Головна Новини Суспільство Війна з Росією У Росії збираються виробляти іранські дрони: як Україна та союзники можуть цьому завадити
commentss НОВИНИ Всі новини

У Росії збираються виробляти іранські дрони: як Україна та союзники можуть цьому завадити

Вирішальні події на фронті можуть статися раніше, ніж Росія збудує новий завод з виробництва безпілотників

6 лютого 2023, 12:50 comments3045
Поділіться публікацією:

РФ та Іран хочуть побудувати в російському Єлабузі (за тисячу км від кордону з Україною) новий завод, який міг би виробляти не менше 6 тисяч безпілотників іранської розробки для війни в Україні, передає Wall Street Journal. Йдеться нібито про частину операції на $1 млрд. Що Україна та союзники можуть протиставити цій загрозі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

У Росії збираються виробляти іранські дрони: як Україна та союзники можуть цьому завадити

Іранські дрони. Фото: з відкритих джерел

У нас створюються підрозділи, що спеціалізовані на боротьбі з безпілотниками різних типів

Аналітик, фахівець із ракетного озброєння Олександр Кочетков акцентує, що хотіти – не означає змогти.

"Наприклад, існує розпорядження Путіна виробляти 300 крилатих ракет на місяць, щоб атакувати Україну раз на кілька днів. Але ж це у них не виходить. Із заводом все ще зрозуміліше. Розгорнути масове складальне виробництво в недоімперії навряд чи зможуть швидше, ніж за півроку. За цей час головні події на фронтах вже відбудуться", – зазначає експерт.

Щодо протидії таким діям, то це вже йде, запевняє Олександр Кочетков.

"У нас, — нагадує він, — створюються підрозділи, спеціалізовані на боротьбі з безпілотниками різних типів".

Крім того, є українські розробки, в яких за допомогою аеростатів із мережами планується надійно захистити важливі об'єкти від безпілотників на кшталт "Шахедів", наголошує Олександр Кочетков.

Хоча на Іран та РФ накладено чимало санкцій, їх слід розширювати та поглиблювати

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Спільні проекти РФ і Ірану говорять про те, що остаточно обрамляється два блоки в ході умовної третьої світової війни, що фактично йде. Блок демократичних країн, цивілізованого світу (Україна та всі, хто підтримує нас зараз). І оновлена "вісь зла" у складі Росії, її сателіту Білорусі, а також диктаторських режимів Ірану та Північної Кореї".

На думку Сергія Бикова, хоч на Іран та РФ накладено чимало санкцій, їх слід розширювати та поглиблювати. Домогшись, зрештою, тотальної ізоляції, без застережень.

"Власне, настав час почати виконувати Статут ООН – або формувати нову організацію, яка виявиться більш дієвою в цьому напрямку", – констатує експерт.

Якщо над Україною буде створено непробивне "захисне поле", під сумнівом виявиться необхідність будівництва заводу з виробництва дронів

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок впевнений – протиставити всьому, що творить Росія, тепер ще й за допомогою Ірану, можна протиставити лише силу.

"Відповідно, на наміри москалів та іранців побудувати в РФ завод з виготовлення дронів слід реагувати відповідним чином, – зазначає він. – Швидше за все, підприємство буде збудовано. Вже немає сумніву у співпраці Москви та Тегерана. Але при цьому треба розуміти, що взаємини між двома авторитарними режимами далеко не такі успішні, як намагається піднести їх пропаганда. Є чимало нюансів і щодо надання технологій Ірану з боку РФ (для продовження ядерної програми), і щодо наданням іранцями росіянам пускових установок для балістичних ракет. Поки що не зафіксовано ударів іранськими ракетами по території України. І це говорить саме за себе".

Валерій Клочок вважає, що протиставити новим плаами агресора ми можемо лише ефективну систему ППО в Україні.

"Є певний позитив у цьому напрямі. Наша ППО демонструє чудовий результат зі знищення тих самих іранських безпілотників. Вони не стали фактором стратегічних змін у веденні війни. Так, вони виснажують українську ППО, але ми навчилися ефективно з ними боротися. У разі анонсованих поставок нам таких потужних систем, як зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) типу Patriot та SAMP/T Mamba, додаткові IRIS-Т, небо над Україною стане ще більш захищеним. А якщо над Україною буде створено практично непробивне "захисне поле", під сумнівом виявиться і необхідність будівництва заводу з виробництва дронів на території РФ у ракурсі атак проти нашої країни", – пояснює експерт.

Втім, продовжує він, такий завод у будь-якому разі збільшить військову міць Росії. На жаль для нас. І не лише для нас.

"Поки що на зовнішньополітичній арені в цьому ракурсі ми недостатньо активні. У будь-якому випадку, ситуація тут багато залежатиме від США. Американський лідер Джо Байден ще минулого року пообіцяли "звільнити Іран" (дослівна цитата), маючи на увазі знищення нинішнього режиму. Сподіваюся, цей проект буде здійснено. Тим більше, що певні – дуже ефективні – дії ми побачили наприкінці січня. Коли неназвані сили атакували дронами на території Ірану низку військових інфраструктурних об'єктів. Точно про те, якої було завдано шкоди, невідомо, – зазначає Валерій Клочок. – Але зрозуміло, що й у такий спосіб можна боротися з Іраном, знижуючи його потенціал у наданні військової допомоги РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — серія звільнень та плани з відставки Резнікова: чому кадрові зміни відбуваються саме зараз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

74747

6 лютого 2023, 14:26

Розпродаж (до кінця тижня)! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)------> https://e.vg/ntech


Новини