Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як не дати Путіну завдати ядерного удару по Україні – у чому важливість заяви Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Як не дати Путіну завдати ядерного удару по Україні – у чому важливість заяви Зеленського

Якщо від слів Захід не перейде до конкретних кроків щодо запобігання ядерним загрозам, Путін знову вирішить, що в нього розв'язані руки

7 жовтня 2022, 11:32 comments1099
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що НАТО має виключити застосування Росією ядерної зброї та застосовувати превентивні удари, щоб Росія знала, що з нею буде у разі використання ядерної зброї, а не навпаки чекати ядерних ударів. Після того, як РФ почала істерити із цього приводу, прес-секретар президента Сергій Никифоров уточнив, що йшлося про санкції, а не про "ядерний удар". Як оцінюєте заяву Зеленського та реакцію на неї? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Як не дати Путіну завдати ядерного удару по Україні – у чому важливість заяви Зеленського

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

На тлі загроз Кремлю важлива чітка позиція колективного Заходу

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко пояснює:

"Зеленський правильно говорить про необхідність превентивних дій щодо того шантажу, яким займається РФ. Нагадаю, що минулої зими, у відповідь на глибоке занепокоєння наших західних партнерів, які розповідали, що Росія готується напасти на Україну, він пропонував не просто попереджати та провокувати панічні настрої, а діяти превентивно. Ввести необхідний пакет санкцій або хоча б узгодити його – і донести до відома РФ про можливі наслідки повномасштабної агресії проти України. Цього зроблено не було. У результаті Путін вирішив, що в нього розв'язані руки, що він за три-чотири дні захопить якщо не всю Україну, то Київ. І що Захід не встигне оперативно відреагувати на те, що відбувається. Але його плани поламали мужність українців – усього народу загалом, а також ЗСУ, тероборони та влади зокрема".

У нинішній ситуації, продовжує експерт, загроза ядерного удару є досить високою. Йдеться, уточнює він, якщо не про стратегічний, то про тактичний удар (а то й кількох).

"І у відповідь на це треба випускати не якихось радників чи колишніх керівників тих чи інших відомств із їхніми попередженнями та застереженнями. З прогнозами, що у відповідь можуть бути знищені російські війська на території України, включаючи Чорноморський флот РФ у Криму. Набагато важливіше – чітка позиція колективного Заходу (США, Великобританії, Канади, ЄС, країн G7). Щоб вони ясно дали зрозуміти Путіну – що робитимуть у разі спроби застосувати будь-який вид ядерного озброєння", – пояснює Ігор Петренко.

Тож, наголошує він, позиція Зеленського – абсолютно правильна. Тим більше що Україна, нагадує експерт, добровільно відмовилася від ядерної зброї у відповідь на гарантії безпеки.

"Можна багато дискутувати про нікчемність із погляду юридичної сили Будапештського меморандуму. Але це не применшує того факту, що наша країна зробила подібний крок. У відповідь один із гарантів нашої територіальної цілісності та суверенітету їх і порушив. А інші (передусім США та Великобританія) його не зупинили. І зараз РФ на межі того, щоб відкрити скриньку Пандори. Наразі є консенсус між усіма ядерними гравцями, що це виключно зброя стримування. І що його не можна застосовувати. Але якщо Росія застосує – це може запустити ланцюгову реакцію, поставивши під загрозу весь світ", – упевнений Ігор Петренко.

Саме тому, наголошує він, важливо оголосити чіткий конкретний перелік того, що станеться з РФ, якщо вона застосує ядерне озброєння.

"Можливо це не впливатиме на Путіна, розумовий стан якого давно викликає питання. Проте вплине на його оточення, яке теж бере участь у процесі прийняття рішень. Або на тих, хто повинен буде повернути свій ключик або, умовно кажучи, натиснути кнопку, віддати наказ, реалізувати його, запускаючи ракети. Такі чіткі посилки стануть певним стримуючим чинником для росіян. До цього й підштовхує партнерів Зеленський, наголошуючи, що використання ядерної зброї проти України стане загальносвітовою проблемою. А тому важливо цього не допустити", – резюмує експерт.

Необхідно переходити загалом від санкцій як покарання за скоєні злочини – до санкцій як до інструменту стримування

На думку голови платформи Єдиного координаційного центру, політолога Олега Саакяна, реакцією на московських болотах, де стоїть виття, на заяву Зеленського українське суспільство, схоже, задоволене.

"Стало очевидно, що російське політичне та пропагандистське керівництво було не готове до того, що Україна може відповідати у жорсткому тоні, – зазначає експерт. – Насправді, мова, звичайно, йшла не про ядерні превентивні удари по російській інфраструктурі, а про санкційний тиск, який уточнив прес-секретар українського президента".

Логіка тут наступного, пояснює Олег Саакян. Санкції мають запроваджуватися не постфактум, коли вже відбулося порушення, а за сам факт шантажу. І за загрози застосування ядерної зброї, і за можливість підриву Запорізької АЕС (чому російська пропаганда приділяє непропорційно багато уваги), та іншим злочинам, які анонсуються чи вчиняються РФ.

"Тобто необхідно переходити в цілому від санкцій як покарання за скоєні злочини – до санкцій як до інструменту стримування при анонсі Росією загрози вчинення тієї чи іншої дії", – упевнений політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія повністю закінчила оформлення анексії частини України: що тепер почне російський диктатор Путін – які неприємності готує ворог.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

7 жовтня 2022, 11:05

Божевільний ядерний терорист Че Гевара. Сталін теж так поводився, потім Хрущов, Брежнєв. Зе - вирок Україні.


Новини