Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як відреагували у Києві та Москві на підрив Кримського мосту – що варто чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Як відреагували у Києві та Москві на підрив Кримського мосту – що варто чекати далі

Символізм підриву Кримського мосту завдав колосальної шкоди російській владі загалом і Путіну зокрема

9 жовтня 2022, 12:07
Поділіться публікацією:

Минула доба після підриву Кримського мосту. Як оцінюєте заяви української та російської сторін із цього приводу? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як відреагували у Києві та Москві на підрив Кримського мосту – що варто чекати далі

Кримський міст. Фото: з відкритих джерел

Через добу історія з Кримським мостом показала, що маховик репресій у Росії розкручуватиметься ще більше

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що у РФ ключовим трендом залишається розгубленість.

"Вони так і не сформували для себе відповіді на два важливі питання. По-перше – що це насправді було (підрив машини чи все ж таки ракетний удар)? По-друге, як на це реагувати, як відповідати? Вся істерика, яка була вчора і триває сьогодні у російських пропагандистів, показує, що вони не мають розуміння, як реагувати на удар по Кримському мосту. Ну, зрозуміло, окрім обстрілів українських міст та інфраструктури", – зазначає експерт.

За його словами, символізм підриву Кримського мосту завдав колосальної шкоди російській владі загалом і Путіну зокрема. Його знову починають "покусувати" і критикувати радикальніші особи, які вважають, що Росія неправильно воює.

"Крім того, – продовжує Ігор Рейтерович, – через добу історія з Кримським мостом показала, що маховик репресій у Росії розкручуватиметься ще більше. Там шукатимуть і публічно каратимуть винних чи призначених на цю роль. Не просто тасувати генералів та силовиків, як раніше, а реально притягувати когось до відповідальності. Навіть якщо вони не винні. Суспільство потребує жертв. Україна на цю роль не підходить – ми й так жертва агресії, причому наші ЗСУ знатно дають окупантам по зубах. А тому піде пошук "цапів-відбувайлів" усередині РФ. Що посилить внутрішні суперечності, внутрішню боротьбу, яка й так є у російській владі. Що, безперечно, на руку Україні".

Експерт вважає, що українська позиція має бути такою, якою вона стала ближчою до вчорашнього вечора. А саме – мінімум коментарів щодо можливої причетності України до того, що сталося з Кримським мостом. Максимум – розкручування історії щодо внутрішніх "терок" серед російських силовиків та спецслужб.

"Це правильний тренд, – упевнений Ігор Рейтерович. – І тому, що це одна з можливих версій того, що сталося. І тому, що це в будь-якому разі б'є по монолітності російського режиму, змушуючи шукати ворогів усередині, а не поза. Зрозуміло, що в РФ будуть незадоволені, вони це невдоволення виплескуватимуть, значною мірою розхитуючи режим Путіна. Тож інформаційне накачування в цьому напрямі треба продовжувати".

Позиція наших спецслужб та Міноборони щодо удару по Кримському мосту має бути, на думку експерта, дуже простою – максимум іронії, сарказму, але без будь-якої прив'язки України до того, що трапилося.

"Мені здається, і президент у вечірньому зверненні непогано впорався із цим, і заяви СБУ та МО з цього приводу були витримані у потрібній тональності. Ніхто на себе відповідальність за те, що трапилося, не бере, але всі цьому радіють і підкреслюють, що далі буде більше. За добу раунд інформаційно-психологічного протистояння Україна однозначно виграла, – констатує Ігор Рейтерович. – Сподіватимемося, що ця тенденція продовжиться".

Є сумніви, що путлер просто проковтне такий "ляпас", він захоче помсти

Політолог Дмитро Воронков наголошує, що удар по Кримському мосту був питанням часу.

"Можливо наші таким чином, вдаривши по мосту наступної доби після народження путлера, відповіли символізмом на путінський символізм. А можливо – просто з'явилося зручне вікно. Щодо способу. Окупанти говорять про підірвану вантажівку. Може і так. Але якщо міркувати логічно, то такий метод українські фахівці могли використовувати і набагато раніше. Тому мені видається сумнівним такий сценарій. Він скоріше зручний для Росії. Сказати, що знову невдало покурили – безглуздо, а визнати, що їхня ППО пропустила ракету чи безпілотник – соромно. А ось сценарій диверсії для РФ несе найменші репутаційні ризики", – пояснює експерт.

На його думку, удар міг завдати український безпілотник. Або ATACMS (MGM-140 ATACMS – американський оперативно-тактичний ракетний комплекс виробництва Lockheed Martin з балістичною ракетою малої дальності), які, схоже, Україна вже має обмежену кількість. І вони мали стати сюрпризом для противника.

"Для таких ушкоджень одного влучення, мабуть, було б мало. А ось удар по складу із вибухонебезпечним вмістом, що суттєво посилює детонацію, виглядає найбільш реалістичним (а головне – грамотним) сценарієм, – вважає Дмитро Воронков. – У мене є сумніви, що путлер просто проковтне такий "ляпас". Він захоче помсти. Навряд чи буде ядерний удар, але посилення ракетних обстрілів, у тому числі цілеспрямовані удари по скупченню мирного населення, цілком імовірні".

Кримський міст, наголошує політолог, для РФ важливий як символ насамперед окупаційної успішності. Але й логістично це найважливіший об'єкт. Тож, упевнений експерт, його відновлять швидко.

"Заради справедливості варто визнати, що Кримський міст – це не Антонівський. Тобто він не знаходиться в зоні вогневого контролю ЗСУ. Безумовно, це – успіх, але не контроль. Втім, гадаю, це лише початок, Кримський міст ще побачить не один приліт, але через його захищеність російськими ППО це не буде простим завданням, – пояснює Дмитро Воронков. – Тим більше, що тепер РФ, напевно, вживе якихось додаткових заходів захисту. Проте, я думаю, ми побачили гарну демонстрацію того, що ініціатива на боці України".

Будь-яке пошкодження Кримського мосту призводить до проблем із забезпеченням російських військ на півдні України

За словами магістра державного управління, політолога, соціолога Володимира Волі, Україна і РФ мають різні версії того, як стався підрив мосту і хто за цим стоїть.

"З української сторони в першій половині дня від деяких представників влади та низки блогерів були натяки, що це справа наших спецслужб. Потім стала превалювати реакція, що підрив мосту могли здійснити російські спецслужби, які намагаються досягти своїх цілей. З Росії звучали думки щодо причетності українських спецслужб. Але офіційна позиція звелася до того, що треба провести розслідування", – зазначає експерт.

При цьому, продовжує він, в Україні та РФ зійшлися на думці, що вибух – навмисна дія.

"Думаю, що РФ зараз спробує зважити всі політичні моменти, підвівши розслідування під найвигідніший для Кремля результат. Тож тут перевалюватимуть міркування політичної доцільності", – прогнозує Володимир Воля.

Поки, зазначає він, відомо, вантажівка їхала з боку Краснодарського краю, з Тамані. І низка моментів вказують на те, що в події було задіяно групу росіян. Ті, хто пропустив вантажівку на міст, хто синхронізував час вибуху із зупинкою складу із цистернами на сусідньому — залізничному — мосту. Тобто явно була координація дій.

"Це вочевидь диверсія. Але стоять за нею росіяни. Можливо, з координацією із СБУ. Але виконавцями та координаторами були саме громадяни РФ, – наголошує експерт. — Силовики, службовці залізничної компанії, а також компанії, що обслуговують міст".

Володимир Воля вважає, що якщо російська влада захоче ескалації, то вона підхопить версію про те, що удару по мосту завдали українські спецслужби, що це теракт, що в Києві сидить терористичне керівництво.

"Так Кремль може спробувати перебити меседжі України про необхідність визнати РФ державою-терористом чи спонсором тероризму, – пояснює політолог. – Теза про те, що в Україні – терористична влада, Москва може використати для виправдання застосування проти нашої країни зброї масової ураження. Сценарій є реалістичним, але не обов'язково ймовірним".

Експерт наголошує, що будь-яке пошкодження Кримського мосту призводить до проблем із забезпеченням російських військ, які окупували Херсонську та Запорізьку області. Погіршення їх постачання може прискорити обвал оборони загарбників у тих напрямах.

"Крім того, ми бачимо психологічний ефект того, що сталося. Захист Кримського мосту не гарантований, відповідно і контроль РФ над південними регіонами України, а також над Кримом – не такий вже і залізний", – констатує Володимир Воля.

Читайте також на порталі "Коментарі" – президент відреагував на теракт росіян у Запоріжжі, де загинули 12 людей.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sexxxx

9 жовтня 2022, 11:10

СEКС Знaкoмствa в твoем горoде: бeсплатно, анoнимно, по обoюднoмy сoгласию, пpoсто попpобуй ----- https://7l.ink/goo


Новини