Головна Новини Суспільство Війна з Росією Системи ППО на дахах адмінбудівель у Москві: до чого готує Кремль росіян
commentss НОВИНИ Всі новини

Системи ППО на дахах адмінбудівель у Москві: до чого готує Кремль росіян

Путінський режим хоче наголосити, що війна - близько, а "натовські ракети можуть впасти на кожний будинок"

21 січня 2023, 14:02
Поділіться публікацією:

Кремль, ймовірно, розгорнув системи ППО в Москві, щоб створити нову "картинку" війни. Так вважають експерти Інституту вивчення війни (ISW), пояснюючи, що таким чином путінський режим намагається посилити інформаційні операції з підготовки населення до затяжної війни в Україні та подальших жертв. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" це твердження, а також дії Кремля, спрямовані на те, щоби зробити війну частиною всього російського суспільства.

Системи ППО на дахах адмінбудівель у Москві: до чого готує Кремль росіян

Панцир-С1. Фото: із відкритих джерел

Кремль дає сигнал росіянам – практично кожен будинок тепер – частина "російської фортеці"

Політичний експерт Сергій Таран вважає, що тут можна говорити і про пропаганду, і про реальну підготовку до війни на території РФ.

"Пропагандистський ефект спрямований на росіян, які мешкають у великих містах. Для них війна здається чимось далеким. І путінський режим хоче наголосити, що війна — близько, а "натовські ракети можуть впасти на кожен дім". Тому демонстративно розміщуються системи ППО на московських дахах тощо", – пояснює експерт.

Така собі агітація росіян у ракурсі необхідності брати участь у так званій "спецоперації", тому що практично кожен будинок тепер – частина "російської фортеці".

"Другий момент – якщо ППО розміщуються на адмінбудівлях, то це підтверджує, що російський режим перебуває у паніці. Що є побоювання нальоту українських безпілотників, які мають високу дальність. І здатних дотягнутися до штабу, безпосередньо причетного до розробки вторгнення та його проведення. А це, зрозуміло, матиме негативний політичний ефект для Кремля. Тому гарячково розміщують ППО – прямо на дахах, у тому числі будівлі Міноборони. Виглядає це зі сторони смішно, абсурдно. Але у системі російських цінностей – це норма. Так вони розуміють цей світ", – резюмує Сергій Таран.

Серед російського населення поширюватимуть наративи у стилі "ми не нападаємо, а захищаємось, ми повинні помститися"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Ковальчук пояснює:

"Кремль повністю розгортає країну на військові рейки. Це з тим, що його попередні розрахунки провалилися. До 2022 року ставки робилися на енергетичні війни та шантажі, тому внутрішня пропаганда рясно фінансувалася Газпромом. Але санкції та часткова переорієнтація Європи дозволили їй знизити споживання російського газу – і РФ зазнала втрат".

На думку аналітика, продовжуючи на тлі поразок в Україні ядерний, зерновий, екологічний, дипломатичний та інші види світового шантажу, Росія шукає шляхів, як уникнути катастрофи.

"Прискорювальна переорієнтація РФ на інформаційно-промислову "військового монстра" говорить про те, що це стане основою подальшої виборчої кампанії Путіна та "єдиноросів". Щоб показати собі та світові, що це саме населення РФ надає свою підтримку діям влади, що те, що відбувається, – не просто кровожерливість верхівки. Тому серед російського населення поширюватимуть наративи у стилі "ми не нападаємо, а захищаємося, ми повинні помститися" і таке інше. Такий собі сучасний варіант оруелівського роману "1984". При цьому, – наголошує Олександра Ковальчук, – російські вожді добре розуміють, що за злочини прийде розплата. Тому і ППО посилено встановлюють на московських дахах та навколо своїх резиденцій".

Ще одна форма маніпуляції масовою свідомістю

Засновник Соціально-психологічного центру "Розвиток", психолог-консультант у низці телепроектів Олена Рихальська впевнена:

"Ці факти говорять про те, що уряд Росії працює над тим, щоб росіяни ще якнайглибше ідентифікувалися зі страхом: на них можуть напасти. А людьми в стані страху дуже легко маніпулювати, вони вразливі, пригнічені та вірять силі".

Другий аспект, за словами психолога, полягає у тому, що досі існує необхідність ідентифікувати народ із війною – абсолютно. Тоді він не аналізуватиме і не думатиме: чому – санкції, чому нас у світі перестали любити і поважати, чому найкращі бренди пішли з Росії, чому нам ніде не раді і т.д.

"Посилання розміщення систем ППО: ми захищаємося, затягніть пояса. Загалом ще одна форма маніпуляції масовою свідомістю", – констатує Олена Рихальська.

Читайте також на порталі "Коментарі" — міністр оборони України Олексій Резніков заінтригував: українські танкісти вже готові розпочати навчання на танках Leopard.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kissa

21 січня 2023, 16:46

Здесь сучки любят сосать и давать в попу: без денег и подарков, все анонимно. Попробуй пока регистрация бесплатная ------- https://min.lc/sisy


Новини