Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: ключові складові поразки Росії цього року - чи є вже перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: ключові складові поразки Росії цього року - чи є вже перспективи

Росію треба бити не лише на полі бою, а й також бити санкціям та ембарго з економіки країни-агресора

11 січня 2023, 14:32 comments2886
Поділіться публікацією:

Росія не рахує своїх людей, не шкодує місцевих і не зупиняється перед якоюсь злочинною активністю, заявив у вечірньому зверненні 10 січня президент України Володимир Зеленський, коментуючи, серед іншого, важку ситуацію на Донеччині, де окупанти штурмують Бахмут і Соледар. За словами Зеленського, вільний світ має все необхідне, щоб зупинити російську агресію та призвести державу-терориста до історичної поразки. Які складові мають скластися, щоб РФ спіткав крах вже цього року? Чи видно відповідні перспективи? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна в Україні: ключові складові поразки Росії цього року - чи є вже перспективи

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Три напрямки, які підтримує президент, відповідають на запитання, чи створюються передумови для краху рашистів

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе зазначає, що президент Зеленського має чіткий порядок денний, який складається з трьох стратегічних напрямків. І ці три напрями відповідають на запитання, чи створюються передумови краху рашистів.

Перший – збільшення військово-технічного забезпечення потреб України за допомогою наших закордонних партнерів.

"І грудневий візит українського лідера до Вашингтона продемонстрував розморожування багатьох військово-технічних питань, нарощування подібної співпраці, причому не лише зі США, а й із колективним Заходом. Про це говорять нещодавні переговори Зеленського з лідерами Франції, Великобританії та інших держав. Внаслідок чого оголошується про нові та нові постачання озброєнь та боєприпасів в Україну", – пояснює експерт.

Другий стратегічний напрямок – посилення санкційного тиску на Росію.

"Окрім персональних санкцій, заморозки рахунків, арешту активів тощо, президент і вся українська дипломатія працюють над тим, щоб максимально оперативно було прийнято всі юридичні складові щодо не просто арешту держкоштів рашистської федерації, а й щодо передачі їх на відновлення України. Також наша дипломатія посилено працює над тим, щоб знизити граничну ціну на нафту та газ країни-агресора, зменшити їхній експорт. І ми бачимо, що ефект вже є", – наголошує Антон Кучухидзе, нагадує, що проти РФ введено вже понад 12,9 тис. санкцій за неповний рік.

Третій напрямок – саміт миру, намічений на лютий.

"Це дипломатичний механізм тиску на рашистську федерацію з метою показати, що Україна – мирна, демократична, відповідальна країна, яка має право захищати себе всіма методами. Але це не означає, що ми не розглядаємо і дипломатичних шляхів світоустрою після нашої перемоги, – зазначає експерт. – Будь-яке закінчення війни потрібно оформляти відповідним міжнародно юридичним чином. І ініціатива, яку у цьому ракурсі демонструє Україна – вельми позитивна. Відповідна робота ведеться, набирає ходу. Тим самим ми вбиваємо тези російської пропаганди, частиною якої стала дипломатія країни-агресора, що нібито Україна бачить лише військовий сценарій, блокуючи будь-які переговори. А так ми отримуємо хорошу нагоду створити окрему дипломатичну платформу на своїх умовах".

Потрібна повна політична ізоляція РФ

На думку політичного експерта Сергія Тарана, світ має зрозуміти – те, що відбувається в Україні, стосується не лише України, а й усіх. Якщо світовий порядок керуватиметься законами сили, як хоче Росія, якщо таке прощатиметься, рано чи пізно на місці України будуть інші держави, пояснює він.

"Слід реагувати максимально жорстко. Бити санкціями та ембарго по економіці країни-агресора. Для цього не треба посилати кудись війська, залучатися до війни безпосередньо. Досить просто не торгувати з РФ, бо це – кривава торгівля, криваві гроші, – наголошує Сергій Таран. – Безумовно, треба всебічно допомагати Україні. Підтримуватиме фінансово, а також військовим шляхом, надаючи озброєння, боєприпаси, військову техніку. Це, наголошую, важливо не лише нам, а й усім країнам, бо ми захищаємо не лише себе, а й увесь цивілізований світ".

І, звісно, наголошує експерт, потрібна повна політична ізоляція РФ. Жодних контактів із нинішнім російським керівництвом, хіба що в Гаазі.

"Якщо ці складові будуть максимально задіяні, вже цього року з’являться перспективи закінчення російсько-української війни – на умовах України, – упевнений Сергій Таран. – Якщо ж ні – війна затягуватиметься, а її наслідки продовжуватимуть негативно впливати на всі держави. Українські президент, дипломатія, усі українці мають доносити цю просту думку до всього світу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — друге пришестя Лапіна: до чого може призвести протистояння між російськими воєначальниками




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини