Головна Новини Суспільство Війна з Росією Тривожні повідомлення з Запорізької АЕС: експерти МАГАТЕ провели обшуки
commentss НОВИНИ Всі новини

Тривожні повідомлення з Запорізької АЕС: експерти МАГАТЕ провели обшуки

МАГАТЕ заявило, що знайшло вибухівку поза внутрішнім майданчиком ЗАЕС. За словами керівника агенства це "військове рішення" росіян.

25 липня 2023, 12:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Експерти МАГАТЕ здійснили інспекцію території Запорізької атомної електростанції та виявили протипіхотні міни, які встановили російські війська на майданчику АЕС. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Радіо Свобода".

Тривожні повідомлення з Запорізької АЕС: експерти МАГАТЕ провели обшуки

Керівник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі. Фото з відкритих джерел

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії здійснили огляд ЗАЕС 23 липня та зафіксували вибухівку у зоні між внутрішніми та зовнішніми огородженнями майданчика атомної станції. Однак МАГАТЕ не виявили жодних мін у внутрішній частині майданчика АЕС.

Керівник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі розповів, що російські сили, які контролюють Запорізьку АЕС попередили експертів атомного агентства про наявність мін поза внутрішнім майданчиком станції. За словами Ґроссі це "військове рішення" росіян. Однак такі дії є порушенням МАГАТЕ.

"Наявність такої вибухівки на майданчику суперечить стандартам безпеки МАГАТЕ та інструкціям з ядерної безпеки, що створює додатковий психологічний тиск на персонал станції", — заявив Рафаель Ґроссі.

Попри це МАГАТЕ продовжує вимагати у Росії доступ до дахів реакторів, особливо 3 та 4 блоку. Згідно з даними Генштабу ЗСУ росіяни можуть провести провокацію на території ЗАЕС та звинуватити Україну у підриві атомної станції. За інформацією штабу саме на дахах 3 та 4 енергоблоку Запорізької АЕС були розміщенні стороні предмети.

"Їх підрив не має пошкодити енергоблоки, але може створити картинку обстрілів з боку України", – зазначили у Генштабі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у МАГАТЕ відреагували на інформацію про замінування Запорізької АЕС.

Також "Коментарі" писали про науковця-ядерника, який розповів наскільки небезпечним був би вибух на ЗАЕС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини