Головна Новини Суспільство Війна з Росією У Верховній Раді підрахували, скільки буде коштувати мобілізація 500 тис військовозобов’язаних
commentss НОВИНИ Всі новини

У Верховній Раді підрахували, скільки буде коштувати мобілізація 500 тис військовозобов’язаних

Щоб нагодувати, одягнути, заплатити призовникам потрібно 322 млрд грн, повідомила Центру економічних стратегій голова комітету ВР з питань бюджету Роксолана Підласа. За її словами, знайти ці гроші «нетривіальне» завдання, пишуть «Коментарі»

2 лютого 2024, 17:58
Поділіться публікацією:

Міністерство оборони та Міністерство фінансів спільно з комітетами Верховної Ради порахували, скільки може коштувати мобілізація 400-500 тис військовозобов’язаних.

У Верховній Раді підрахували, скільки буде коштувати мобілізація 500 тис військовозобов’язаних

У ВР думають, де знайти гроші

За словами Роксолани Підласої у 2024 році потрібно 322 млрд грн додаткових видатків тільки для того, щоб одягнути цих людей, навчити їх, годувати й виплачувати грошове забезпечення.

Окрім того, каже Підласа, Міноборони на зустрічах з питання мобілізації та відкритих засіданнях оборонного комітету озвучувало додаткову потребу на закупівлю та модернізацію військової техніки розміром близько 400 млрд грн.

"Тобто разом ідеться зараз про додаткову потребу на 2024 рік близько 700 млрд грн. Тут потрібно розуміти, що 700 млрд грн — це колосальна сума, це близько 22,5% усіх наших видатків у 2024 році та 41% наших видатків на оборону",
- наголосила нардеп.

Підласа каже, що збільшити власні надходження на 40% за кілька місяців — це "дуже нетривіальне завдання". Звідси, додала вона, і всі розмови про те, як можна знайти додаткові гроші.

Як писали "Коментарі", Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2024 рік із дефіцитом 1,57 трлн грн, або 20,6% прогнозного ВВП. Доходи держбюджету-2024 визначено в розмірі 1,77 трлн грн (не враховують можливої грантової допомоги), видатки — 3,36 трлн грн за закладеного середньорічного курсу 40,7 грн/$1.

Також "Коментарі" писали, що у законопроєкті про мобілізацію нічого про призив 500 тисяч осіб немає. В оборонному відомстві зазначили, що законопроєкт про мобілізацію не створено під будь-яку конкретну кількість людей, яку потрібно набрати до ЗСУ.  У відомстві говорять про створення того механізму, який приєднає до армії стільки людей, скільки потрібно. І вже далі цю цифру диктуватиме реальність бойових дій з одного боку, і здатність, власне, цього мобілізаційного механізму залучити людей до війська, здатність держави за певний час певну кількість людей усім забезпечити, підкреслили в Міноборони.

Крім того, "Коментарі" писали, що ветеран АТО Євген Дикий привітав ухилянтів, бо законопроєкт про мобілізацію написаний під них.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини