Головна Новини Суспільство Війна з Росією Удари «шахедами» та бомбами: чи змінює РФ тактику – як реагує Захід та Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Удари «шахедами» та бомбами: чи змінює РФ тактику – як реагує Захід та Україна

Путін намагається демонструвати перед зарядженою мілітаризмом консервативною аудиторією росіян, що він контролює ситуацію, воюючи проти України

28 березня 2023, 12:00
Поділіться публікацією:

У ніч на вівторок, 28 березня, російські загарбники атакували Україну ударними безпілотниками "Shahed-136/131" та керованими авіаційними бомбамиБагато що вдалося збити, але не все... Чи можна говорити про зміну тактики агресора? Чи достатньо роблять наші союзники, щоб допомогти Україні відбивати нові та нові атаки росіян? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Удари «шахедами» та бомбами: чи змінює РФ тактику – як реагує Захід та Україна

Ракетний обстріл. Фото: з відкритих джерел

Сподіватися лише на партнерів не зовсім правильно, ми самі повинні створювати свої види озброєння

Політичний експерт Світлана Кушнір наголошує, що ворог продовжує свою підлу тактику нічних нальотів. Швидше за все, сподіваючись, що українська ППО не зможе 100% зловити всіх шпигунів у небі.

"Треба зазначити, що західні експерти, зокрема військові, захоплюються тим, як українські бійці протиповітряної оборони, маючи те, що, маючи (все чекаємо на обіцяні системи ефективного протистояння) дають відсіч навалі "Шахедів". Зрозуміло, що сил на всю територію не вистачає, – зазначає експерт. – Немає у нас, на жаль, "Залізного куполу", як в Ізраїлі, та й надто велика Україна, всього не охопити. Але навіть за цих масштабів наші військові – герої!".

А ось наші західні партнери, на жаль, не демонструють такого героїзму у наданні всієї потрібної Україні допомоги, вважає Світлана Кушнір.

"Ще момент. Адже БПЛА ми й самі можемо виробляти. І тут питання до уряду щодо переходу на військові рейки економіки та всеосяжної допомоги вітчизняному ВПК, – наголошує експерт. – Виробництво власних БПЛА допомогло б Генштабу планувати і атаки, і повітряну підтримку нашим бригадам. Це комплексне питання. І сподіватися лише на партнерів не зовсім правильно, ми самі повинні створювати свої види озброєння. Зрозуміло, що РФ буде по сусідству завжди. Отже – підвищення ефективності оборони – ключове питання національної безпеки України".

Путін користуватиметься будь-якою можливістю намагатися показувати себе "геніальним" військовим комбінатором

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак розмірковує так:

"Безумовно, РФ намагатиметься демонструвати здатність до зміни військової тактики на кожному етапі війни. Це Путіну потрібно для утримання відчуття ініціативного контролю та визначення напряму військових дій – перед зарядженою мілітаризмом консервативною аудиторією росіян і елітою, що вагається, що розуміє всю катастрофічність військового шляху".

Тому, пояснює експерт, Путін користуватиметься будь-якою можливістю намагатися показувати себе "геніальним" військовим комбінатором, видозмінюючи характер атак та спрямування ударів.

"Але загалом ефективність та інтенсивність незрівнянні з наслідками ударів восени 2022 року. Втім, це абсолютно не означає, що потрібно самовпевнено оцінювати ситуацію для Росії як безвихідну, – наголошує Олег Постернак. – РФ продовжить приховану мобілізацію, навчання військовослужбовців, пошуки озброєння в Ірані, Північній Кореї та Китаї. Певний ракетний арсенал РФ, здатний до ураження цивільної, житлової інфраструктури, зберігає. І його використання диктується насамперед політико-психологічними міркуваннями, ніж військово-тактичними".

До того ж, наголошує експерт, Кремль продовжує відчайдушно намагатися знайти якісь технічні рішення для нарощування обсягів виробництва ВПК та демонстрації здатності вести війну на виснаження у тривалому режимі.

"Союзницькі відносини України як ніколи міцні, але ніхто не може бути впевнений у їхній тривалій пролонгації, – зазначає Олег Постернак. – На це впливають кілька факторів: електоральні ситуації та політичні стратегії лідерів держав Заходу, які залежать від громадської думки у своїх країнах, здатності оборонних комплексів та необхідність оцінювання ризиків розширення війни до рівня континентальної. А також інформаційні операції Росії, особливо інспіровані Кремлем демонстрації, фінансова підтримка правих та популістських груп, корупційне заангажування представників влади ЄС та США".

Читайте також на порталі "Коментарі" – тепер не лише Бахмут, а й Авдіївка: кого Путін використовує для штурму міста.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини