Головна Новини Суспільство Війна з Росією В окупованій частині Запорізької області скасовують вивчення української мови
commentss НОВИНИ Всі новини

В окупованій частині Запорізької області скасовують вивчення української мови

З 1 вересня

13 березня 2023, 14:59
Поділіться публікацією:

У школах Запорізької області, окупованої части регіона, окупанти та їх поплічники скасують обов'язкове вивчення української мови з 1 вересня. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на росЗМІ.

В окупованій частині Запорізької області скасовують вивчення української мови

Окупанти витісняють українську мову з навчального процесу

"Тепер батьки зможуть обрати, яку мову — російську чи українську — навчатимуть їхні діти як рідну", — повідомляють пропагандисти з посиланням на так звану "міністерку освіти та науки Запорізької області" Олену Шапурову.

Остання стала відома ще 29 вересня 2022 року, коли українські партизани висадили в повітря авто з цією мелітопольскою колаборанткою. Вона лишилася живою. З вторгненням до України та Мелітополя рашистів Олена Шапурова  сприяє окупантам в налагодженні на окупованій территорії Запорізької області освітнього процесу за лекалами Російської Федерації.

Нагадаємо, що не обов'язкове вичення української мови в шкільних закладах практикувалося в радянські часи та сприяло більшій русифікації України. Зараз подібне відбувається в Росії щодо мови поволзьких татар, обов'язкове вивчення цієї мови скасували навіть в Татарстані.

Тим часом в Україні навпаки, майже на 10%, зросла частка україномовних. Це, на думку соціологів, викликано бажанням українців дистанціюватись від країни-агресорки, а також тим, що в опитанні не брали участь російськомовні регіони Півдня та Сходу України, які зараз окуповані РФ. За оцінками соціологів, за останній рік в Україні з 64 до майже 71 відсотка зросла частка україномовних в країні.

Тим не менше, російська ще лишається досить поширеною на Сході та Півдні країни. Також для цих регіонів характерний білінгвізм, коли людина в офіційній сфері використовує українську, а вдома користується російською. І навпаки.

Тим часом, Путін зібрав олігархів, а в Бахмуті тривають важкі бої — експерти пояснили, чи варта оборона фортеці великих втрат.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини