Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як Україна може вирішити питання із озброєнням – чому відкладається питання по західній авіації
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Україна може вирішити питання із озброєнням – чому відкладається питання по західній авіації

Насамперед Україні потрібно почати виробляти свої ракети, які дозволять переносити війну на територію РФ

18 лютого 2023, 14:50 comments1074
Поділіться публікацією:

Союзники України мають якнайшвидше поставити бойові танки ЗСУ, вважає канцлер Німеччини Олаф Шольц. І на цьому фронті справді є значні зрушення. Тоді як із літаками – проблеми. Німці поки що до цього не готові. Британці — теж. Не готове, схоже, і керівництво США, хоча відповідні заклики роблять конгресмени як правлячої Демократичної, так і опозиційної Республіканської партії. Якими є перспективи отримання Україною бойової авіації? Чому нам доводиться буквально вигризати постачання найважливіших видів озброєння, які надходять значно пізніше, ніж могли б? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як Україна може вирішити питання із озброєнням – чому відкладається питання по західній авіації

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Важливо розуміти – що чим більше буде в нас власної зброї, тим швидше ми почнемо атакувати Росію, витісняючи її з нашої території

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній пояснює:

"Нам конче необхідно виробляти власне озброєння та боєприпаси. Рік переговорів навколо надання нам всього необхідного для відбиття російської агресії показав, наскільки складно функціонує цей ринок, скільки політичних та економічних інтриг. Треба виготовляти свої ракети, які дозволять переносити війну на територію РФ. Цей вид зброї нам, швидше за все, не дадуть. Те саме стосується безпілотників і так далі. Ми маємо необхідну технічну базу, кадри. Хтось каже, що немає можливості цього робити, оскільки росіяни обстрілюють усю територію України, відверто брешуть. У нас збереглася інфраструктура ще радянської армії – із підземними спорудами. Перевозьте відповідні заводи туди, знайдіть інші підземні приміщення, створюйте нові".

За словами експерта, дрони, яких, за різними підрахунками, нам необхідно близько 10 тисяч на місяць, можна робити буквально у гаражах.

"Але потрібні держзамовлення, ресурс, у тому числі з держбанків, які у нас фактично не кредитують реальний сектор, а займаються спекуляціями (і у них все добре, судячи з прибутків). Саме у виробництво власних видів озброєння необхідно максимально закачати ресурс. А в нас купа безробітних! Добре, що нарешті спростили порядок ввезення комплектуючих для дронів. Тепер давайте все це переводити в промислове, масштабне виробництво!", – закликає Тарас Загородній.

Досить доречні, зазначає він, аналогії з Ізраїлем, який теж проходив через таку ж історію, як зараз Україна. Йому не постачали зброю або постачали дозовано. Доводилося з нуля створювати своє виробництво, контрабандою завозити деталі для літаків, самі літаки. І в якийсь момент, після 1967 року, коли Ізраїль показав силу, ті самі США стали одним із головних партнерів цієї держави.

"Світ поважає силу, креативне мислення, але також шукає своєї вигоди. Важливо розуміти – що чим більше буде в нас власної зброї, то швидше ми почнемо атакувати Росію, витісняючи її з нашої території. Як тільки ми почнемо виробляти та використовувати в достатній кількості ракети та дрони, які битимуть по території РФ (а без перенесення війни на територію ворога ця війна затягнеться на роки), як тільки "чмобіки" почнуть масово гинути не в окупованій Макіївці, а в Брянській, Ростовській, Курській областях тощо, як тільки на заліт в Україну 20 ворожих дронів ми відправлятимемо на територію агресора 40-50 своїх – це прискорить процес надання Україні західних літаків, танків тощо. Нам важливо постійно демонструвати силу, інакше нам так і буде дозовано видаватися озброєння, яке ми гостро потребуємо тут і зараз", – запевняє експерт.

На Заході, продовжує він, все гадають: переможе – не переможе Україна, буде ескалація – не буде, а раптом – бойова нічия? В усіх – свої інтереси.

"Єдиною країною, яка реально зацікавлена у якнайшвидшому закінченні цієї війни є Україна. А решту, так чи інакше, все більш-менш влаштовує. Східні країни дешево скуповують російські енергоресурси, у західних вже більш-менш вишикувалася інфраструктура з обслуговування цієї війни. Але це, звісно, не влаштовує нас, бо щодня гинуть українські громадяни та нищиться наша країна, – наголошує Тарас Загородній. – Так, ми отримуємо все більш складне озброєння. Але перед цим Захід довго зважує на ризики. Якою буде реакція Росії? Де гарантія, що не буде ескалації, що війна не виплеснеться за межі України? Плюс завжди є надія скоротити витрати".

Ті ж літаки є дуже дорогим видом озброєння, пояснює експерт. І якщо закривати наше небо за допомогою американських винищувачів F-16, йтиметься про мільярди доларів. Та сама батарея ЗРК "Петріот" (які нам, нарешті, вирішили надати), коштує 1 млрд доларів.

"І певні еліти Заходу виходять із достатньо цинічних міркувань: а навіщо платити більше, якщо українці поки що справляються? І їх не дуже хвилює, ціною яких жертв це нам вдається, – наголошує Тарас Загородній. – Ще один важливий момент. Деякі військові експерти стверджують, що Україні не так зараз потрібні літаки, як далекобійні ракети, щоб перебивати російські логістичні ланцюжки, знищувати їх склади, штаби, живу силу і техніку. До того ж, Захід виходить з того, що він нам нічого не винен. Є якісь суто понятійні розклади, що якщо Україна підписала Будапештський меморандум, гарантом якого виступали, зокрема, США, то їм слід нам допомагати. Багато американських еліт розуміють, що в нашій ситуації є зв'язка з Тайванем. Що якщо Україна програє – воювати США доведеться вже не лише з Росією (з якою зараз вони "воюють" побічно, руками українців), а й з Китаєм. І вже відкрито. Але при цьому ніхто не хоче багато платити".

Плюс є інтриги всередині Старої Європи. Вони нікуди не поділися, зазначає експерт. Теплиться там ще в деяких надія "продати" Україні корейський сценарій – із "заморозкою" конфлікту та відмовою від частини територій.

"А англосакси (США, Великобританія), які розуміють ризики такого розвитку подій, не завжди хочуть сваритись зі своїми союзниками в ЄС в особі його лідерів – Німеччини та Франції. Все це теж так чи інакше гальмує постачання необхідних нам озброєнь… Повертаючись до теми літаків – нам би хоч радянські отримати. У Польщі, у Словаччині є МіГ-29, Су-25. Почніть хоч із цього! Тому що дійсно переучувати наших льотчиків на західній авіації – це чималий термін", – констатує Тарас Загородній.

Літаки — це довго і дорого

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, ключовий момент, пов'язаний із наданням Україні авіації, полягає в тому, що наші західні союзники намагаються оцінювати – а що саме зараз потрібно ЗСУ.

"З того, що нам відомо, є гостра необхідність у снарядах, танках. І все це нам дають, причому темпи поставок прискорюються. Схоже, Захід готовий надати нам у найближчому майбутньому й авіацію. Але ключове тут – політичне рішення, дорожнеча, підготовка льотного складу. Все це робить постачання Україні бойової авіації досить тривалою у часі", – зазначає політолог.

Він звертає увагу, що дев'ята зустріч у форматі "Рамштайн", що відбулася 14 лютого, чітко продемонструвала, що наші закордонні партнери орієнтовані насамперед на закриття першочергових потреб ЗСУ. Це танки, боєприпаси, далекобійна артилерія.

"При цьому я впевнений, що рішення щодо авіації також буде ухвалене. Просто трохи згодом. Нагадаю, що спочатку нам давали лише "Джавеліни" та "Стінгери", потім з'явилися РСЗВ "Хаймарс", потім пішли системи ППО, включаючи "Петріот", на початку цього року з'явилася і "танкова коаліція". З авіацією, схоже, буде схожа історія, прогнозує Олексій Якубін. – Наголошую, літаки – це довго та дорого. Плюс деякі представники Заходу все ще сподіваються, що РФ піде на переговори, а тому не хочуть ще більшої ескалації (до чого може призвести постачання Україні авіації). Втім, останнім часом все більше західних політиків (це особливо видно за останніми висловлюваннями лідерів Німеччини, Франції) розуміють важливість максимального військового зміцнення України та перемоги над РФ на полі бою".

Читайте також на порталі "Коментарі" — крах Росії у 2023 році: яка ймовірність — від чого це залежить.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини