Головна Новини Суспільство Війна з Росією Військовий, дипломатичний, економічний фронт війни в Україні: чого чекати у найближчому майбутньому
commentss НОВИНИ Всі новини

Військовий, дипломатичний, економічний фронт війни в Україні: чого чекати у найближчому майбутньому

Ситуація не змінилася - результат цієї війни вирішуватиметься на полі битви - на фронті

8 грудня 2022, 14:30 comments1371
Поділіться публікацією:

У традиційному вечірньому зверненні 7 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що українські захисники звільнили 1888 населених пунктів, але ще стільки ж перебувають під російською окупацією. Він також акцентував увагу на звірствах РФ (та продовжує цілеспрямовано винищувати мирне населення), важливості трибуналу над країною-агресором, говорив про ситуацію на фронті, в енергетиці, торкнувся рішення Верховного суду Франції, який залишив чинним рішення про виплату українському "Ощадбанку" 5 млрд Росією (процес тягнувся ще з 2015 року). Як у найближчому майбутньому може розвиватися ситуація на всіх фронтах, включаючи власне військовий, дипломатичний, економічний? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Військовий, дипломатичний, економічний фронт війни в Україні: чого чекати у найближчому майбутньому

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Йде складний ультимативний діалог щодо можливого якщо не миру, то перемир'я

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник зазначає, що де-факто зараз західні союзники нашої країни висунули Кремлю ультиматум. Суть якого в наступному: якщо РФ не піде на вимоги Заходу щодо України, то щодо країни-агресора буде проведено Міжнародний трибунал, який засудить дії російського керівництва (звинувачення у геноциді українського народу, у військових злочинах, скоєних на території України) та унеможливить домовленості з ним у майбутньому. Або украй ускладнить таку можливість. Крім того, російські активи (приватні, а можливо й державні) будуть реквізовані, пройдуть процедури репарацій на користь України.

"Альтернатива – РФ виводить війська з українських територій як мінімум на рубежі 23 лютого 2022 року. Такою є умова початку політичних переговорів. Кремль поки що відмовляється. Франція, Німеччина пропонують російській владі певні гарантії безпеки, і навіть новий контроль над озброєннями. Йде складний ультимативний діалог щодо можливого якщо не миру, то перемир'я", – розповідає Руслан Бортник.

Це перемир'я, продовжує він, важливе сьогодні і для західних країн, які побоюються, що РФ, зруйнувавши українську енергоструктуру, спровокувавши блекаут, викличе повномасштабну гуманітарну кризу з міграцією десятків мільйонів українців – як внутрішньої, так і зовнішньої. Це, безумовно, негативно вплине на політичну, економічну, соціальну ситуацію в самій Європі, на сировинних та інших ринках.

"Крім того, США намагаються утримати рамки конфлікту, не допустити його поширення на інші країни, його трансформацію в ядерне зіткнення, виходу РФ із домовленості про стратегічну стабільність, що може призвести до поширення ядерних та інших небезпечних технологій в інших країнах. У тому числі попадання їх до таких прямих ворогів США як Іран, Північна Корея, Куба, Венесуела. Йде серйозна дипломатична гра", – пояснює експерт.

Він припускає, що найближчими місяцями тиск на Росію створенням Міжнародного трибуналу, репараціями, санкціями зростатиме. На міжнародному та національному рівні окремих країн активніше прийматимуться відповідні рішення.

"Але переважно все вирішуватиметься на полі битви – на фронті, – вважає Руслан Бортник. – У зв'язку з мобілізацією РФ накопичила значні резерви. Когось уже кинуто у топку війни, ще близько 100-150 тисяч людей готуються на полігонах. І очевидно, що країна-агресор готує новий наступ. Він може статися як на півдні, в районі Приазов'я (т.зв. Времєвського виступу або у напрямку на Запоріжжя), так і на Луганщині або з півночі, у напрямку Чернігів-Суми, або Київ з боку Білорусі. Протягом зими Росія обов'язково спробує перейти у контрнаступ. Поки що ж на фронті спостерігається фаза локальних боїв, війна на виснаження, боротьба за військову ініціативу між сторонами".

Україна, зазначає директор УІП, також накопичила ресурси. Наших військових навчають у ЄС, Британії. І якщо РФ не зможе перейти в контраступ, то варто чекати нашого – можливо, у напрямку півночі Луганщини чи на півдні, у районі Приазов'я.

"Саме зима визначить перебіг війни, – прогнозує Руслан Бортник. – Якщо РФ не зможе за цей час досягти якихось успіхів, навесні вона буде змушена приймати ті умови, які висунуть Україна та Захід. Саме кардинальний поступ фронту у той чи інший бік сформує нові політичні умови для переговорів".

Експерт наголошує, що Україна протягом зими переживатиме складну енергетичну кризу. Економіка продовжить деградувати, доходи держбюджету – зменшуватись, нам доведеться шукати все більше допомоги у західних партнерів – як фінансової, так і військової.

"Але, якщо ми витримаємо цієї зими, зберігши інфраструктурну цілісність, не дозволивши РФ захопити якісь значні території – перемога однозначно буде за нами", – резюмує Руслан Бортник.

Все, що відбувається створює проблеми для навколишніх РФ країн і спокійно життя у них точно не буде

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Зима буде зимою війни. І вона буде тяжкою. Але важка, насамперед, для російських військ. Українські захисники успішно б'ють по каналах комунікацій, лініям постачання противника, створюючи величезні проблеми для окупаційної армії. Чи будуть якісь потужні прориви, які є позитивними для нас? Сподіваємось, що будуть. Але слід розуміти – російсько-українська війна триватиме ще щонайменше рік. Прогнозувати щось далі неможливо".

За словами експерта, Україна зосереджуватиметься на продовженні звільнення своїх територій, тоді як РФ – намагатиметься поєднати збільшення кількості своїх військових та підготовку до весняно-літньої військової кампанії з імітацією бажання переговорів.

"РФ сьогодні потребує покращення власного іміджу. І тут їй доведеться докласти чимало зусиль. На які жертви вона готова піти у цьому питання – невідомо. Але росіяни поєднуватимуть військові приготування проти України – з гібридними діями у різних країнах Європи, – упевнений Євген Магда. – Як мінімум – у пострадянських. Відповідно, не може спати спокійно Лукашенко та Білорусь. Буде некомфортно Пашиняну у Вірменії. Те саме стосується грузинської влади, яка, на відміну від грузинського народу, не особливо прагне підтримувати Україну. Все, що відбувається, створює проблеми для оточуючих РФ країн. І спокійно життя у них точно не буде. Але перед ними стоять гібридні виклики, а перед нами виклики справжньої війни".

Україна зможе закріпити свій військовий успіх на фронті

Незважаючи на те, що результат російсько-української війни вирішуватиметься на фронті, не варто забувати про важливість супутніх напрямків, у тому числі дипломатичного та економічного вектора, упевнений політичний експерт Денис Гороховський.

"На сьогоднішній день, – зазначає він, – можна вже впевнено говорити, що Україна не просто звертається за допомогою до наших партнерів у всьому світі, а й формує міжнародну антиросійську коаліцію. І це дуже важливий аспект, тому що звільнити українські території від окупанта недостатньо для того, щоб Україна та її мешканці могли почуватися у безпеці. Нам потрібні певні гарантії безпеки і найкраща (звісно, не враховуючи малоймовірний варіант із розпадом РФ на кілька дрібних незалежних держав) їх версія – це максимальне послаблення Росії як у військовій сфері, так і економічно".

Ми вже бачили, нагадує Денис Гороховський, заява голови Єврокомісії – Урсули фон дер Ляйн, у якій йдеться про необхідність створити спецсуд для розслідування злочинів РФ в Україні. І подальше рішення парламенту Франції щодо створення спецтребуналу для розслідування військових злочинів країни-агресора.

"Паралельно у Брюсселі народний депутат України Олена Криворучкіна в рамках роботи EU4Environment закликала міжнародні інституції та організації об'єднати зусилля та створити єдиний інформаційний простір для збирання доказової бази екологічних злочинів РФ у нашій країні – для подальшого притягнення агресора до відповідальності, – розповідає експерт. – Також ми бачимо, що МЗС України активно працює із західними партнерами у контексті санкцій. Наші дипломати досягли того, що ЄС враховує їхні побажання під час підготовки чергового пакету санкцій. Так, голова українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба напередодні звернувся до Європейської комісії з пропозицією включити до наступного пакету санкцій обмеження на російську ракетну програму. Цей крок важливий для України саме у контексті воєнних дій".

І виключно завдяки такому комплексному підходу Україна зможе закріпити свій військовий успіх на фронті, упевнений Денис Гороховський. Тим самим, не тільки убезпечивши себе в майбутньому від повторних атак з боку РФ, а й забезпечивши відшкодування з боку окупанта вже завданих збитків.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ППО Patriot в Україні не буде: як пояснити рішення Заходу – чому воно не стало несподіванкою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини