Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: чого чекати в найближчому майбутньому – чи вщухнуть бойові дії з наближенням зими
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: чого чекати в найближчому майбутньому – чи вщухнуть бойові дії з наближенням зими

Все більш важливим фактором стає внутрішньополітична ситуація в Росії, яка багато в чому може вплинути на перебіг війни

11 листопада 2022, 14:00 comments5058
Поділіться публікацією:

Під час вечірнього звернення 10 листопада президент України Володимир Зеленський серед іншого заявив про звільнення 41 населеного пункту на півдні України, а також прокоментував новий пакет військової допомоги від США у розмірі 400 мільйонів доларів. У свою чергу міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що РФ потрібно не менше семи днів, щоб вивести свої війська з Херсона. А зима, на думку глави МО, дозволить Києву та Москві накопичити ресурси для подальших бойових дій. Як протистояння всіх фронтах може розвиватися далі? Чого очікувати в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Війна в Україні: чого чекати в найближчому майбутньому – чи вщухнуть бойові дії з наближенням зими

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Наступ української армії буде продовжено

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов зазначає, що поки ЗСУ, як зараз, продовжують наступ та звільнення окупованих територій, це дозволяє у разі будь-яких переговорів виставляти свої умови та виступати з позиції переваги на полі бою.

"Росія закликає Україну та Захід до переговорів, навіть без будь-яких попередніх умов з боку РФ. Хоча оптимальним для себе варіантом Кремль вважає заморожування бойових дій та зупинку сторін на нинішній лінії фронту. Володимир Зеленський зі свого боку озвучив українські умови: відновлення територіальної цілісності України, повагу до Статуту ООН, репарації для реконструкції, покарання військових злочинців та гарантії безпеки на післявоєнний період. У неофіційних західних джерелах повідомляють, що Захід також висуває умову перемир'я виведення російських військ із території України. По Криму може обговорюватися певний перехідний період, протягом якого буде проведено його демілітаризацію. Остаточна позиція західних союзників може оформитися після саміту G20 (запланований наступного тижня), де вони обговорюватимуть її з Китаєм та іншими країнами не-Заходу", – припускає Ігор Попов.

Все важливішим чинником, продовжує він, стає внутрішньополітична ситуація у Росії.

"Відхід із Херсона та масові втрати серед мобілізованих стають приводами для невдоволення як населення, так і еліт. Вже починають звучати звинувачення у бік російського президента – як організатора цієї програшної війни, – наголошує експерт. – Питання транзиту влади все частіше обговорюється на закритих зустрічах, зокрема з посередниками щодо контактів із Заходом. У той же час існує ймовірність путчу і приходу до влади "партії війни до переможного кінця", і ця перспектива турбує наших західних союзників".

За словами Ігоря Попова, через погодні умови на лінії фронту може утворитися оперативна пауза, яку політики намагатимуться використовувати для обміну позиціями за сценаріями закінчення війни.

"Це не можна навіть назвати переговорами, швидше інтенсивними консультаціями неофіційних осіб, – пояснює експерт. – Після цього, мабуть, бойові дії відновляться. У тому числі залишається ризик подальших ударів російської армії щодо цивільних об'єктів в Україні. У будь-якому разі – наступ української армії буде продовжено".

Незалежно від погодних умов продовжаться активні артилерійські бої, ракетні удари

Політичний експерт Богдан Бондаренко впевнений, що затишшя на фронті не буде.

"Якщо погода зіпсується, підуть затяжні дощі, а зима буде відносно теплою, в'язкою, без особливих морозів, це ускладнить просування колісної та частини гусеничної техніки. Відповідно значно знижується можливість проводити якісь активні наступальні дії, – пояснює експерт. – Однак, незалежно від цього, продовжуватимуться активні артилерійські бої, ракетні удари. Але можна припустити, що лінія фронту не так активно рухатиметься, як від початку осені і до теперішнього часу".

Богдан Бондаренко вважає, що і Україна, і Росія використовуватимуть зиму, накопичуючи ресурси для подальших бойових дій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — без переговорів України та РФ закінчення війни не буде – за яких обставин це станеться




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини