Головна Новини Суспільство Війна з Росією Заморозка чи припинення війни: про що можуть стартувати переговори і чи можуть взагалі
commentss НОВИНИ Всі новини

Заморозка чи припинення війни: про що можуть стартувати переговори і чи можуть взагалі

Китай та Росія можуть бути зацікавлені в "заморожуванні" війни

24 травня 2024, 17:45 comments1583
Поділіться публікацією:

Тема переговорів між Києвом та Москвою, ймовірних після саміту миру у Швейцарії (на який країна-агресор не запрошена) все частіше спливає у пресі та різних заявах. І хоч президент України Володимир Зеленський вкотре наголосив, що не бачить сенсу про щось домовлятися з біснуватим Путіним, диму без вогню, як відомо, не буває. Обговорюється т.зв. "корейський сценарій", коли обидві сторони вичерпають сили та домовляться про фіксацію ситуації по лінії на полі бою на той момент. Не проти цього нібито навіть Путін, який нібито готовий піти на такі переговори. Якими бачаться на даний момент перспективи певних домовленостей між Україною та РФ? Коли можливі, на яких умовах? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Заморозка чи припинення війни: про що можуть стартувати переговори і чи можуть взагалі

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Путін явно не готовий зупиняти війну до виборів у США

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що на даному етапі говорити про переговори не доводиться. Хіба що про зупинення (призупинення) бойових дій. Але не про якусь мирну угоду.

"Позиції сторін надто відрізняються. Україна не може погодитись на окупацію своїх територій. Ніхто не готовий змінювати Конституцію навіть шляхом референдуму. Росія ж не піде на конструктивні угоди. Тож мова піде лише про якесь "заморожування" війни", – пояснює експерт.

У цьому, на його думку, до певної міри може бути зацікавлена і РФ. Адже війна вимотує не лише нас, а й нашого супротивника.

"Є ще й фактор Китаю, який також зацікавлений у "заморожуванні". Але не тому, що він хоче, щоб росіяни забралися з української території. Зовсім ні. Просто Китаю щодо його ігрищ у Південній Азії потрібно, щоб через якийсь час Росія могла відкрити "другий фронт". А для цього потрібна пауза для відновлення запасу озброєнь, боєприпасів тощо", – зазначає Борис Кушнірук.

До того ж, продовжує він, якщо під час гарячої фази війни КНР побоюється допомагати РФ, то, коли бойові дії зупиняться, Пекін цілком може розпочати легальні поставки чогось військового до Росії. У Китаю вже будуть розв'язані руки для допомоги росіянам у відновленні потужностей.

"При цьому Путін явно не готовий зупиняти війну до виборів у США, – наголошує експерт. — Він розраховує, що ймовірна парафія Трампа зіграє на руку Москві в ракурсі майбутніх домовленостей про мир (хоч це може бути і помилкове судження). Відповідно – реально розраховувати на переговори між Україною та Росією не доводиться раніше за зиму-весну 2025 року. А до цього бойові дії продовжуватимуться".

Основ для переговорів на даний момент немає

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко також не бачить зараз перспектив для діалогу між Києвом та Москвою.

"Путін змінив військове керівництво, було затримано чергових фігурантів у погонах за підозрою в корупції. Схоже, Кремль своїми кадровими змінами в Міноборони та Генштабі (зокрема зміна Шойгу на економіста Білоусова) демонструє, що ще більше переводить економіку на військові рейки. І готовий до довгострокової війни", – зазначає експерт.

У той же час, наголошує вона, Китай своїми візитами до ЄС, ігноруванням прохань перестати допомагати РФ, небезпечними військовими навчаннями поблизу Тайваню, показує, що авторитарні режими досить сильні, щоби не бояться західних санкцій.

Тож і КНР точно не підштовхуватиме РФ до конструктивних переговорів, упевнена Катерина Одарченко.

У США до виборів навряд чи будуть кардинальні зміни у погляді на те, що відбувається, пояснює вона.

"Україна має двопартійну підтримку, але тема переговорів не стоїть на порядку денному. Як не варте й обговорення теми – а, що ж таке перемога для України? Констатуючи – основ для переговорів зараз немає", – каже експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – навіщо Кремль посилює чистки в Мінборони: хто кого переграв.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини