Головна Новини Суспільство Війна з Росією США попросили Росію не використовувати американські технології на ЗАЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

США попросили Росію не використовувати американські технології на ЗАЕС

Вони були поставлені туди до широкомасштабного вторгнення РФ

19 квітня 2023, 14:24
Поділіться публікацією:

На Запорізькій атомній електростанції, розташованій на окупованій російськими військами території України, є чутливі дані американського походження у сфері атомних технологій. Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на американський телеканал CNN.

США попросили Росію не використовувати американські технології на ЗАЕС

ЗАЕС

За даними американських журналістів, 17 березня Управління з політики нерозповсюдження міністерства енергетики США надіслало керівництву "Росатому" листа з проханням "не торкатися" цих технічних даних, що підлягають експортному контролю з боку уряду США. Журналісти CNN пишуть, що ознайомились із вищеназваним документом, передає DW. Вказується, що міністерство енергетики попередило "Росатом", що робота з даною американською технологією для будь-яких російських громадян чи організацій є "незаконною". Товари, програмне забезпечення та технології підлягають експортному контролю США, якщо їх використання може завдати шкоди інтересам національної безпеки Сполучених Штатів, уточнюється у публікації. Інформації про те, чи була з боку російської держкорпорації відповідь на це звернення, у статті не наводиться.

Сприяння експлуатації ЗАЕС з боку Управління з ядерної енергетики міністерства енергетики США мало місце у довоєнній експлуатації ЗАЕС, нагадує CNN. У червні 2021 року відомство повідомило на своєму сайті, що "Сполучені Штати допомогли запровадити нові процедури обслуговування та експлуатації реактора, які зрештою мають зміцнити енергетичну безпеку" України. У ході російської агресії через інтенсивні обстріли в районі ЗАЕС електростанцію в Енергодарі неодноразово відключали від енергосистеми України, а на Заході виникали побоювання через можливу ядерну аварію.

Тим часом, росіяни в Енергодарі почали масово перевіряти місцевих.

У ЗСУ пояснили, чому окупанти призупинили масовані ракетні удари.

А Шольц емоційно висловився через відмову Швейцарії передавати зброю для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини