Головна Новини Суспільство Війна з Росією Удар безпілотників по Чорноморському флоту: про що говорить звинувачення Росії – яким боком тут Британія
commentss НОВИНИ Всі новини

Удар безпілотників по Чорноморському флоту: про що говорить звинувачення Росії – яким боком тут Британія

Великобританія відкрито попередила, що всіма доступними способами допомагатиме Україні повернути Крим

30 жовтня 2022, 13:20 comments2131
Поділіться публікацією:

Росія звинуватила британський спецназ у підриві "Північних потоків" та навчанні тих, хто організував 29 жовтня атаки безпілотників на Чорноморський флот РФ у Севастополі. У Міноборони Великобританії назвали ці заяви РФ брехнею "епічного масштабу". Що відбувається та чому? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Удар безпілотників по Чорноморському флоту: про що говорить звинувачення Росії – яким боком тут Британія

Чорноморський флот у Севастополі. Фото: із відкритих джерел

"Відповіді" Росії Британії так і не було

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв розмірковує так:

"Вчорашні події в Севастополі я б порівняв, якщо можливі якісь паралелі, із вибухом лінкору "Новоросійськ" на севастопольському рейді 29 жовтня 1955 року. У тій катастрофі загинуло понад 600 людей, а кінцевої причини вибуху не встановлено і дотепер. У керівництві радянського військово-морського флоту відбулися кардинальні зміни".

На цей раз, зазначає експерт, судячи з загальнодоступних кадрів, працювали підводні дрони. Подібні технології, за його словами, доступні лише декільком країнам, включаючи США та Велику Британію.

"Але росіяни звинувачують саме британців. Можливо, це пов'язано з тим, що сталося влітку 2021-го, коли неподалік Севастополя стався інцидент з британським есмінцем Defender, який чи то атакували, чи то не атакували росіяни. Тоді Великобританія попередила, що всіма доступними способами допомагатиме Україні повернути Крим. З огляду на це стає зрозуміло, чому Росія коситься саме на Велику Британію. Отже, тут нічого дивно немає. Дивно швидше те, що Москва постійно розповідала, що "Крим – це Росія" і погрожувала – якщо на території півострова та Севастополя відбудуться якісь "ворожі дії", буде завдано мало термоядерного удару. І якщо припустити, що до вчорашніх подій доклали руку британці, то яка має бути "відповідь", згідно з військовою доктриною РФ? Ядерний удар по Британії. Ми його, дякувати богу, не побачили. Значить, можливо, це не Британія. А хто – відповідь дасть лише час… Поки що ситуація виглядає дуже заплутано", – каже Руслан Бізяєв.

Він наголошує, що якщо взяти версію Міноборони РФ про зовнішній напад, то вся протичовнова, протидронова, протидиверсійна оборонна головна база військово-морського флоту Росії – Севастополя – не варта й ламаного гроша. Адже вклали туди явно не ламаний гріш.

"Удар по Севастополі – це ще й особистий ляпас Путіну. Не менш значущий, ніж потоплення флагмана ЧФ РФ — крейсера "Москва", — вважає Руслан Бізяєв. – Просто тоді російській аудиторії розповіли, що виникла пожежа (причини якої пояснювати не стали) і "Москва" потонула. Швидше за все, зараз полетять голови Міноборони РФ. Ну, а жителі Криму (у тому числі нові, що "понаїхали") вкотре переконалися, що вигадки російської пропаганди, ніби півострів і Севастополь чи не найбезпечніше і захищене місце, що Крим навіки з Росією – м'яко кажучи, не відповідають дійсності" .

Кремлю важливо наголошувати, що не лише Україна, а й інші країни, які мають сильні армії – проти Росії

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль пояснює, що як інформаційна технологія, за традицією, РФ використовує варіацію "на злодії і шапка горить". Тобто щось зробили чи збираються зробити самі, але намагаються звалити на інших.

"За останній тиждень ми чули від різних російських представників влади, військових, дипломатів, брехливі заяви про нібито готовність України підірвати на своїй території "брудну бомбу". І звинуватити у цьому "миролюбну" Росію. У цьому стилі та звинувачення британців у підриві "Північних потоків". Мовляв, увесь світ проти РФ, НАТО настає, хоче підірвати російський суверенітет, на території України розміщено бази Альянсу, щоб ударити по росіянах. Інформаційна війна у всій своїй красі", – зазначає Катерина Коваль.

Вона вважає цілком передбачуваними та звинувачення на адресу Великобританії щодо нібито участі в атаці на Севастополь.

"Кремлю важливо наголошувати, що не лише Україна, а й інші країни, які мають сильні армії – проти Росії. Мовляв, Україна полігон, щоб напхати зброєю і напасти на РФ, якісь російські об'єкти атакують не лише ЗСУ, а й армії інших країн, вони у змові проти Росії. Все це – маніпуляція в рамках інформаційної війни, яка є однією зі складових гібридної війни. Впевнена, це не останні звинувачення у такому стилі", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вихід із зернової угоди: яка справжня мета Кремля – чим має відзначити світ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

30 жовтня 2022, 14:28

Нарешті! Розумний професійний коментар, професійних дій. Без щурячої бавовни корумпованої влади та без хыхыкан (баби Юлі) про невдале паління. Чомусь у владі одна ганьба істот. Бо на їх стороні титушки Повсталі.


Новини