Головна Новини Суспільство Війна з Росією Захід починає постачання танків Україні – чи допоможе це наблизити перемогу в 2023 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід починає постачання танків Україні – чи допоможе це наблизити перемогу в 2023 році

Подальші постачання танків до нашої країни йтимуть легше, ніж ця перша партія

26 січня 2023, 12:50 comments1013
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 25 січня президент України Володимир Зеленський подякував партнерам за створення танкової коаліції. У цей день стало відомо, що до нас підуть німецькі танки Leopard 2, а також американські M1 Abrams. На думку Зеленського, ми маємо розширювати нашу співпрацю і в артилерії, а також вийти на постачання літаків для України. Щодо танків – важливі швидкість та обсяг. Про що говорять останні рішення наших закордонних партнерів? Чого чекати на всіх фронтах у найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Захід починає постачання танків Україні – чи допоможе це наблизити перемогу в 2023 році

Танки. Фото: з відкритих джерел

Країни Заходу зрозуміли, що альтернативи масованих поставок Україні всіх видів озброєння, що запитуються – немає

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Останні рішення про надання Україні танків Німеччиною, США, іншими союзниками говорять про те, що, зокрема, в Берліні, змінився підхід до ситуації та уявлення про цю війну. Країни Заходу зрозуміли, що альтернативи масованих поставок Україні всіх видів озброєння, що запитуються, — немає. Тому що це боротьба не просто за наше виживання, а й загалом за глобальну безпеку. Отже, треба давати танки і не лише".

Незважаючи на те, що Leopard і Abrams — новітня техніка, що технічно значно перевищує можливості російських танків, ці машини також виходять з ладу. Їх треба ремонтувати, обслуговувати. Саме з цим, у тому числі, було пов'язане зволікання з рішенням щодо їх постачання, пояснює експерт. Але якщо таке рішення прийнято (у тому числі під впливом російської агресії, що триває в РФ мобілізації, підготовці нового масованого наступу), значить, продумана і логістика, і можливість ремонту в суміжних з Україною європейських державах (у тій же Польщі), підкреслює Максим. Джигун.

На його думку, подальші постачання танків до нашої країни йтимуть легше, ніж ця перша партія. Як кажуть, крига скресла. І надання таких зразків техніки тепер поставлять на потік.

"Впевнений, вдасться зруйнувати нерішучість партнерів щодо надання літаків і далекобійних ракет, вкрай необхідних Україні. Відбуваються епохальні зміни. Від "Джавелін" (американський переносний протитанковий ракетний комплекс) менш ніж за рік ми доросли до 155 мм французьких САУ CAESAR (Цезар), американських РСЗВ HIMARS та ЗРК Patriot, тепер і до найновіших танків. Вже ні в кого не виникає сумніву у компетентності, професіоналізмі ЗСУ, – наголошує експерт. – Наші воїни швидко освоюють новітні види озброєння та ефективно застосовують їх на полі бою. Не сумніваюся, що підтримка України закордонними партнерами у військово-технічній частині лише посилюватиметься. Що, звісно, позначиться ситуації на фронті. Але попереду на нас чекають ще місяці та місяці найважчих боїв. При цьому немає сумнівів, що окупаційну російську армію буде розгромлено".

2023-й стане роком вирівнювання ситуації та остаточного перелому на користь України

Експерт Аналітичної групи "Левіафан", політолог Микола Мельник вважає важливим не лише те, що міжнародна підтримка України посилюється, а й те, що наша країна має бачення – що саме необхідно, щоб протистояти російській агресії.

"Україна поки що не відновила військово-технічний потенціал, який у нас був станом до широкомасштабного вторгнення РФ. Ні в танках, ні в БМП, ні в артилерії, ні в системах ППО. Щодо військової потужності ми зараз слабші, ніж були перед великим вторгненням, – зазначає експерт. – Водночас, росіяни втратили у боях в Україні свої найкращі частини. І зараз змушені воювати на техніці, яка вважалася застарілою ще у 80-х роках минулого століття. І якщо зараз Україна отримає сучасне озброєння, ми отримаємо технічну перевагу. Не кількісно, але якісно станемо краще за росіян".

За словами Миколи Мельника, це насамперед призведе до стабілізації лінії фронту.

"Зараз, – продовжує він, – такої стабільності немає, особливо на півночі Донецької області. Росіяни масово йдуть у наступ, а ми тримаємо оборону, вимушено відступаючи на певних ділянках, не маючи на даний момент можливості для контрнаступних дій. Це фактор втоми ЗСУ, але це, підкреслюю, на окремих ділянках фронту, до того ж, у нас є резерви. Думаю, невдовзі ми лінію фронту стабілізуємо. А при передачі нам відповідних видів артилерії з необхідною кількістю боєприпасів, танків, ремонтної бази, коли це все освоїмо, коли настане злагодженість нової техніки та нашої піхоти – ми матимемо хороші шанси дати ворогові якіснішу відсіч".

Звичайно, всі українці хочуть почути про великий контрнаступ та швидке звільнення наших територій. Але треба розуміти, чи закликає аналітик, що такий наступ – це завжди великі втрати. До того ж має бути кількісна і якісна перевага над супротивником у два-три рази. Поки що такого ми можемо досягати лише на певних тактичних фронтах, як було на Харківщині та Херсонщині, нагадує Микола Мельник.

"Про широкомасштабний контрнаступ поки що говорити не доводиться. І не факт, що це стане можливим навіть до літа, коли ми вже матимемо якісну технічну перевагу. Тому слід налаштуватись на те, що 2023-й стане роком вирівнювання ситуації та остаточно перелому на користь України. Але навряд чи ми зможемо цього року деокупувати всю свою територію, – каже експерт. – Слід менше вірити різним політикам, які обіцяють перемогу за лічені місяці".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Leopard 2 підуть в Україну: про що говорить рішення Берліна — чи може змінитися ситуація на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини