Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як Захід може посилити тиск на Росію – чому розрахунок на санкції не спрацював
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Захід може посилити тиск на Росію – чому розрахунок на санкції не спрацював

Захід програв час, наголосивши на економічному тиску проти Росії, а не на поставках необхідного озброєння Україні

1 лютого 2023, 08:30 comments1015
Поділіться публікацією:

У своєму черговому вечірньому зверненні в останній день січня президент України наголосив, що програш Росії у війні проти нашої країни зробить безальтернативним надійний та тривалий мир. Володимир Зеленський традиційно закликав партнерів посилити антиросійські санкції та військову підтримку України. Як оцінюєте подібні звернення та вплив санкцій на економіку країни-агресора? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як Захід може посилити тиск на Росію – чому розрахунок на санкції не спрацював

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Найголовніше – отримання високоточної військової техніки

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко розмірковує так:

"Це звернення президента і подібні до нього – корисна і важлива справа, що наближає нашу перемогу. Лише постійно нагадуючи союзникам про нашу війну, можна вирішити питання фінансування армії та економіки України".

Сучасна армія, пояснює експерт, є армією найвищих технологій. Важливо, щоб наші партнери не просто постачали гуманітарну та фінансову допомогу, а й – нову сучасну військову техніку, наголошує Олександр Охріменко. Тоді ми зможемо якнайшвидше досягти перемоги.

"І відповідні заклики президента до закордонних союзників – дуже правильне рішення. Світ змінюється. Змінюється його ставлення до України, яка демонструє чудеса стійкості у війні проти Росії. Ми це бачимо та відчуваємо", – наголошує економіст.

Тим часом, зазначає він, війна продовжується. І важливо, щоб українська економіка не зупинялася навіть у таких тяжких умовах.

"Тут важлива координація дій із нашими закордонними партнерами. Які, наголошую, повинні надавати не лише фінансову, а й військово-технічну та іншу допомогу. Дуже складно вести переговори у міжнародній площині, зокрема бізнесовій. Всюди свої ігри, свої інтриги. Але завдання Зеленського – переграти. У тому числі росіян, які через своїх лобістів у всіх країнах намагаються зменшити рівень підтримки України, розвалити західну коаліцію, – пояснює Олександр Охріменко. – Найголовніше – отримання високоточної військової техніки. Це наблизить перемогу. А відновлення економіки без перемоги неможливе. Тому передусім треба перемогти".

Бізнес виявився для багатьох вищим, ніж покарання агресора

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук розповів, що нещодавно прийшли дані, які дали зрозуміти, скільки іноземних компаній реально залишило РФ, майже через рік її агресії проти України.

"Пам'ятаєте, як незабаром після початку вторгнення був якийсь вал повідомлень – і ті йдуть, і ті йдуть? Але як виявилося — тільки 6% компаній пішли, а решта в тій чи іншій формі залишилися. Припущення, що санкції, результат компаній, ізоляції Росії призведуть путінський нацистський режим до виснаження ресурсів – не спрацювала. Багато в чому тому, що колективний Захід, учасники Великої двадцятки активно продовжували торгувати з країною-агресором, працювати в ній. І після 2014 року, і навіть упродовж 2022-го. Бізнес, – наголошує експерт, – виявився для багатьох вищим, ніж покарання агресора, ніж ефективний та швидкий захист українців та України від варварського нападу, від масових військових злочинів, від геноциду – від усього того, що принесло російське вторгнення".

На думку Ярослава Романчука, надто велика увага спочатку була зосереджена на необхідності економічно вдарити по РФ. Тоді як на постачанні необхідного Україні озброєння увага концентрувалася значно менше.

"І така хибна тактика поведінки (ставка на те, що економічні обмеження вплинуть на Росію більше, ніж поразка на полі бою) коштувала місяців загубленого часу, безлічі життів та руйнувань, – наголошує експерт. – Лише майже через рік Захід почав декларувати постачання необхідного озброєння. Хоч із початку широкомасштабного вторгнення агресора і президент Зеленський, і головком Залужний, і всі наші топ-дипломати кричали: дайте нам зброю! Більше, краще, швидше!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — США вперше можуть надати Україні далекобійні ракети: що це може бути.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини