Головна Новини Суспільство Війна з Росією Скільки винищувачів F-16 потрібно для України: на що розраховувати в найближчі роки
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки винищувачів F-16 потрібно для України: на що розраховувати в найближчі роки

Данія та Нідерланди отримали дозвіл від США надати Україні F-16. Військовий аналітик пояснює, як повинні розбудовуватись ВПС та скільки Україні потрібно західних винищувачів.

20 серпня 2023, 10:40
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Для створення військово-повітряних сил потрібен час, тому Заходу варто орієнтуватися на те, яка авіація буде потрібна Україні через 4-5 років. Схвалення США для Данії та Нідерландів передати F-16 є початком, але потрібно набагато більше, вважає військовий аналітик Королівського оборонного коледжу Данії Андерс Нільсен.

Скільки винищувачів F-16 потрібно для України: на що розраховувати в найближчі роки

Україні потрібно потрібно близько 300 винищувачів F-16 - аналітик Андрес Нільсен

Данський експерт вважає, що інформація про дозвіл США для двох країн відправити F-16 є хорошими новинами, однак, на його думку "багато людей плутають загальну картину та мету надання винищувачів для України". З авіацією потрібно приймати довгострокові рішення, а не ті, які можуть стати на заваді розвитку ВПС України.

Андерс Нільсен вважає, що головною метою передачі західних літаків є відновлення української військової авіації. Експерт пояснює, що Україна поступово переходить на стандарти НАТО, наприклад це стосується снарядів. Раніше Україна використовувала 152 мм, а тепер майже всюди натівські 155 мм. Перехід на стандарти НАТО очікується для всіх сил ЗСУ. Це стосується і Військово-повітряних сил України.

"Якщо українські військові сили не перейдуть на західну авіацію, то з часом Україна не матиме жодної авіації", — вважає Нільсен та додає, що іншого способу зберегти українську авіацію немає.

Військовий експерт вказує, що відновлення військово-повітряних сил – це величезна справа, яка потребує довгострокових інвестицій. Основи для повітряних сил повинні закладатись вже зараз, щоб вони з часом збільшувались.

Україна зможе швидко використовувати перші F-16 для деяких цілей, наприклад збивати крилаті ракети, що атакують українські міста. Таким чином Україна покращить ППО. Однак набагато складніше використовувати винищувачі на передовій, наприклад для підтримки українських військ з повітря. Це потребує набагато більше зусиль. З часом військово повітряні сили будуть зростати і Україна поступово отримає перевагу над Росією.

Нільсен стверджує, що Україні для цього літнього наступу потрібні більше артилерійські боєприпаси, тому що вони створюють необхідний ефект вже сьогодні, а F-16  - це віддалена перспектива.

Нільсен пояснює, що щодо F-16 потрібно думати так, які ми ВПС хочемо мати в Україні через 4-5 років. Які ВПС повинна мати Україна після закінчення війни? На його думку, зважаючи на розміри, Україна мала б мати досить великі повітряні сили – 200-300 літаків.

Військовий експерт прогнозує, що за таким планом Україна у 2023 році не отримає жодного літака. У 2024 Україна матиме 30 західних літаків, у 2025 – 70, у 2026 – 150, а у 2027 – 250.

За словами Нільсена авіапарк українських бойових літаків може складатись не лише з американських F-16, а й інших винищувачів. Така програма має бути основна для України від західних союзників.

"Найрозумніше в цьому те, що така мета має сенс незалежно від того, закінчиться війна чи ні. Це нарощує розумну чисельність українських ВПС", — говорить Андерс Нільсен.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про битву за Бахмут. Чи помилилась Україна, коли вирішила захищати місто та як це вплинуло на контрнаступ.

Також "Коментарі" писали, що в Україні вже приземлялись винищувачі F-16.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини