Головна Новини Суспільство Війна з Росією Скільки росіян підтримують «СВО» – які настрої всередині РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки росіян підтримують «СВО» – які настрої всередині РФ

Основні опитувальні центри у Росії стали елементом пропаганди, а не досліджень, тому орієнтуватися ми можемо лише дані незалежних компаній

9 вересня 2023, 11:27 comments4678
Поділіться публікацією:

Російський президент Володимир Путін продовжує винаходити нові версії – чому його країна напала на Україну та продовжує війну. Тепер він запевняє, що це Захід нібито спровокував РФ на таку агресію. Тим часом, нові соціологічні виміри показують, що серед росіян знижується підтримка війни. Щоправда, російська соціологія, як і соціологія під час війни – специфічне явище. Видання "Коментарі" продовжує обговорювати цю тему з експертами.

Скільки росіян підтримують «СВО» – які настрої всередині РФ

Росіяни. Фото: з відкритих джерел

70% опитаних росіян підтримує "СВО", хоч і пасивно

Доктор філософських наук, президент Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), професор кафедри соціології Університету "Києво-Могилянська Академія" Володимир Паніотто поділився таким коментарем:

"Дуже багато людей (зокрема і соціологи) скептично ставляться до опитувань під час війни взагалі – і опитувань у Росії особливо. Тим більше, коли справа стосується опитувань про підтримку так званої "спеціальної військової операції" (СВО). І це не дивно з огляду на те, що навіть за те, що "СВО" називали війною, люди отримували реальні тюремні терміни. За критику війни можна одержати до 15 років! Тому соціологічні опитування іноді описуються таким двовіршем: "Скажи ти – за чи ти проти? Зверни увагу, за "проти" є стаття"... Разом з тим, на мій погляд, соціологи можуть отримувати корисну інформацію в ході соціологічних опитувань".

Однак, продовжує експерт, основні опитувальні центри стали елементом пропаганди, а не досліджень, тому ми можемо орієнтуватися лише на дані незалежних компаній. За його словами, це – Левада-центр, який набув статусу іноземного агента, "Екстрім-Скан" – компанія, створена на початку війни Оленою Конєвою, а також українська компанія ІКАР (Інститут конфліктології та аналізу Росії), очолювана Олександром Шульгою.

"Соціологи використовують різні методики для оцінки зсувів та отримання відповідей на чутливі методики. Наприклад, вони вставляють у перелік варіантів відповіді відповідь "не хочу відповідати на це запитання", або просять задумати якогось знайомого (можна і себе) і запитують про цього знайомого, і так далі… Крім того, задаються не прямі запитання, а ті, відповіді на які не несуть кримінальної відповідальності. Наприклад, "чи перераховуєте гроші на підтримку армії", "чи вважаєте, що необхідно оголосити загальну мобілізацію" тощо, – пояснює Володимир Паніотто.

У результаті, зазначає він, можна сказати, що переконаних прихильників "СВО" – близько 40%, з них 10-15% таких, яких можна назвати "яструбами" (готові допомагати армії, воювати самі тощо). Противників – близько 30%, їх переконаних противників 10-15%. Підтримка 70% "СВО", яку показують результати Левада-центру, – це пасивна підтримка, наголошує експерт. Більшість довіряє Путіну та керівництву країни вирішення цих питань (коли їх запитують, чи підтримають вони закінчення "СВО", якщо таке рішення ухвалить керівництво країни, то більшість підтримає, тобто вони підтримують і мир, і війну).

"Те, що зараз у РФ дещо знизилася рішуча підтримка "СВО", нам не дуже допоможе, – упевнений Володимир Паніотто. – Все одно 70% опитаних росіян підтримує "СВО", хоч і пасивно. А думка тих, хто не підтримує, не впливає на політику Росії. Ну, а за нинішніх законів масових протестів там точно не буде".

Навіть у опитуваннях відносно незалежних структур підтримка "СВО" серйозно не падає

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Наскільки пам'ятаю, незалежні соціологи наводили дані, що близько 80% росіян відмовляються брати участь у опитуваннях. Ну, а тим дослідженням, які стають загальнодоступними, я не надто довіряю".

Втім, зазначає експерт, якісь висновки виходячи з аналізу ситуації в РФ зробити можна.

"Наразі, наприклад, там у розпалі виборча кампанія напередодні Єдиного дня голосування. І тему т.зв. "СВО" (війну війною там називати не можна) у її процесі особливо не педалюють, розуміючи, що справжньою підтримкою у суспільстві вона не користується. При цьому до федеральних виборів фактично не підпустили тих, хто хоч трохи сумнівається у правильності дій нинішньої влади", – наголошує Олексій Голобуцький.

Він також звертає увагу, що навіть у опитуваннях щодо незалежних структур підтримка "СВО" серйозно не падає, вагаючись у межах статистичної похибки.

"Ну, а підтримка Путіна нікуди не поділася. Альтернативи ж немає, – пояснює експерт. – Загальний стан росіян – байдужість. Зрозуміло, що чим гіршим стає життя, тим менше їх цікавить політика, свої свободи, війна... Зайняті лише проблемами власного виживання. У Росії це століттями вміють робити найкраще – виживати. Незалежно від того, хто зараз править. Суб'єктності російське суспільство майже ніколи не мало, а тепер – і поготів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять дії Заходу щодо війни в Україні – чому РФ знову загрожує ядерною зброєю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини