Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які перспективи розпаду Росії – чи можна очікувати цього у найближчому майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

Які перспективи розпаду Росії – чи можна очікувати цього у найближчому майбутньому

Якщо центральна влада ослабне, ймовірність розпаду РФ зросте в рази

3 березня 2023, 12:15 comments3028
Поділіться публікацією:

Після кадирівського сказу з приводу нібито нападу української (російсько-партизанської) ДРГ на Брянську область, після закликів з Держдуми відкрито оголосити війну Україні та путінського блеяння про те, що когось треба "дотиснути" секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов припустив, що Росія незабаром лусне, як кавун. І почнеться це, на його думку, із Кавказу. Яка ймовірність, що РФ, дійсно, лусне (розпадеться, зануриться у внутрішні конфлікти)? Що може пришвидшити цей процес? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які перспективи розпаду Росії – чи можна очікувати цього у найближчому майбутньому

Розпад Росії. Фото: 24 канал

Є чимало суб'єктів федерації, які хочуть бути незалежними від Москви

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала впевнений, що розвал РФ був би найкращим варіантом для України з погляду безпеки у майбутньому. Але це насправді непросто, підкреслює він.

"Той самий Захід на чолі з США явно не хоче розвалу РФ, – пояснює експерт. – Вони бояться, що у такій ситуації виникнуть ризики потрапляння ядерної зброї незрозуміло в чиї руки. Ті ж дозовані постачання Україні необхідних озброєнь дають привід говорити про те, що наші закордонні партнери не хочуть якогось суперрозгрому Росії на полі бою. Побоюючись, що піде неконтрольований розпад цієї держави із непередбачуваними наслідками".

Втім, продовжує Віталій Бала, останнім часом озброєння та боєприпаси йдуть до нас більш активно. Можливо, розмірковує він, це пов'язано з тим, що адміністрація Байдена пов'язує перемогу України з перемогою демократів на президентських виборах 2024-го. На той час, зважаючи на все, Білий дім має намір поставити крапку в російській агресії.

"На мій погляд, реальна перемога України може стати каталізатором певних відцентрових процесів у РФ. Є чимало суб'єктів федерації, які хочуть бути незалежними від Москви. І, якщо центральна влада ослабне, така ймовірність зросте, – прогнозує експерт. – При цьому не варто забувати, що чисельність різних правоохоронних, інших силових структур становить у країні-агресорі кілька мільйонів. І вони, захищаючи своє "хлібне місце", всіляко придушуватимуть будь-які бунти, протести та спроби парадів суверенітетів. Але, наголошую, наша перемога може стати каталізатором розпаду РФ".

Що стосується власне ситуації в Брянській області, Віталій Бала повністю впевнений, що наші військовослужбовці не мають жодного стосунку до того, що сталося.

"Скоріш за все це постановка Кремля, спрямована на внутрішню мобілізацію. Схоже, у пропагандистів не все добре в ракурсі масового залучення населення "захищати інтереси Росії". Ну не розуміє народ, навіщо захищати ці інтереси на території України. І важливо було показати, що Україна вже загрожує РФ на території РФ", – пояснює експерт логіку дій путінського режиму.

Самостійний протест у Росії не приведе ні до чого, крім кровопролиття

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

"Перспектива, що Росія "лусне", звісно, є. Така перспектива існує у всіх поліетнічних, полірелігійних та полілінгвістичних держав. Причому вона існує навіть без війни, мобілізації та стрімкого падіня рівня життя населення".

Однак, зазначає політолог, у випадку з РФ треба розуміти, які передумови можуть цьому сприяти.

"Події минулого року показали, що ні економічні санкції, ні посилення внутрішніх репресій, ні нескінченний потік "вантажу 200" не змогли дестабілізувати ситуацію всередині Росії. Більше того, формування пропагандистськими ЗМІ образу зовнішнього ворога в особі НАТО сприяло певній консолідації глибинного російського народу, об'єднавши його ненавистю до України (яка не впала за три дні) та Заходу (який підставив Україні плече). Складається враження, що навіть ті росіяни, котрі спочатку не підтримали агресію Кремля проти України, зараз змінили своє ставлення, бо "за державу прикро". Радикальне посилення репресій унеможливило опозиційний рух у будь-якому вигляді. І такий стан речей може тривати досить довго", – вважає Ганна Малкіна.

Існує думка, продовжує вона, що змінити суспільний настрій може поразка Росії на полі бою. Проте така поразка, акцентує експерт, може бути основою зворотної реакції – ресинтименту, тобто, посилення почуття ворожості стосовно того, кого суспільство вважає причиною своїх невдач, почуття безсилої заздрості та бажання реваншу.

"За такої ірраціональності оцінки реальної ситуації, – пояснює Ганна Малкіна, – причиною невдач буде не Путін та Ко, а ЗСУ та НАТО. І все ж таки, можна припустити, що імперія почне розпадатися. З периферії. І саме Кавказ є місцем, у якому можливі певні відповідні процеси. Проте, навіть там усі антивоєнні рухи та мітинги дотепер вдавалося пригнічувати досить швидко. Республіки Північного Кавказу, незважаючи на потенційну можливість радикалізації настроїв, не відчувають допомоги ззовні – і розуміють, що самостійний протест не приведе ні до чого, крім кровопролиття. Але все може змінитись".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Залужного розповіли, куди зник "великий наступ" Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини