Головна Новини Суспільство Війна з Росією Зеленський відкинув пропозицію Путіна відновити діалог: про що це говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський відкинув пропозицію Путіна відновити діалог: про що це говорить

Активізація ЗСУ змушує Москву дедалі виразніше подавати сигнали про бажання розпочати переговори

27 жовтня 2022, 11:00 comments1615
Поділіться публікацією:

Президент Гвінеї-Бісау – Умару Сісоку Ембало під час зустрічі в Києві з українським лідером Володимиром Зеленським передав пропозицію російського диктатора Володимира Путіна (з яким зустрічався перед цим у Москві) розпочати діалог. Зеленський пропозицію відкинув. Про що говорять останнім часом дії офіційних Москви та Києва? Як далі розвиватиметься переговорний кейс? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зеленський відкинув пропозицію Путіна відновити діалог: про що це говорить

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Цікаво, що активність навколо російсько-українського конфлікту почали виявляти деякі африканські лідери

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що у відносинах між Москвою та Києвом нічого принципово не змінилося після того, як Кремль провів анексію чотирьох тимчасово окупованих регіонів нашої країни.

"З цього моменту переговорний процес щодо мирного врегулювання військового конфлікту фактично зайшов у глухий кут. Переговори ж щодо обміну полоненими, тілами загиблих продовжуються. Як можуть бути і переговори щодо продовження зернової угоди (швидше за все, на саміті "Великої двадцятки" у середині листопада), щодо забезпечення безпеки на Запорізькій АЕС. З інших критичних питань локального характеру. А ось щодо мирного врегулювання ситуація тупикова. Москва, як і раніше, намагається змусити і Захід, і Україну – до миру з позиції сили, на своїх умовах. Для цього Захід залякують ядерною загрозою та ескалацією війни, а на Київ намагаються давити військовим шляхом. І нам дійсно варто очікувати ескалації через мобілізацію росіян і посилення тиску на фронтах", – прогнозує експерт.

Україна, зрозуміло, не йтиме на поступки, продовжуючи деокуповувати свої території. Причому роблячи це на практиці, а не теоретично, як з їх анексіями РФ, зазначає Володимир Фесенко.

"Цікаво, що активність навколо російсько-українського конфлікту почали виявляти деякі африканські лідери. І візит президента Гвінеї-Бісау до Києва примітний саме цим, – наголошує експерт. – Раніше абсолютна більшість африканських країн були під впливом Китаю та Росії. А те, що зараз президент Гвінеї-Бісау відвідав не лише Москву, а й Київ – це свідчення того, що активність української дипломатії на африканському напрямі починає давати плоди. Але, наголошую, жодних перспектив, а тим більше проривів у переговорному процесі щодо мирного врегулювання не чекаю".

Варто очікувати на якісь значні успіхи ЗСУ на фронті, оскільки це і спроби переговорного процесу завжди взаємопов'язані

Політичний експерт Денис Гороховський схильний розглядати результати візиту глави Гвінеї-Бісау – Умару Сісоку Ембало до України у позитивному ключі одразу з кількох аспектів.

"По-перше, можна припустити, що українська дипломатія розширює свій обрій і починає приділяти належну увагу не лише країнам Західної Європи та Північної Америки, а й Африці з Азією. Адже саме цей напрямок був проблемним для нашого МЗС. Ця тенденція добре відстежується через, наприклад, аналіз голосувань з українських питань в ООН. Другий позитивний аспект – ми бачимо знову спроби росіян відновити переговорний процес. Досвід попередніх восьми місяців показує, що про дипломатію РФ згадує лише у тих випадках, коли у них виникають проблеми на фронті. Звісно, позиція України залишається незмінною: переговори можливі лише після звільнення окупованих територій", – наголошує експерт.

Загалом, продовжує він, ймовірно, найближчим часом Кремль намагатиметься ескалювати ситуацію будь-якими способами, намагаючись змусити українську сторону розпочати щось домовлятися з країною-терористом і отримати хоч якісь преференції.

"В той же час, гадаю, варто очікувати на якісь значні успіхи ЗСУ на фронті, оскільки це й спроби переговорного процесу завжди взаємопов'язані", – підсумовує Денис Гороховський.

Дії ЗСУ описують ймовірність майбутніх переговорів

За словами політичного експерта Богдана Бондаренка, на словах росіяни показують усілякі методи, що вони нібито готові до переговорів. Але реальними діями це підкріплюється.

"У їхньому розумінні переговори – це виконання Україною ультиматумів Кремля. І це не переговори. Не дивно, що ми відхиляємо подібні "пропозиції". І саме ситуація на полі бою, дії ЗСУ описують ймовірність майбутніх переговорів", – зазначає Богдан Бондаренко.

Поки що, вважає він, можемо лише констатувати, що з'явився новий персонаж (африканський), який на прохання Кремля озвучує його нібито готовність до переговорів (раніше це були італійці, угорці, турки тощо).

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого готується Росія, продовжуючи розмови про "брудну бомбу" — чи здатний Захід на превентивний удар.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 жовтня 2022, 11:13

Поки Зе у владі війна буде тривати, а він ще і Путіна переZеве. Як би не переконувала Зе пропаганда, при ньому деокупації не вийде. Це партнерство карл задля тривалого періоду часу війни. Чекаємо заміну влади у США. Діяльність демократичної партії США треба визнати катастрофічною для світу. Він дискредитував поняття демократії і об'єднав проти світла всі тоталітарні режими.


Новини