Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яка мета ІПСО Росії щодо нелегітимності Зеленського: чому Україна не відповідає дзеркально
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка мета ІПСО Росії щодо нелегітимності Зеленського: чому Україна не відповідає дзеркально

Організовані Росією інформаційні атаки – серйозне випробування українців на вміння користуватися логікою та критичним мисленням

2 березня 2024, 13:14
Поділіться публікацією:

Росія продовжує розгойдувати тему нібито не легітимності Зеленського як президента України після 20 травня. У свою чергу, в Офісі президента наголошують, що з цього питання (вибори неможливі у воєнний час, тому чинні парламент і президент продовжують виконувати свої обов'язки) суспільство має абсолютний консенсус. Чому РФ робить ставку на умовний Майдан-3? Чому ми не проводимо ІПСО щодо відносно умовної легітимності Путіна, враховуючи те, що в РФ котрий рік поспіль пройдуть вибори без вибору? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Яка мета ІПСО Росії щодо нелегітимності Зеленського: чому Україна не відповідає дзеркально

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Росія намагається поставити Україну в ситуацію, коли будь-який варіант буде програшним

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова поділилася такою думкою:

"Не має значення, подобається комусь президент чи ні, але є закон – вибори під час воєнного стану не проводяться. Тому всі громадяни, які обіймають виборні посади, залишаються на них як мінімум до наступних виборів. Це стосується не лише президента чи народних депутатів, це ж – і про мерів, і про депутатів усіх рівнів. Ця норма не просто так прописана, вона має на меті убезпечити країну від нелегітимних виборів, які б проводив ворог на захоплених територіях".

У цій ситуації нам важливіше зберегти країну, ніж переобрати когось. Українці мають це розуміти, наголошує експерт.

За словами Тетяни Лупової, Росія намагається поставити Україну у ситуацію, коли будь-який варіант буде програшним.

"Тобто, – пояснює вона, – якщо ми, як і вимагає закон, не проводимо вибори, представники країни-агресора продовжуватимуть кричати, що всі раптом стали нелегітимними, що тепер в Україні немає влади, відповідно, всі рішення не законні. Це абсолютна брехня. Але кого це цікавить? Їм головне перемогти у війні, захопити нашу країну, винищити українців".

Варіант другий, продовжує експерт, ось у чому. Влада каже – ок, давайте проведемо вибори, наприклад, скасувавши воєнний стан.

"Одразу ж оголошуються вибори на тимчасово окупованих територіях або навіть там, де окуповано лише частину області, як у Запорізькій, Херсонській. Якісь місцеві маргінали, що продалися ворогові, заявляють, що провели вибори і, згідно з результатами, 285% жителів області виявили бажання стати росіянами, полетіти на Марс, або стрибнути в Чорне море. Хто від цього програє? Усі ці організовані Росією інформаційні атаки – серйозне випробування українців на вміння користуватися логікою та критичним мисленням. Сподіваємось ми його пройдемо", – констатує Тетяна Лупова.

Слід чекати серйозного розгойдування ситуації

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що росіяни роблять очікувані речі.

"Інформаційній війні там приділяють багато уваги, особливо на тлі міжнародної ізоляції, що посилюється, і тому, що "бліцкриг" перейшов у третій рік повномасштабної війни. Отже – ставка все більше робиться на розгойдування ситуації в Україні. Причому, зважаючи на все, просуватиметься не лише тема нібито нелегітимності Зеленського (що не дасть жодного результату), а й вкидатимуться меседжі про загальну втому, апатію, депресію, невіру українця в перемогу. З акцентом на необхідність якнайшвидшого закінчення війни на умовах РФ. У це справді вкладені величезні гроші. А займаються цим люди, які просували схожий порядок денний ще з початку цього століття. І в них мало що змінилося, незважаючи на те, що ми повноцінно воюємо третій рік. Вони все ще мислять стереотипами "одного народу", воліючи довбати стіну саме в цьому напрямку, сподіваючись, що одного разу вдасться досягти результату", – пояснює експерт.

Тож нам, попереджає він, слід очікувати серйозного розгойдування ситуації, хоч і без того ефекту, на який розраховують у Кремлі. Але певні сумніви у певної частини українського суспільства ці ІПСО можуть посіяти, вважає Ігор Рейтерович.

"Щодо кампанії з нелегітимності Путіна, а також його майбутніх перевиборів, то Україна ці теми періодично порушує, – зазначає він. – Зосереджуючись не так на донесенні цих тез до російського суспільства (як показали останні роки – це марно), скільки – на наших союзниках. Щоб ці країни не визнали вибори не просто на тимчасово окупованих РФ українських територіях, а й у масштабах Росії".

Сьогодні про нелегітимність Путіна в Україні майже не говорять

На думку голови профспілки, Українська незалежна фундація юристів, голови АТ "Кравець і партнери", адвоката Ростислава Кравця, розгойдування росіянами теми нібито нелегетимності президента Зеленського в Україні підтримки не знаходить.

"Так, – уточнює він, – є певні політологи, юристи, конституціоналісти, які сумніваються у прозорості ситуації, пов'язаної із продовженням повноважень глави держави після закінчення терміну, на який його було обрано. Але сьогодні, схоже, ОП вдалося переконати і суспільство, і наших міжнародних партнерів, що легітимність зберігається. І в цій ситуації подальші спекуляції на цьому ґрунті марні. Нікого не цікавить, що там визнає/не визнає РФ, яка постійно зневажає всі міжнародні норми".

Щодо легітимності Путіна, ще в січні-лютому 2022 року були проєкти звернень Верховної Ради до міжнародної спільноти щодо недопущення чергового переобрання Путіна у 2024 році, зазначає експерт.

"На сьогодні в Україні про це майже не говорять, – наголошує Ростислав Кравець. – Але я думаю, що найближчим часом ця тема знову випливе. І наші правозахисники, науковці спробують обґрунтувати та донести до світової спільноти відомості щодо відсутності повноважень у Путіна бути вічним президентом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому тривожний прогноз на військову весну: з якими викликами зіткнемося.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини