Головна Новини Суспільство Війна з Росією Наскільки небезпечним був би вибух на Запорізькій АЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Наскільки небезпечним був би вибух на Запорізькій АЕС

Професор інженерії ядерних енергетичних систем пояснює наскільки небезпечним був би вибух на ЗАЕС сьогодні.

5 липня 2023, 17:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Володимир Зеленський у вечірньому зверненні від 4 липня розповів про інформацію української розвідки, яка ідентифікувала об’єкти на корпусах атомних реакторів як ті, що "схожі на вибухівку". Президент України заявив про можливі небезпечні сценарії, які готують російські терористи. Однак, наскільки небезпечним був би вибух на Запорізькій АЕС. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Sky News.

Наскільки небезпечним був би вибух на Запорізькій АЕС

Один з реакторів ЗАЕС. Фото з відкритих джерел

Професор інженерії ядерних енергетичних систем Кембриджського університету Юджин Швагераус розповів про небезпеку, яка виникла через російське захоплення української атомної станції.

"Установка не створена для розміщення військ і військової техніки. Очевидно, що електростанції існують для того, щоб виробляти електроенергію, і нецільове використання будь-якого промислового об’єкта викликає занепокоєння", — говорить професор Юджин Швагераус.

Попри це, професор Швагераус стверджує, що атомні електростанції побудовані "досить надійно", і слід розуміти різницю між реальними та уявними небезпеками. Професор інженерії ядерних енергетичних систем пояснює, що реактори на ЗАЕС були зупинені кілька місяців тому і найнебезпечніший продукт поділу, який вироблявся – йод-131 – зараз розпався до безпечного рівня.

За його словами оскільки йод із попередніх реакцій тепер розпався до безпечного рівня, залишкові ізотопи інших елементів, які залишилися, не становлять великого ризику.

Професора також запитали, чи може потужний вибух розкидати на великі відстані радіоактивні матеріали, що лишились на ЗАЕС. Швагераус вважає, що ці елементи могли б "забруднити хіба стоянку Запорізької АЕС".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у МАГАТЕ відреагували на інформацію про замінування Запорізької АЕС.

Також "Коментарі" писав про Зеленського, який звернувся до світу через можливий теракт Росії на ЗАЕС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини