Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як Україна втратила найкращий шанс, щоб виграти війну: чому це сталось
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Україна втратила найкращий шанс, щоб виграти війну: чому це сталось

У 2022 році Україна могла здобути чітку та швидку перемогу над Росією, однак такий шанс згодом зник.

10 січня 2024, 10:15 comments2303
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Головний кореспондент The Wall Street Journal Ярослав Трофимов, який має українське походження, в одній з частин книги "Наші вороги зникнуть: російське вторгнення та війна за незалежність України" висловив своє припущення, як Україна втратила найкращий шанс, аби отримати швидку перемогу у війні проти Росії. 

Як Україна втратила найкращий шанс, щоб виграти війну: чому це сталось

Україна мала шанси на перемогу над Росією у 2022 році. Фото з відкритих джерел

Після вторгнення Росії, більшість американських та європейських політиків не давали жодних шансів Україні. А Путін у своїй промові пригрозив серйозними наслідками та "червоними лініями" для Заходу, у разі спроб допомогти Україні. За словами Трофимова такі погрози спрацювали. Попри те, що Захід надихнувся стійкістю України та почав відправляти деяку західну техніку, однак запити на танки, системи ППО, літаки та броньовані машини у перші місяці були відхилені.

Згодом українські війська відбили основну навалу росіян та почали готувати контрнаступ, а Путін відмовився від мобілізації. В цей час Залужний та Зеленський планували провести атаку на Запорізьку область, щоб відрізати сухопутний коридор РФ до Криму. Генерал Залужний просив 90 гаубиць і необхідні боєприпаси для такої операції.

Ярослав Трофимов говорить, що це було не велике прохання, однак західні союзники вважали, що Україна не готова до такої атаки та наполягли на більш простішому варіанті – звільнити Херсон. Попри незгоду Залужного, Україна не могла організувати атаку без західної зброї, тому здійснила наступ на Херсон та Харків.

Після вдалих дій України та звільнення територій на Херсонщині та Харківщині Путін пригрозив ядерною зброєю та оголосив про мобілізацію. У США виділили три причини, через які Путін може застосувати ядерну зброю – втрата Криму, напад на Росію та тотальну перемогу України на полі бою. Трофимов пояснює, що восени 2022 року Росія була на межі розвалу, однак Захід реагував на слова Путіна та не надіслав більшої допомоги Україні для перемоги та закінчення війни.

"Найкращий шанс для чіткої та швидкої української перемоги зник", — пише Трофимов та додає, що "вся техніка, яку Україна випрошувала у 2022 році — танки "Леопард" і "Абрамс", "Бредлі" і "Страйкери" та батареї "Патріот" — зрештою були надані наступного року, але на той час це була інша війна".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що ексдиректор ЦРУ назвав наступні країни, з якими Росія хоче почати війну.

Також "Коментарі" писали, що росіяни масово повторили помилку українців під час атаки танками.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини