Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як Україні вдалось здійснити прорив кордону в Курській області: що допомогло отримати оперативну раптовість
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Україні вдалось здійснити прорив кордону в Курській області: що допомогло отримати оперативну раптовість

Україна в наступі на Росію довела, що оперативна раптовість залежить не лише від технологій, а й від секретності планування, організації та вміння в мистецтві війни.

15 серпня 2024, 12:00
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Україна 6 серпня почала несподіваний наступ на територію Росії в ході якого взяла кілька десятків населених пунктів під свій контроль. Військовий аналітик та старший лейтенант сухопутних військ Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін розповів, як в умовах сучасної війни Україна змогла створити оперативну раптовість та неочікувано атакувати територію Росії.

Як Україні вдалось здійснити прорив кордону в Курській області: що допомогло отримати оперативну раптовість

Наступ України на Курську область. Фото з відкритих джерел

Війна в Україні поширила думку, що сучасна прозорість поля бою більше не дає змоги досягти оперативної раптовості. Як вказує Ігаль Левін, це було пов'язано з тим, що в минулому столітті не існувало всюдисущих безпілотників. Саме дрони, а також російська агентура, не дозволяли сконцентрувати українські війська непомітно у Сумській області. Попри це, Україні вдалось здійснити прорив, який, на думку Левіна, вказує, що однією з причин цього стала секретність планування.

"Я переконаний, що, по-перше, про плани українського наступу знали одиниці. Ймовірно, Сирський і наближені до нього люди. Допускаю, що навіть Зеленський і ОП не знали точного плану, а могли спустити Сирському установку на проведення будь-якої успішної наступальної операції, але без подробиць. Подробиці знав тільки він сам", — вважає Левін.

Військовий аналітик також вказує на свідчення солдатів, які дізналися про операцію буквально за добу до її початку. За словами ізраїльського військового, цього часу недостатньо, щоб зреагувала російська агентура. А концентрація бронетехніки, логістики та інженерних засобів відбулася за принципом тактики перекидання війська в інші місця.

Так солдати, які зараз перебувають у Курській області, розповідали за тиждень до наступу, що їх відправлять на південь, на посилення складних ділянок. Левін вказує, що інший молодший офіцер говорив за пару тижнів до військової операції на території РФ, що в них почала миготіти інформація про "фортецю Покровськ" і що командування кине туди абсолютно всі резерви.

"З великою часткою ймовірності все це циркулювало не саме по собі, а було частиною великого плану. Сирський і ще кілька вищих офіцерів, розробляючи цей план, потурбувалися не тільки про інформаційну тишу, а й про створення ілюзії, що всі сили будуть спрямовані на південь, а ті, хто вирушає в Сумську область, готуються захищати її від нібито ще одного російського наступу. В останній момент вуаль скинули, і операції дали зелене світло, аж до того, що деякі підрозділи, які вирушали на південь, буквально розвернули на ходу, перекинувши їх у Сумську область", — аналізує Ігаль Левін.

За його словами, крім захоплених десятків російських населених пунктів та сотень полонених армії РФ, Україна також довела, що оперативна раптовість можлива і залежить не від технологій, а від командного генія, злагодженості, організації та вміння в мистецтві війни.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україні вистачило лише трьох пострілів, щоб зруйнувати захисну лінію Росії  в Курській області.

Також "Коментарі" писали про те, що Росія готова "віддати" Україні 45-кілометрову зону в Курській області.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини