Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ветеран АТО привітав ухилянтів, бо законопроєкт про мобілізацію написаний під них
commentss НОВИНИ Всі новини

Ветеран АТО привітав ухилянтів, бо законопроєкт про мобілізацію написаний під них

Законопроєкт про мобілізацію написаний таким чином, що не сприятиме поповненню військ, про це заявив у Фейсбуці ветеран АТО Євген Дикий, повідомляють «Коментарі»

1 лютого 2024, 16:13 comments3512
Поділіться публікацією:

Внесений у Верховну Раду законопроєкт про мобілізацію жодним чином не буде сприяти її проведенню, вважає Євген Дикий. Більше того, він впевнений, що документ написаний саме під ухилянтів, які не хочуть до війська.

Ветеран АТО привітав ухилянтів, бо законопроєкт про мобілізацію написаний під них

Всі репресивні положення були прибрані

"Вітаю всіх ухилянтів країни: новий проєкт явно написаний для них. З нього прибрали практично всі так звані "репресивні" положення попередньої версії. Зникли штрафи за ухилення від обліку, які мали нарешті стати відчутними – отже, "за замовчанням" лишаються чинні кумедні 1700 грн",
— відзначив Дикий.

Ветеран АТО звернув увагу на те, що в законопроєкті  не передбачена кримінальна відповідальність за відмову проходити військово-лікарську комісію. Кримінал настає лише тоді, коли людину визнали придатною для служби і після цього вона відмовилася йти до війська.

Окрім того, каже Дикий, проєкт закону не вирішує встановлення реального покарання за ухилення від військового обліку. Чинна ситуація, коли людина стоїть перед вибором "одягнути піксель назавжди або сплатити штраф 1700 грн", мала б бути замінена. Зокрема, на ситуацію, коли вибір зводиться до "доведеться все одно віддати країні 3 роки життя, або в армії, або у тюрмі".

Також ветеран АТО розкритикував відмову відібрати у ТЦК можливість накладати санкції на ухилянтів.

"Тепер все що може ТЦК – це звернутися із заявою до суду, і лише суд має у загальному порядку розглянути це звернення, та застосувати заходи впливу на ухилянта! На жаль, замість того щоб доповнити норму старого законопроєкту про накладання санкцій ТЦК нормою про можливість швидкої апеляції на ці санкції у суді, автори проєкту вирішили завалити суди загальної юрисдикції десятками, якщо не сотнями, тисяч позовів від ТЦК проти ухилянтів",
— говорит Дикий.

За його словами, буквально за кілька тижнів після набуття чинності закону про мобілізацію, судова система може опинитися у стані колапсу.

"Складається враження, що при внесенні змін "цільовою аудиторією" були виключно ухилянти, а метою авторів правок – жодним чином їх не роздратувати та не образити. Мета забезпечити нашу армію достатньою для оборони від орди кількістю бійців залишилась десь "за дужками"
, — підкреслює Дикий.

Як писали "Коментарі", співробітники СБУ заблокували нові схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Зазвичай організатори таких схем пропонували втекти військовозобов’язаним в країни Європейського Союзу за підробленими документами. Вартість такої "послуги" становила до 12 тис доларів, залежно від терміновості виїзду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини