Головна Новини Суспільство Війна з Росією Скільки всього винищувачів F-16 отримає Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки всього винищувачів F-16 отримає Україна

Україна готується отримати винищувачі F-16 від чотирьох країн: Бельгії, Нідерландів, Данії та Норвегії.

29 травня 2024, 14:25 comments2232
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

28 травня міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб повідомила, що Україна отримає 30 винищувачів F-16 до 2028 року. Таким чином загальна кількість літаків F-16 на які може розраховувати Україна від союзників збільшилась до 85 одиниць.

Скільки всього винищувачів F-16 отримає Україна

Винищувач F-16. Фото з відкритих джерел

Бельгія має на озброєнні 45 винищувачів F-16, які планує поступово виводити з експлуатації та замінювати на F-35. Таким чином з надходженням сучасних американських літаків до Бельгії, Брюссель буде відправляти винищувачі в Україну у загальній кількості 30 одиниць. Очікується, що перші поставки F-16 до України відбудуться до кінця 2024 року. 

Нідерланди раніше оголошували, що передадуть Україні 42 винищувачі F-16, проте 18 з них буде відправлено в навчальний центр в Румунію. Таким чином, реальна кількість бойових літаків від Нідерландів для України становитиме 24 одиниці.

Норвегія передасть Україні 22 літаки, проте з них у робочому стані лише 12. Четвертою країною, яка оголошувала про передачу Україні F-16 стала Данія – 19 літаків.

Отже, Україна загалом отримає від союзників 85 літаків F-16: Бельгія – 30, Нідерланди – 24; Данія – 19; Норвегія – 12.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Бельгія під час оголошення про майбутні поставки винищувачів F-16 зробила заяву про деякі обмеження їх використання для України. Прем'єр-міністр Бельгії Олександр де Кроо зауважив, що їх не можна використовувати для ударів по території Росії.

Також "Коментарі" повідомляли про реакцію Кремля на рішення деяких країн дати дозвіл Україні на використання західної зброї для ударів по Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини