Головна Новини Суспільство Війна з Росією Від чого залежить результат війни: чи готові окупанти до спроби № 2, щоб окупувати Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Від чого залежить результат війни: чи готові окупанти до спроби № 2, щоб окупувати Україну

Путін не відстане, якщо йому не кинути рішучий виклик

2 квітня 2024, 07:00
Поділіться публікацією:

Росія не припиняє свій натиск, показуючи, що не готова зупинятися в Україні. Саме тому заявилися тривожні повідомлення про те, що російські окупаційні війська зуміли прорватися на висоти Часового Яру на Донеччині, ситуація там вкрай важка. Враховуючи це, чи можна сказати, що стане головним фактором, який визначить результат цієї війни? І чи готові наразі росіяни піти в новий масований наступ? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Від чого залежить результат війни: чи готові окупанти до спроби № 2, щоб окупувати Україну

Окупанти. Фото: з відкритих джерел

Все залежить від рішучості та твердості західних політичних лідерів

Британський маршал у відставці Шон Белл в колонці для "Sky News" висловив думку, що результат війни в Україні залежить від рішучості та твердості західних політичних лідерів, вони в змозі зупинити агресора. 

Експерт нагадав, що минулої весни, коли західні партнери України допомагали її армії підготуватися до великого наступу, у повітрі витав оптимізм, що окупаційну армію вдасться перемогти. Проте наступ не приніс суттєвих змін на лінії фронту, а 2024 року Росія зайняла передові позиції на Донбасі. Нині Путін почувається впевнено через перемогу на виборах, військову перевагу над Україною, а також скорочення поставок західної військової допомоги.

"Західна високотехнологічна високоточна зброя забезпечила українським військовим вирішальну перевагу перед російськими загарбниками, однак за два роки війни західні військові скрині спорожніли, і майбутнє для президента Зеленського та його співвітчизників виглядає дедалі похмурішим", — вважає Белл.

Експерт наголосив, Путін знає, що Росія має значну військову та економічну перевагу над Україною, однак також знає, що його країна не може змагатися з НАТО і з узгодженою кампанією Заходу з допомоги Україні. Питання в тому, чи продовжать партнери надавати допомогу на необхідному рівні.

Так, рішення Франції відправити свої війська в Україну дало б змогу розмістити на території країни сучасну зброю, яку Захід не може передати їй з міркувань безпеки.

Також Белл зазначає, що російські Військово-повітряні сили вже втратили понад 10% своїх винищувачів, і Захід може серйозно змінити баланс сил, вирішивши запровадити безпольотну зону над усією Україною або її частиною. У такому разі Путін посилить свою загрозливу риторику, однак Росія не може ризикувати ескалацією — її армія вже підірвана війною, а ядерну зброю вони можуть застосувати лише в разі загрози для самої Росії.

Росіянам бракує людського ресурсу та техніки

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в інтерв'ю "РБК-Україна" висловив думку, що росіяни наразі неспроможні провести новий великий наступ. У російських військ просто немає ресурсів для цього. Останні удари авіаційними бомбами експерт пояснює намаганням тероризувати мирне населення. 

"Мета – залишити Харків без світла, води і повністю зруйнувати інфраструктуру", — сказав експерт.

При цьому Коваленко вважає, що загарбники навряд відмовляться від найбільш пріоритетних напрямків на Куп'янськ та Часів Яр. Водночас лінія від Мар'їнки до Вугледару із виходом у західну частину регіону знаходиться на третьому місці їхнього списку пріоритетів, на яких РФ зосередяться у другому півріччі. Про наступ можна буде говорити після перегрупування окупаційних військ, поновлення боєздатності підрозділів, а також накопичення та формування ресурсів. Коваленко запевняє, що зараз про це мова не йде.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що чекати від військового квітня: з якими викликами доведеться зіштовхнутися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини