Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що чекати від військового квітня: з якими викликами доведеться зіштовхнутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекати від військового квітня: з якими викликами доведеться зіштовхнутися

Вся ситуація на фронті, активізація там РФ, накладатиметься на внутрішньополітичні процеси

1 квітня 2024, 16:12 comments5698
Поділіться публікацією:

Україна увійшла в квітень під російські атаки, що продовжуються, і загрозу нового – більш масованого – наступу. На фронтах зовнішньої та внутрішньої політики теж не все гладко, особливо в ракурсі досі заблокованої допомоги з боку США. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" очікуваннями від другого місяця весни-2024 та чергового місяця російсько-української війни.

Що чекати від військового квітня: з якими викликами доведеться зіштовхнутися

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Багато що залежатиме від дій нашої влади

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович прогнозує, що на фронті Росія намагатиметься максимально тиснути на позиції ЗСУ, аби зберігати ту ініціативу, яку має агресор на сьогодні. Можливо, готуватися до масштабнішого наступу, про що попереджали президент України, деякі західні експерти та медіа.

"Тема ескалації досить активно розганяється у самій РФ. І хоч на даний момент для більш потужної хвилі наступу вони не мають ресурсів, росіяни можуть 200-300 тисяч чоловік мобілізувати найближчим часом. І провести масований наступ у межах Донецької області та маленької частини не окупованої Луганської. А заяви про новий похід на Харків виглядають не надто реально. Але місто, схоже, продовжуватимуть тероризувати обстрілами, створюючи там гуманітарну катастрофу. З метою посилення позицій РФ на гіпотетичних переговорах, про які останнім часом говорять все більш активно", – пояснює експерт.

При цьому, зазначає він, важливо розуміти, що вся ситуація на фронті (у тому числі в контексті отримання/не отримання Україною необхідної допомоги від західних партнерів), активізація там РФ накладатиметься на внутрішньополітичні процеси. У тому числі – формального закінчення президентських повноважень Зеленського (у травні).

"Це вже використовується, а використовуватиметься ще активніше РФ для розгойдування ситуації в контексті нібито нелегітимності Зеленського, необхідності проведення виборів в Україні тощо. На жаль, певна кількість "корисних ідіотів", які є як в Україні, так і за її межами, активно підігрують тут РФ (прямо чи опосередковано). Розганяючи цю тему, сподіваючись на відновлення активного політичного життя в нашій країні", – підкреслює Ігор Рейтерович.

Виходячи із сказаного вище, резюмує він, квітень пройде під егідою ескалації на фронті та активізації інформаційних, пропагандистських процесів з метою розхитати ситуацію всередині України.

"І тут, – упевнений експерт, – багато залежатиме від дій нашої влади, від того консенсусу, який складеться у тій же ВР, якій необхідно нарешті ухвалити закон про мобілізацію. Я сподіваюся, що Україна зможе адекватно реагувати на виклики, щоб у всеозброєнні підійти до травня, коли, схоже, на нас чекає основна ескалація по всіх напрямках".

Нам доведеться стримувати атаки росіян

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"З одного боку, квітень стане місяцем надії. Адже саме цього місяця є шанс, що наші американські друзі розблокують нарешті допомогу Україні. Ми поки не розуміємо, в якому вигляді це буде (як схвалив у лютому Сенат, або з'явиться новий варіант, як натякає зараз спікер Палати представників Джонсон), але сам факт того, що відповідний законопроєкт буде ухвалено – важливий. З іншого боку, квітень виявиться й украй важким для України місяцем. Адже навіть, якщо за 10-15 днів обидві палати американського парламенту проголосують законопроєкт про зовнішню допомогу, необхідні нам озброєння та боєприпаси не надійдуть миттєво. На це може знадобитися один-два місяці. Які нам необхідно протриматися під тиском значно переважаючих сил противника".

У квітні, попереджає експерт, нам доведеться стримувати атаки росіян, виходячи з наявних сил та засобів, а також з допомоги, яку нам надають європейські партнери.

"Чеська снарядна ініціатива, французькі ракети та бронетехніка можуть нам дуже допомогти. Але важливо, щоб це якнайшвидше потрапило до ЗСУ", – акцентує Вадим Трюхан.

Поки ж, констатує він, квітень нам просто потрібно вистояти, сподіваючись, що все, задеклароване партнерами, буде зроблено.

Читайте на порталі "Коментарі" — Росія продовжує удари по енергетиці України: про що це говорить і до чого готуватися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини