Головна Новини Суспільство Війна з Росією У Росії планують списати «Петра Великого»
commentss НОВИНИ Всі новини

У Росії планують списати «Петра Великого»

Зараз «Петр Великий» – один із найпотужніших ударних кораблів у складі російського військово-морського флоту

20 квітня 2023, 17:17
Поділіться публікацією:

Важкий атомний ракетний крейсер "Петр Великий" можуть вивести з бойового складу військово-морського флоту Росії через стан корабля та надмірну вартість ремонту і модернізації. Про це повідомляють російські видання з посиланням на власні джерела, пишуть "Коментарі".

У Росії планують списати «Петра Великого»

Російський атомний крейсер «Петр Великий» можуть списати

"Зараз питання про виведення "Петра Великого" з бойового складу ВМФ перебуває у роботі. Схоже, що досвід ремонту і модернізації однотипного "Адмирала Нахимова" показав, що це дуже затратно", — пишуть росЗМІ.

Раніше Міноборони РФ планувало, що крейсер мав пройти ремонт і глибоку модернізацію у 2019—2022 роках, після завершення робіт над однотипним кораблем "Адмирал Нахимов". Як повідомляє джерело видання, наразі частина особового складу ТАРК “Петр Великий” переведена для служби на інший борт.

Крейсер був закладений у 1986 році та переданий флоту в 1996 році, після чого два роки проходив ходові випробування. У квітні 1998 року атомний крейсер передали Північному флоту ВМС РФ. Зараз "Петр Великий" – один із найпотужніших ударних кораблів у складі російського військово-морського флоту.

"Петр Великий" – четвертий за рахунком важкий атомний ракетний крейсер проєкту 1144 "Орлан". Наразі це єдиний корабель проєкту, який залишається у строю.

Кораблі проєкту “Орлан” створювали наприкінці 60-х років для боротьби з авіаносними угрупованнями в далекій морській зоні. Такі крейсери мали б нести всі найсучасніші види бойових і технічних засобів для бойових надводних кораблів та отримати ядерну енергетичну установку для забезпечення максимально можливої автономності.

"Петр Великий" має можливість ураження великих надводних цілей та захисту морських з’єднань від атак з повітря та підводних човнів супротивника. Він оснащений ударними крилатими ракетами, здатними вражати цілі на відстані до 625 кілометрів. Головний тип озброєння крейсера – радянські надзвукові крилаті ракети П-700 "Гранит", для яких встановлено 20 пускових установок під верхньою палубою. Бойова частина ракет – моноблок в ядерному (500 кт) або звичайному (750 кг) спорядженні. Дальність стрільби – 700 км. Ракети мають багатоваріантну програму атаки цілей і призначені для завдання ударів по групових цілях. Протиповітряна оборона корабля складається з комплексу С-300Ф "Форт" у складі 12 пускових установок вертикального пуску та 96 ракет у боєкомплекті.

До складу другого ешелону ППО входить корабельний зенітно-ракетний комплекс "Кинжал", котрий є похідним від сухопутньої системи Тор-М1. Кожна підпалубна пускова установка барабанного типу має по 8 одноступінчастих твердопаливних телекерованих ракет 9М330-2, сумарний запас яких складає 128 ракет.

Крейсер також озброєний зенітним ракетно-артилерійським комплексом "Кортик", що забезпечує самооборону в ближньому радіусі від протикорабельних та протирадіолокаційних ракет, авіабомб, літаків та вертольотів. Крім того, крейсер оснащений 130-мм багатоцільовими спареними артилерійськими установками АК-130 з дальністю ведення вогню до 25 км. Також на борту крейсера базується авіакрило у складі двох протичовнових вертольотів Ка-27.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Україна вже отримала військову допомогу від партнерів на мільярди доларів, але питання авіації зараз стоїть особливо гостро. А постачання Україні сучасних винищувачів продовжує залишитися ключовим питанням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини