Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як Кремль готує великий наступ на Україну - що варто чекати в найближчому майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Кремль готує великий наступ на Україну - що варто чекати в найближчому майбутньому

Події під Вугледаром, Бахмутом, активізація військових дій під Куп'янськом – яскраві маркери, що великий наступ росіян уже розпочався

8 лютого 2023, 12:02 comments1187
Поділіться публікацією:

Новий великий наступ Росії на Україну, про який багато розмов останнім часом може опинитися під питанням. Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) впевнені, що РФ не має бойової сили для масштабного наступу в "нереалістичні терміни" (лютий-березень). Про що говорять такі заяви та маневри Кремля? Як ситуація може розвиватися в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як Кремль готує великий наступ на Україну - що варто чекати в найближчому майбутньому

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Не буде такого, як у стилі Другої світової війни

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець вважає, що так званий "Великий наступ" вже йде.

"Події під Вугледаром, Бахмутом, активізація військових дій під Куп'янськом говорять самі за себе", — пояснює він.

За словами Тараса Березовця, не буде такого, як у стилі Другої світової війни – артобстріли, авіанальоти, потім пішли тисячі танків, сотні тисяч солдатів.

"Ресурси у РФ не ті, можливості організації – не ті. Росії складно організувати більше, ніж один наступ. А нам важливо витримати цей натиск – і завдати свого разючого удару, використовуючи, в тому числі, новітнє озброєння, передане закордонними партнерами", – зазначає експерт.

Наступ може супроводжуватись посиленням ракетно-бомбових ударів по цивільних об'єктах

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов розмірковує так:

"Росія активно готує нову наступальну операцію. Це визнає і українська розвідка та відповідні служби союзників. Російська пропаганда розвиває аналогії між нападом на Україну та подіями Другої світової війни. Заходи в Санкт-Петербурзі та Волгограді були подані як нагадування про переможні операції 80-річної давності. Російському суспільству обіцяють перелом у ході військових дій та перехід до наступу. Досягнення хоч якихось успіхів є важливим для Кремля у внутрішньополітичному аспекті: в елітах починаються сумніви в авторитеті незмінного лідера, а "партія яструбів" дозволяє собі неузгоджені агресивні заяви. Це створює проблеми у плануванні президентських виборів-2024, незалежно від планів вести трансферт влади або знову переобирати чинного президента".

На думку експерта, масштаб російського наступу буде багато в чому обмежений здатністю економіки забезпечити нові підрозділи озброєнням, боєприпасами та постачанням.

"Російська економіка поки що досить повільно переходить на військовий режим роботи, що визнає навіть спеціально створена координаційна рада із забезпечення потреб війни при уряді РФ, – наголошує Ігор Попов. – Росії вдалося мобілізувати достатню кількість живої сили та підготувати нові з'єднання на полігонах, але заповнити втрачене важке озброєння та техніку поки що не виходить. Особливо гострою є проблема з обладнанням, що залежить від постачання імпортних комплектуючих".

Експерт наголошує, що у військовому плані, ймовірно, пріоритетом для російського наступу стане Донецька область та прилеглі території. Але ризики тактичних наступальних операцій є на всіх напрямках, попереджає він.

"Наступ може супроводжуватися посиленням ракетно-бомбових ударів по цивільних об'єктах – для створення перешкод у постачанні та для психологічного тиску на Україну. Також, ймовірно, будуть активізовані інформаційні операції проти українського населення, які показали свою ефективність останнім часом, – прогнозує Ігор Попов. – Українському суспільству треба навчитися нарешті визначати – "кому вигідно" – розповсюджувати скандальну та не завжди перевірену інформацію".

Росії в середньостроковій перспективі вистачить сил на одну стратегічну наступальну операцію, припускає експерт. І якщо вона провалиться, нове ударне угруповання створюватиметься досить довго. Тому ставки високі, і на нас чекають важкі виклики, з якими Україна обов'язково впорається, упевнений Ігор Попов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — великий наступ: чи готова Росія йти ва-банк — чому знову заговорили про переговори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини