Головна Новини Суспільство Війна з Росією Вже контрнаступ чи ще ні: що відбувається на півдні – як ситуація може розвиватися далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Вже контрнаступ чи ще ні: що відбувається на півдні – як ситуація може розвиватися далі

РФ перекинула неповні БТГ на південь, що відкриває вікно повноважень для ЗСУ

30 серпня 2022, 10:52 comments2301
Поділіться публікацією:

Українські сили розпочали активний поступ на південному напрямкуЦе підтвердив у вечірньому зверненні 29 серпня і президент Володимир Зеленський, наголосивши, що військово-політичне керівництво не розкриватиме своїх подальших планів (логічно для війни). Про що говорить такий хід ЗСУ? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Вже контрнаступ чи ще ні: що відбувається на півдні – як ситуація може розвиватися далі

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Якщо дії на південному напрямку розвиватимуться за планом, це звільнення стане ближчим

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин звертає увагу, що і до вчорашнього дня на південному напрямку – Херсонська, Миколаївська області – точилися бойові дії. І досить активні.

"Але, якщо там зараз почалася військова операція, то до завершення ніхто не коментуватиме її хід. І президент України зробив під час традиційного вечірнього звернення вірні наголоси. Ніхто не розкриватиме плани, задуми, які намагаються втілити українські військовослужбовці", – наголошує Влад Волошин.

Також слід розуміти, продовжує він, що подібна операція складається з низки моментів, ряду складових. Десь можуть бути удачі, десь – невдачі. І абсолютно логічно, щоб навколо таких дій було якнайменше шуму.

"Водночас, – зазначає експерт, – про те, що це серйозна операція, говорить той факт, що ми бачимо її втілення у багатьох складових. Ідуть удари по мостах, складах противника, місцях його зосередження на південному напрямку. Відбуваються комплексні активні дії. Видно чітко продуманий план… І президент, знову ж таки, має рацію, кажучи, що основна мета – звільнення ВСІХ наших територій. Це і Херсонська область, і Миколаївська із Запорізькою, і Харківська, і акваторії наших морів – Чорного та Азовського, та – згодом – Донбас та Крим. Тобто йдеться про звільнення ВСЕЇ України. І якщо дії на південному напрямку розвиватимуться за планом, це звільнення стане ближчим".

Зараз на півдні швидше відбувається своєрідна розвідка боєм, початкова стадія

На думку військового оглядача, експерта у сфері безпеки Олега Старікова, активна фаза бойових дій на півдні України свідчить, що збройний конфлікт увійшов до нової стадії ескалації.

"Але говорити про контрнаступ як це трактує військова наука та військове мистецтво – поки що зарано. Наразі швидше відбувається своєрідна розвідка боєм. Початкова стадія. Підготовка до активної фази, – пояснює експерт. – ЗСУ за допомогою розвідки визначили, де дислокується сухопутна складова супротивника. Тепер важливо зрозуміти, де у противника артилерія, РСЗВ, засоби ППО. Як тільки все необхідне буде дорозвідане, Генштаб внесе необхідні корективи у проведення операції, доповість вищому військово-політичному керівництву – і буде ухвалено відповідне рішення".

А зайві реляції зараз ні до чого, впевнений Олег Старіков.

"Я б остерігся робити зараз якісь гучні заяви, детальні розбори операцій, її можливого продовження та результату. Потрібно почекати – і орієнтуватися виключно на офіційні повідомлення Генштабу ЗСУ", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у США розповіли, де Росія задіє 3-й армійський корпус в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

30 серпня 2022, 10:49

Нам про це "розвідка Британії" розповість. Ми вже реформи і деолігархізацію провели. Велике крадівництво завершили. Ворог кожного дня біжить, всі його втрати десь біля Владивостока. Упоротий відосиками малюк тримає інтригу. Та вважає, якщо на віслюка золоту збрую одягти - він конем стане. Все буде Маріуполь!


Новини