Головна Новини Суспільство Війна з Росією Шість уроків російсько-українська війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Шість уроків російсько-українська війни

Жорстокий конфлікт у Європі був суворим, але повчальним учителем.

10 лютого 2023, 18:45
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Професор міжнародних відносин Гарвардського університету Стівен Волт підбиває підсумки майже року війни в Україні. Науковець склав п’ять уроків, які слід винести з україно-російської війни. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Foreign Policy.

Шість уроків російсько-українська війни

Висновки війни в Україні. Фото з відкритих джерел

Урок 1: Лідерам дуже легко прорахуватися

Стівен Волт вважає, що Путін дуже сильно прорахувався на початку війни. Російський диктатор не очікував опору від українського народу, а також те, що Європа зможе знайти альтернативи дешевому російському газу і нафті.

Урок 2: Держави об’єднуються для протидії агресії

Путін ще раз прорахувався, коли вважав, що країни НАТО не будуть допомагати самотній Україні. Проте військовий альянс об’єднався, щоб протидіяти російській агресії. На думку професора Захід зрозумів, що Путін не зупиниться.

Урок 3: Все не закінчено, поки не закінчиться

Спочатку Путін очікував, що Україна швидко впаде під російською навалою, проте цього не сталось. Натомість Україна перейшла в контрнаступ за допомоги внутрішнього та зовнішнього ресурсу. Успішні українські кампанії восени були на стільки вдалими, що багато аналітиків почали говорити, що є шанси на швидке повернення Криму. Попри поразки, Росія знову готується до наступу, а Україна очікує підтримки Заходу.

Урок 4: Війна дає можливість екстремістам і ускладнює компроміс

Професор Гарвардського університету наводить приклад В’єтнаму, Іраку та Афганістану, які отримували багато допомоги США та НАТО, але зрештою стали екстремістськими країнами.

Урок 5: Стратегія стримування зменшила б ризик війни

Стівен Волт в цьому пункті критикує НАТО за безпідставне розширення, яке проводила організація попри погрози Путіна. Хоча в підсумку визнає, що головним агресором конфлікту є Росія.

Урок 6: Лідери мають значення

Тут Волт вважає, що світове становище могло бути зовсім іншим, якби не лідери країн. Якби Путін не керував Росією, то війни могло б не бути, а якби Порошенко переміг Зеленського, чи зміг би він згуртувати світ навколо України. Так само невідомою залишається реакція США, якби сьогодні Америкою керував Трамп.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про три війни, які веде Путін в Україні.

Також "Коментарі" писали у чому помилилась Росія, коли вторглась в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини