Головна Новини Суспільство Війна з Росією Стало відомо, чому Залужний їздив у Чехію перед повномасштабним вторгненням Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, чому Залужний їздив у Чехію перед повномасштабним вторгненням Росії

У січні та лютому 2022 року головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний здійснив візит до Чехії. Тепер стала відома мета таких поїздок перед вторненням Росії.

3 січня 2024, 11:11
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Чеський урядовець, який займається питаннями відновлення України Томаш Копечний розповів, чому головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний здійснив кілька візитів до Чехії перед російським вторгненням у лютому 2022 року. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на "Радіо Свобода".

Стало відомо, чому Залужний їздив у Чехію перед повномасштабним вторгненням Росії

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Фото з відкритих джерел

Томаш Копечний, раніше обіймав посаду заступника міністра оборони Чехії, а один з його напрямків роботи полягав у співпраці з Україною. Чеський урядовець розповів, що Генштаб України та Міноборони Чехії активно почали співпрацювати у кінці 2021 року. З цієї причини у січні та лютому 2022 року до Чехії приїздив Валерій Залужний.

"Те, що ми обговорювали, було фактично переліком обладнання, яке можна було б поставити безкоштовно, тому що воно перебувало у військових запасах чеської армії", — розповів Копечний.

Крім того, Копечний зауважив, що у перші дні після вторгнення РФ, більшість країн говорили про неможливість поставляти зброю Україні, адже Росія знищувала б колони західного озброєння ракетними ударами. Однак, за словами урядовця, Чехія швидко відреагувала та надіслала Україні систему залпового вогню, яка вже на четвертий день діяла проти окупантів.

Копечний також наголосив, що приклад швидкої взаємодії між країнами на початку вторгнення став основою, щоб створити міжнародну структуру для координації з поставок зброю Україні, яку називають "Рамштайн".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія викликала Чехію до Радбезу ООН через війну в Україні. Однак у Празі різко відреагували на російські заяви.

Також "Коментарі" писали, що Росія була близька до знищення першого HIMARS в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини