Головна Новини Суспільство Війна з Росією ЮНЕСКО заявило про загрозу знищення українських святинь
commentss НОВИНИ Всі новини

ЮНЕСКО заявило про загрозу знищення українських святинь

ЮНЕСКО включило кілька історичних об'єктів Києва та Львова до списку всесвітньої спадщини, яка перебуває під загрозою знищення

16 вересня 2023, 23:57
Поділіться публікацією:

Комітет установи ООН з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) вирішив включити кілька історичних об'єктів Києва та Львова до списку всесвітньої спадщини, яка перебуває під загрозою знищення, через загрозу руйнування внаслідок російського вторгнення. Про це, як повідомляють "Коментарі", заявили у прес-службі ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО заявило про загрозу знищення українських святинь

Софійський собор у Києві

До цього списку включено Софійський собор у Києві та пов'язані з ним будівлі, Києво-Печерська лавра, а також весь ансамбль історичного центру Львова, передає DW. Собор та лавра були включені до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 1990 році, історичний центр Львова – у 1998 році. Зараз у ЮНЕСКО вважають, що "оптимальні умови для повної гарантії захисту визначної універсальної цінності об'єктів більше не дотримуються" і що їм "загрожує потенційна небезпека у зв'язку з війною".

До списку об'єктів ЮНЕСКО під загрозою знищення включено й центр Одеси.

Софійський собор — храм, збудований у першій половині XI століття в центрі Києва, згідно з літописом, князем Ярославом Мудрим на місці перемоги над печенігами у 1036 році. На рубежі XVII—XVIII століть його було зовні перебудовано у стилі українського бароко. Усередині собору зберігся найповніший у світі ансамбль справжніх мозаїк та фресок першої половини XI століття та значні фрагменти стінопису XVII—XVIII століть.

Києво-Печерська лавра — один із перших за часом заснування монастирів Київської Русі. Прийнято вважати, що Печерський монастир був заснований в 1051 при Ярославі Мудрому ченцем Антонієм, родом з Любеча, і його учнем Феодосієм. З монастирем пов'язані імена Іларіона Русина, літописця Нестора (автора "Повісті временних літ"), художника Аліпія. У Ближніх та Далеких печерах лаври спочивають мощі православних святих, у лаврі є й поховання мирян (наприклад, могила Петра Столипіна).

Тим часом, НАТО готує відповідь Росії: використовують 40 тисяч осіб.

Полтавський воєнком зробив гучну заяву про шалені втрати: до 80 відсотків.

А в Кабміні вже анонсували нові удари по російських кораблях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини