати блокаду України: остаточна відповідь ISW.

Також видання "Коментарі" повідомляло — у США не виключають, що Росія після виходу із зернової угоди, обстрілів української портової інфраструктури та замінування підходів до українських портів може здійснити атаки на цивільне судноплавство в Чорному морі. Причому звинуватити у цьому Україну. При цьому, на думку представників Держдепу, у разі атаки РФ на такі кораблі країни, яким вони належать, не стануть "так легко" сприймати цей напад. Що і чому відбувається зараз у Чорному морі, чи лише в українському зерні справа? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини