Головна Новини Суспільство Війна з Росією Захід, як і раніше, боїться надати Україні тотальну військову підтримку: чому так відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід, як і раніше, боїться надати Україні тотальну військову підтримку: чому так відбувається

Захід у цілому порівнює свій рівень підтримки України з тією потенційною відповіддю, яка може бути з боку Росії

25 листопада 2022, 15:20 comments1382
Поділіться публікацією:

Глава Міноборони Німеччини Крістіна Ламбрехт заявила, що зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) типу "Patriot", які її країна має намір передати Польщі, призначені лише для країн-членів НАТО. Такою була реакція ФРН на пропозицію Польщі передати дані системи Україні, яка страждає від масованих ракетних ударів з боку РФ. Про що говорять подібні дії Німеччини, та й не лише її (раніше США заблокували передачу Польщею літаків, які вкрай необхідні Україні для відбиття російської агресії)? Чому навіть зараз, коли РФ визнали державою-терористом, а вона, схоже, навіть пишається цим, Захід не може надати Україні тотальну військову підтримку? Чи є ймовірність, що ситуація зміниться? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Захід, як і раніше, боїться надати Україні тотальну військову підтримку: чому так відбувається

ЗРК Patriot. Фото: з відкритих джерел

Постачання системи Patriot Україні означали б відкриту участь США у війні

Політолог Володимир Цибулько пояснює, що використання системи Patriot жорстко регламентовано в рамках НАТО, оскільки це частина загальної системи протиповітряної оборони (ППО) та протиракетної оборони (ПРО), яка передбачає особливий характер таємності.

"У самій Польщі системи, які розміщені в рамках районів ПРО, обслуговуються американськими військовими. Перехід таких систем на допомогу Україні означав би відкриту участь США у війні, що суперечить політичним зобов'язанням президента Байдена перед виборцями", – зазначає Володимир Цибулько.

Тому поляки цілком справедливо підштовхнули своїми заявами Німеччину до більш активної допомоги Україні.

"І ця допомога суттєво зростає, – наголошує політолог. – Ось тільки Польща тепер виглядає більше лідером у Європі, ніж Німеччина. Канцлер Шольц дещо втрачає ініціативу як головне джерело зовнішньої політики в ЄС".

Найкращою відповіддю на російський ракетний терор є збільшення санкційного тиску на Росію та допомоги

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко розмірковує так:

"Захід загалом порівнює свій рівень підтримки України з тією потенційною відповіддю, яка може бути з боку Росії. Вже неодноразово декларувався і принцип не залучення країн НАТО до конфлікту. Ця установка може не подобатися нам, але вона зрозуміла з погляду дипломатії, геополітики, проблем, які можуть виникнути внаслідок тотальної ескалації".

Росія – ядерна держава, нагадує експерт. І, незважаючи на численні попередження, ніхто не дасть стовідсоткової гарантії, що РФ не перейде усі червоні лінії.

Щодо ситуації із ЗРК Patriot, реакція Німеччини очікувана, вважає Ігор Петренко. Але, на його думку, це не означає, що в Україну не поставлятимуться інші системи ППО/ПРО, або ті ж Patriot, але не призначені в даний момент Польщі.

"Зрозуміло, що нам хотілося б, щоб втілився в життя принцип, про який постійно говорить президент Зеленський. А саме – надання Україні всіх можливих засобів ППО/ПРО, літаків, наступального озброєння – танків, бронетехніки тощо. Усього ми поки що не отримуємо. Але кількісно та якісно допомога зростає. І стане, можливо, ще більше після того, як все більше країн та організацій визнаватимуть РФ державою-терористом у різних варіаціях (спонсор тероризму, терористичний режим тощо)", – зазначає Ігор Петренко.

До того ж, продовжує він, на непублічному рівні, швидше за все, точаться певні процеси, пов'язані зі збільшенням допомоги Україні.

"Ми постійно працюємо над тим, щоб наші союзники мали розуміння – РФ треба перемогти на полі бою, але нам для цього потрібні відповідні засоби. І найкращою відповіддю на російський ракетний терор є збільшення санкційного тиску на Росію та допомоги – Україні. Щоб Кремль розумів – за кожен новий акт агресії доведеться платити дедалі вищу ціну", – резюмує представник МЦПД.

Давайте згадаємо як ми довго і складно отримували ті ж ЗРК NASAMS чи IRIS-Т

Політичний експерт Валентин Гайдай наголошує, що Німеччина послідовно гальмувала військову допомогу Україні та санкції проти Росії.

"У недавньому інтерв'ю екс-прем'єр Великобританії Борис Джонсон розповів, що німці готові були здати Україну, щоб продовжувати бізнес з РФ. І я маю підстави вірити Джонсону, враховуючи німецьку політику – і раніше, і тепер. Тож я не здивований, що Берлін проти передачі систем Patriot Україні. Хоча тут, зрозуміло, останнє слово за США і загалом за НАТО. Але я сумніваюся, що ми можемо отримати дані ЗРК у найближчому майбутньому (найближчими місяцями). Але переговори з цього приводу треба вести. І голова нашого МЗС Дмитро Кулеба запевняє, що вони ведуться. Ну, а вода, як відомо, камінь точить. Згадаймо, як ми довго і складно отримували ті ж ЗРК NASAMS або IRIS-Т. Вони пішли в Україну лише після масованих ракетних ударів РФ по нашій енергосистемі та цивільним об'єктам", – зазначає експерт.

Коментуючи те, що Штати гальмують передачу Україні літаків, він зазначив, що якщо Польща дає свої літаки, натомість вона сподівається отримати американські. І схоже, поки що такої можливості немає.

"Та сама Словаччина передала нам радянські літаки та гелікоптери лише після того, як НАТО загалом і Чехія зокрема пообіцяла прикривати повітряний простір над нею своїми військово-повітряними силами. Ну, а Польща – більша країна, ніж Словаччина. Тож тут складніше. До речі, вона вже передавала нам деталі літаків. І негласні постачання бойової авіації в Україну теж були, – наголошує Валентин Гайдай. – Але загалом військова допомога Заходу лімітована. Схоже, ставку зроблено на те, щоб РФ ламали хребет поступово".

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори між Україною та Росією: коли вони можуть відбутися – про що свідчить позиція Києва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини