Головна Новини Суспільство Війна з Росією Який сценарій приготував Путін – чого чекати від Білорусі у найближчі місяці
commentss НОВИНИ Всі новини

Який сценарій приготував Путін – чого чекати від Білорусі у найближчі місяці

Угруповання російських військ постійно доукомплектовується, до Білорусі прибувають нові частини, проходять нескінченні навчання

29 грудня 2022, 18:00 comments1753
Поділіться публікацією:

На військових базах Республіки Білорусь (РБ) зараз перебуває близько 10 200 російських армійців, чого недостатньо для наступу на Україну, заявив глава нашої Держприкордонслужби Сергій Дейнека. Загалом РФ зосередила біля північного кордону України, у тому числі і на території Білорусі, близько 22 тисяч своїх військових, що майже вдвічі менше, ніж було на тих рубежах перед вторгненням 24 лютого 2022 року, заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов. Проте весь цей рік у РБ проходять військові навчання, туди перекидаються російські солдати, "мобіки", авіація, військова техніка, змушуючи нас тримати значні сили та засоби на українсько-білоруському кордоні завдовжки понад тисячу кілометрів. Чого чекати від Білорусі в найближчому майбутньому, яка доля чекає на неї після цієї війни? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Який сценарій приготував Путін – чого чекати від Білорусі у найближчі місяці

Військові навчання Росії та Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Білорусь уже є стороною війни, тому чекати від неї можна все, що завгодно

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук погоджується з тим, що на даний момент у РБ не видно сил, достатніх для повномасштабного наступу (як хотілося б Путіну). Але це, наголошує він, не означає, що таких сил не буде за місяць, два, три.

"Угруповання постійно доукомплектовується, до Білорусі прибувають нові частини, відбуваються нескінченні навчання. Цього тижня, наприклад, відбулися раптові – з переходу з мирних рейок на військові. Зрозуміло, що все це робиться не просто так, – зазначає експерт. — Безумовно, у тому, що відбувається, є елемент психологічного тиску, відволікаючого маневру. Коли найвище військово-політичне керівництво України змушене постійно тримати у фокусі уваги Білорусь, наші північно-західні кордони. Чекати звідти, справді, можна що завгодно. Ми чудово пам'ятаємо, як білоруський міністр оборони присягався та божився за тиждень до повномасштабного російського вторгнення в Україну, що подібного з території РБ ніколи не станеться. Але саме звідти, зокрема, нас атакували російські війська 24 лютого".

Фактично Білорусь є стороною війни, нагадує Микита Трачук. Вона надала РФ свою територію для вторгнення в Україну, для подальших ракетних атак, дає росіянам свою техніку та боєприпаси, своїх інструкторів.

"У цій війні РБ виступає як сателіт РФ, – наголошує експерт. – І її режим для нас – ворожий. Якщо (точніше не якщо, а коли) Путін зважиться на другий повномасштабний наступ, сподіваючись все ж таки "вирішити українську проблему" з метою зламати нашу державу, є всі шанси, що РБ дотиснуть. Можливо, за допомогою батога та пряника".

Як батіг, на думку експерта, можуть пообіцяти оприлюднити якісь факти, що ганьблять Лукашенка, наприклад, корупційні. Не секрет, продовжує він, що Росія дотує Білорусь десятиліттями. І куди йдуть ці гроші – незрозуміло. Лукашенко – майстер "подоїти" РФ. І батогом, вважає Микита Трачук, цілком може бути загроза з боку Кремля "прикрити лавочку", припинивши фінансування, якісь спільні проекти, що практично відразу знищить білоруську економіку.

"Як пряник може бути і додаткове фінансування, і (цього теж не можна виключати!) обіцянку "подарувати" Білорусі частину суміжних із нею територій України – після їхнього спільного захоплення. І все ж Лукашенко, на відміну від Путіна, не живе якимось імперськими амбіціями, не порівнює себе з імператорами, не мислить категоріями глобальної політики, – наголошує експерт. — Він швидше — хитра, цинічна, але раціональна і прагматична людина. І йому важливіше царювати чисто в РБ, спокійно передати владу, а не стати частиною путінських планів щодо переділу світу. Царьком у РБ, начальником світового білоруського колгоспу – так. Але не імператором галактики, як вважає себе Путін".

Микита Трачук зазначає, що вже майже рік Лукашенко хитрує, всіляко маневрує, аби безпосередньо не брати участь у війні. І цілком можливо, що в чергову "годину Х" атаки на Україну, він може якщо не зрадити Путіна, то всіляко саботуватиме участь у цьому процесі Білорусі. Постаратися під будь-яким приводом не вступати у війну.

"Але, звісно, не варто нехтувати загрозою з боку РБ, – попереджає експерт. – Тим більше, що там свіжі сили, які не воювали. І будь-яка атака спільного російсько-білоруського угрупування завдасть нам безліч проблеми. Особливо якщо враховувати, що РФ перебазувала в РБ комплекси С-400, що там знаходиться її авіація, бронетехніка. Але такий напад – не перспектива найближчого майбутнього. Однак продовжуємо активно стежити за всім, що відбувається в РБ".

Що буде з Білорусь після війни – залежить від підсумків цієї війни, упевнений Микита Трачук.

"Ми всі, звісно, сподіваємося, що РФ програє – і це похитне режим Путіна. А слідом за ним звалиться і режим Лукашенка. І це буде початок нового – найкращого – життя для Білорусі, – вважає експерт. – Їй точно немає сенсу жити як зараз – погано, бідно, за російською вказівкою, оточеною ворогами. Єдина причина всього цього – Лукашенко та побудований ним режим, який править уже майже 30 років".

Багато залежить від сценаріїв завершення війни

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко наголошує, що Білорусь із початку широкомасштабної війни надала територію для російського вторгнення в Україну. При цьому, зазначає вона, Росія займається активним поглинанням Білорусі.

"Надалі можливі різні варіанти використання білоруської території росіянами. І для наступу, для розтягування українських сил, – пояснює аналітик. – Лукашенко давно повторює російські меседжі про польську загрозу Україні, але не поспішає відкрито залучатись до агресії, тягне час. Адже може розуміти всі наслідки для себе, якщо офіційно Білорусь почне війну".

Чергова інвазія (в даному випадку – вторгнення) з боку Білорусі – постійна опція у сценарії війни РФ проти України, яку знову можуть використати, впевнена Юлія Тищенко. Можливо пізніше.

Зараз РБ – це факто окупована Росією територія, наголошує аналітик. І доля режиму Лукашенка пов'язана із російським авторитаризмом.

"Тому багато залежить від сценаріїв завершення війни, – каже Юлія Тищенко. – Принаймні білоруси побоюються відкритого зіткнення, це не популярне рішення. Тому ситуація за будь-якого розкладу – не на користь Лукашенку".

Читайте також на порталі "Коментарі" — новий ракетний обстріл України: які висновки – чого досягли росіяни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини