Головна Новини Суспільство Війна з Росією У чому складність передачі заморожених російських активів Україні: чим може відповісти РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому складність передачі заморожених російських активів Україні: чим може відповісти РФ

Будь-які дії, пов'язані зі зміною права власності, можуть серйозно вдарити по престижу резервних валют, у яких ці активи знаходяться

20 січня 2024, 11:55
Поділіться публікацією:

У Кремлі починають усвідомлювати, що заморожені після вторгнення в Україну закордонні активні на 300 млрд. доларів майже втрачені Росією. Втім, там готові подати судовий позов і вжити рішучих заходів у відповідь, пише Reuters. Також російський диктатор Володимир Путін підписав указ про виділення коштів на пошук, оформлення та юридичний захист закордонної нерухомості, що належить РФ, включаючи період часів СРСР та Російської імперії. Яка найімовірніша доля заморожених російських активів? Про що говорить путінський указ – чи будуть у нього реальні наслідки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У чому складність передачі заморожених російських активів Україні: чим може відповісти РФ

Заморожені російські активи Фото: з відкритих джерел

Загальне питання вирішуватиметься дуже непросто і дуже довго

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін зазначає, що міжнародне право у питанні конфіскації активів – гранично консервативне. Тому чекати на якісь швидкі рішення щодо передачі Україні заморожених російських активів не варто, попереджає він.

"Проте, – продовжує експерт, – пошук юридичних механізмів триває. І до кінця 2024 року, найімовірніше, з'являться якісь намітки на юридичне закріплення передачі Україні цих активів".

При цьому слід розуміти, закликає Олег Пендзін, що навіть у приблизних оцінках сьогоднішнього підходу до такого роду рішень є розуміння – будь-які дії, пов'язані зі зміною права власності, можуть серйозно вдарити по престижу резервних валют, у яких ці активи знаходяться.

"Це те, про що говорить Крістін Лагард – голова Центробанку Євросоюзу. Що сьогодні в євро досить велика кількість, у тому числі недемократичних режимів, тримає свої національні резерви. І, якщо буде прецедент юридично сумнівних рішень щодо передачі активів однієї країни – іншій, то з євро почнуть виходити ті самі недемократичні режими. Що може звалити фінансову систему. Тому розглядаються різні варіанти. У Бельгії, наприклад, обговорюється можливість передання Україні податків від доходів на заморожені активи. Тобто те, що не належить РФ", – пояснює експерт.

Але, наголошує він, спільне питання вирішуватиметься дуже непросто і дуже довго.

"Щодо путінського указу... Дійсно, досить великий обсяг російських активів залишився у міжнародних юрисдикціях (європейських, зокрема) після Першої світової війни та Жовтневої революції 1917-го. Була певна кількість майна часів царської Росії, яке на сьогоднішній момент залишається під сумнівною юрисдикцією. Але річ у тому, що Радянський Союз не був правонаступником царської Росії. Усі борги, які вона мала, він не визнав своїми. І мені важко уявити собі, як після такого періоду часу, після відмови від боргів і майна, нинішня Росія зможе щось повернути. Та й навряд чи РФ здатна зараз оголосити себе правонаступницею царської Росії. Тож путінський указ скоріше носить інформативно-пошуковий характер, ніж матиме серйозні юридичні наслідки", – констатує Олег Пендзін.

Багато гучних заяв, але поки що це швидше – шум

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко поділився таким коментарем:

"Щодо заморожених активів – поки є багато заяв, але немає чіткого механізму вилучення цих активів та передачі їх Україні. І незрозуміло, коли та як це буде".

За словами експерта, прецедент був. Свого часу іранські заморожені активи було конфісковано.

"Але ж Іран – не Росія. І суми там були непорівнянні. Як і можливості Ірану позиватися", – пояснює Олександр Охріменко.

Поки що ситуація у підвішеному вигляді, констатує він. Але у РФ явно злякалися.

"Сиплять гучними заявами, указами. Але поки що це швидше – шум. І виглядає більше як піар із двох сторін", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять нові заяви Зеленського та Путіна: що і кому спробували донести.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини