Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які країни забороняють Україні використовувати західну зброю для ударів по Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Які країни забороняють Україні використовувати західну зброю для ударів по Росії

Країни, які не скасовують заборону для України здійснювати удари по території Росії.

30 травня 2024, 08:47
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

11 країн оголосили, що дозволяють Україні використовувати свою зброю для ударів по території Росії. Проте, кілька країн заявили, що не погоджуються з цим і Україна не має права використовувати зброю Заходу для атак по Росії.

Які країни забороняють Україні використовувати західну зброю для ударів по Росії

HIMARS запускає ракету ATACMS. Фото з відкритих джерел

Попри заяви Блінкена, який під час візиту до Києва сказав, що Україна сама має вирішувати, чи використовувати західну зброю для ударів по Росії, у Пентагоні та інші чиновники США неодноразово вказували, що не знімали обмеження для України.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц традиційно виступає проти надання дозволу Україні здійснювати удари по Росії. Проте, Еммануель Макрон тисне на Шольца, зокрема під час спільної пресконференції президент Франції наголосив на необхідності дозволити Україні бити по Росії. Шольц відповів, що західну зброю потрібно застосовувати "з повагою до партнерів і в рамках міжнародного права", проте це не дозвіл атакувати Росію.

Під час оголошення про майбутню передачу Україні 30 винищувачів F-16, прем’єр Бельгії зробив заяву про обмежене використання літаків, зокрема не завдавати ударів по Росії. Також проти використання західної зброї для атак по Росії виступила Італія, де розкритикували подібні заяви генсека НАТО Єнса Столтенберга.

Нагадаємо, що 11 країн дали дозвіл Україні на використання своєї зброї для ударів по Росії: Велика Британія, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія, Франція, Фінляндія, Швеція, Нідерланди та Канада. Інші країни, зокрема Угорщина, Словаччина, Австрія, Швейцарія публічно не оголошували свою позицію.

Крім того, слід зазначити, що попри дозвіл на використання зброю від деяких країн, це ще не ознака того, що Україна може використовувати усю передану зброю від цих країн. Наприклад, якщо Польща передає зброю виготовлену в Німеччині або США, Україна має отримати дозвіл саме від цих країн.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, скільки всього винищувачів отримає Україна від партнерів.

Також "Коментарі" писали про те, що у Кремлі відреагували на дозвіл Польщі бити по Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини