Головна Новини Суспільство Війна з Росією Удар по Севастополю: про що говорить атака – чи справді Крим тепер під прицілом
commentss НОВИНИ Всі новини

Удар по Севастополю: про що говорить атака – чи справді Крим тепер під прицілом

Незалежно від реальних збитків, завданих кораблям і підводним човнам, те, що відбулося, ставить під загрозу весь Чорноморський флот РФ

13 вересня 2023, 12:15 comments3238
Поділіться публікацією:

У ніч проти 13 вересня Україна накрила, схоже, ракетами, судноремонтний завод ім. Орджонікідзе у тимчасово окупованому Севастополі. Є інформація, що пошкоджені підводний човен та великий десантний корабель. Про що говорить ця атака і, в принципі, останні удари по Криму? Як події навколо півострова можуть розвиватися в найближчому майбутньому (наприклад, до кінця року)? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Удар по Севастополю: про що говорить атака – чи справді Крим тепер під прицілом

Удар по Севастополю. Фото з відкритих джерел

"Рідна гавань" поступово перетворюється на тир, який використовують Сили оборони України для відточування майстерності та тестування нових видів озброєння

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

"Сьогоднішня атака на судноремонтний завод у Севастополі стала дуже відчутною для Чорноморського флоту РФ. І, швидше за все, матиме далекосяжні наслідки. Кримський півострів останніми місяцями є об'єктом регулярних атак українських сил оборони. Але, якщо раніше ці атаки здійснювалися безпілотниками, потім морськими дронами та безекіпажними катерами, то сьогодні йдеться про атаку крилатими ракетами, поки що невідомо якими саме".

На думку експерта, незалежно від реальних збитків, завданих кораблям і підводним човнам, що знаходилися там, це ставить під загрозу весь Чорноморський флот РФ. "Рідна гавань" поступово перетворюється на тир, який використовують Сили оборони України для відточування майстерності та тестування нових видів озброєння, наголошує Ганна Малкіна.

"Не виключено, – зазначає вона, – що весь Чорноморський флот буде вимушено перебазовано до Новоросійська. Таким чином, РФ втратить Крим як базу для свого флоту, а разом з цим – основну перевагу від його окупації".

Виведення російського флоту з Криму суттєво полегшить його деокупацію, впевнена політолог. Вона припускає, що удари по Криму всі попередні місяці мають завдання не лише ускладнити логістику з доставкою пального та боєприпасів на фронт, а й створити сприятливі умови для звільнення нашої території шляхом скорочення військової присутності РФ на півострові.

"До підручників військової історії цей кейс увійде як показовий приклад успішних операцій, коли держава без флоту знищує флот однієї з провідних (як вона вважала) морських держав. Виявилось, що і на морі в цю гру можна грати удвох", – констатує Ганна Малкіна.

Подолання ППО Чорноморського флоту та пошкодження кораблів та підводного ракетоносця – це серйозний успіх для нас

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій наголошує, що Україна чесно попередила – вся територія Криму тепер знаходиться у зоні досяжності наших ракет.

"Чого виробництва були ці ракети – не так важливо. Важливо, що Україна вкотре продемонструвала можливість покарати російський флот, який уже понад півтора року обстрілює нашу територію, вбиваючи мирне населення, – зазначає експерт. – Нагадаю, саме російські підводні човни несуть відповіді за удари по мирних жителях у Вінниці влітку минулого року, удари по Дніпру тощо, в яких загинули та були поранені сотні людей".

Подолання ППО Чорноморського флоту та пошкодження кораблів та підводного ракетоносця – це серйозний успіх для нас, упевнений Олександр Палій. Він наголошує, що ефективна оборона Криму для росіян дедалі більше ускладнюється. І не виключає, що у Кремлі вже замислюються над евакуацією звідти своїх окупаційних структур.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у ГУР розповіли про серйозні наслідки удару по Севастополю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини