Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна дронів в Україні: як завадити посиленню Росії за рахунок Ірану
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна дронів в Україні: як завадити посиленню Росії за рахунок Ірану

Технологічність російсько-української війни підвищуватиметься з кожним місяцем

6 листопада 2022, 12:52
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні повідомив, що найближчими тижнями чекає хороші новини щодо систем ППО для України.

Війна дронів в Україні: як завадити посиленню Росії за рахунок Ірану

Безпілотник "Байрактар". Фото: з відкритих джерел


Він також анонсував появу платформи зі збору коштів на створення флоту морських дронів. І звинуватив Іран у брехні щодо того, що той нібито постачав РФ свої безпілотники, але лише до війни та в малих кількостях. А радник глави Офісу президента Михайло Подоляк взагалі закликав завдати удару по підприємствам в Ірані, які виробляють безпілотники та інше озброєння. Що можна сказати про війну дронів, що відбувається в Україні? Як запобігти подальшій співпраці Ірану з РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Ми не можемо ніяк вплинути на співпрацю між Іраном та Росією

Керівник Центру підготовки операторів БПЛА "Крук", політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран наголошує, що про війну дронів як про війну майбутнього говорили давно, зокрема представники НАТО.

"І в Україні ми бачимо очевидну фазу саме такої війни, – наголошує експерт. – За словами керівництва НАТО, військові конфлікти майбутнього – це ефективна тирада: дрони, кібервійська та сили спецоперацій (останні у нас, до речі, виведені в окремий рід військ та здатні виконувати унікальні завдання)".

Саме в Україні, пояснює Віктор Таран, зараз тестуються різні види безпілотників, у тому числі бойові, надводні тощо. Причому тестуються як нашими союзниками, так і нашими противниками.

"Технологічність російсько-української війни підвищуватиметься з кожним місяцем. А це, у свою чергу, впливатиме на розвиток світових воєн та військових конфліктів майбутнього, – прогнозує експерт. – Україна має унікальну можливість, за умови підтримки держави, стати одним із передових виробників дронів. У нас багато тих, хто готовий та може це зробити. І держава має допомагати у цьому, а не заважати такому виробництву. До речі, у серпні в Україні було затверджено стратегію щодо безпілотних літальних апаратів в армії".

За словами Віктора Тарана, ми не можемо вплинути на співпрацю між Іраном і Росією. Вони знайдуть способи для цього, зокрема, як оминати санкції.

"Яскравий приклад – як цього тижня з Ірану до РФ через повітряний простір, контрольований цими країнами та дружніми державами, прибув вантажний літак. Є гіпотеза, що там була чергова порція іранських ударних дронів Shahed 136, які росіяни намагаються маскувати під БПЛА "Герань-2". Завадити цьому прямими методами ні Україна, ні Захід не можуть, – вважає експерт. – А непрямими ми й так діємо, накладаючи заборони на торгівлю з Іраном компонентами, з яких збираються ті самі БПЛА. Важливо посилити експортний контроль над відповідними деталями, не даючи можливості Ірану отримувати їх. Це те, що може робити Україна. Решту роблять наші західні союзники і той же Ізраїль, знищуючи в Сирії заводи з виробництва іранських дронів".

На наших очах, протягом лічених тижнів, війна виходить на новий технологічний рівень

Політолог Андрій Окара зазначає:

"Всі теоретики війни попереджали, що наступний етап розвитку війни як такої – це війна дронів, технологій, робототехніки, механізмів, керованих людиною, але без участі людей на полі бою. І Україна стає місцем, де ця тема стає реальністю".

Безпілотники, за словами експерта, використовувалися й раніше, але не так масштабно, як у російсько-українській війні. Саме тут і зараз дрони та інші керовані механізми стають найважливішою ударною силою.

"З'явилися надводні та можливо підводні дрони, про існування яких, напевно, ніхто не підозрював, крім тих, хто був безпосередній із цією темою пов'язаний. І раптом ми бачимо атаку таких дронів на російські кораблі у Севастопольській бухті. І видно там все настільки неприємно для РФ, що вона максимально засекретила інформацію про наслідки тієї атаки", – наголошує політолог.

Тема Starlink, супутникового зв'язку, продовжує він, також має не просто важливе, а й визначальне значення.

"На наших очах, упродовж лічених тижнів, війна виходить на новий технологічний рівень. І наступні війни, швидше за все, відбуватимуться вже з тотальним використанням техніки, що керується на відстані", – припускає Андрій Окара.

Коментуючи іранський слід у російсько-українській війні, експерт нагадує, що коли з'явилася інформація про закупівлю РФ іранських дронів, деякі сміялися. Мовляв, вони, скопійовані з американського безпілотника, що впав, буквально зліплені з лайна і палиць. Але як виявилося, за низької вартості та масованого застосування ці дрони завдають значної шкоди Україні. Причому використовує їхня держава-агресор у відверто терористичних цілях, атакуючи об'єкти енергетичної інфраструктури.

"Процеси, пов'язані з військовою допомогою Ірану – Росії у війні проти України, здатні зрикошетити самим Іраном, – вважає Андрій Окара. – Арсенал засобів, які офіційний Київ може задіяти проти Тегерана, обмежений. Але питання може бути винесене на обговорення в ООН, різними каналами, зокрема неофіційними, Україна може вийти на західних союзників, на Ізраїль. А ті мають важелі впливу у вигляді санкцій і навіть військових операцій, як ті ж ізраїльські удари в Сирії по заводах, які, ймовірно, випускали іранські дрони. Важливими є й активні дипломатичні зусилля, щоб стали прозорими канали постачання зброї до РФ з Ірану та Північної Кореї за можливої участі Китаю та країн Середньої Азії. Якщо розвідки західних країн попрацюють у цьому напрямі, перспективи отримання росіянами тих самих іранських озброєнь стануть вельми туманними".

Поки що, продовжує експерт, Україні важливо вчитися ефективно протистояти новій загрозі. І зараз показники дуже оптимістичні – "Шахиди" знищуються пачками.

"А нові системи ППО та ПРО, швидше за все, підвищать ефективність протистояння атакам дронів, – зазначає Андрій Окара. – І добре, що в Україні говорять про необхідність розвивати виробництво власних дронів. Важливо, щоб держава і приватний бізнес пліч-о-пліч займалися цим. І, звичайно, було б чудово, якби США надали Україні ракети, які можна порівняти за своїми характеристиками з тими, що є на озброєнні РФ. Тоді ракетний терор значно зменшився б".

Читайте на порталі "Коментарі" — Лукашенко отримав чергове попередження за допомогу Путіну: як Україна та Захід можуть покарати Білорусь.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини