Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається з Кримом: про що говорять дії української влади та вибухи на півострові
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається з Кримом: про що говорять дії української влади та вибухи на півострові

Київ дає зрозуміти, що Крим не може бути розмінною монетою, це така сама територія України, як Донецьк, Херсон та Маріуполь

16 серпня 2022, 15:25 comments2080
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський створив Консультативну раду з питань деокупації та реінтеграції Криму та Севастополя. Відповідний указ розміщено на сайті Офісу президента. Раду очолює сам глава держави, а пропозиції щодо персонального складу нового органу протягом місяця має внести голова ОП Андрій Єрмак. Також Зеленський заявив, що очікує розширення рівня та кількості учасників Кримської платформи. Тим часом у Криму продовжують злітати в повітря військові склади російських окупантів. Експерти проаналізували ситуацію навколо Криму для видання "Коментарі".

Що відбувається з Кримом: про що говорять дії української влади та вибухи на півострові

Крим. Фото з відкритих джерел

Удари по російських військових об'єктах у Криму чітко показують, що окупація української землі не виявиться безкарною

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула впевнений, що посилена увага до питання деокупації Криму зараз має чітко позначити цілі та завдання, які Україна ставить у рамках відображення російської агресії. Вони залишаються незмінними – повне звільнення тимчасово окупованих територій України та відновлення контролю української влади над територіями у межах 1991 року.

"Ще раз наголошуючи, що Україна в жодному разі не відмовляється від Криму і все ще ставить завдання звільнити цей регіон, ми протидіємо будь-яким спекуляціям нав'язування Україні якогось "компромісу" з Росією, певних умов тимчасової угоди, перемир'я. Всього того, що намагаються продавити російські агенти впливу протягом останніх місяців, — зазначає експерт. – Грубо кажучи, вся ця активність на кримському напрямі демонструє, що Київ не збирається вести торги у цьому питанні, не збирається визнавати юрисдикцію РФ над Кримом, не збирається йти на умовний обмін Херсон – на Крим. Цього не буде. І всі наші заяви, і дії (зокрема безпосередньо у Криму) – саме про це".

Зрозуміло, продовжує Микола Замікула, що і новий саміт Кримської платформи також покликаний ще раз цю позицію проілюструвати. Було б помилкою, вважає він, не скористатися таким інструментом, створеним лише рік тому. З його допомогою ми ще раз на міжнародній арені голосно наголосимо, що Крим – це Україна.

"Я впевнений, що окупація обов’язково відбудеться. Але про терміни та формат судити складно. Багато що змінилося після початку широкомасштабної російської агресії. Курс на мирну деокупацію Криму вже не є актуальним. Все вирішується на полі бою, у рамках військового протистояння з РФ. І саме від цього, від успіху ЗСУ залежить, зокрема, деокупація Криму", – наголошує експерт.

Ну, а удари по російських військових об'єктах у Криму, які ми побачили у серпні (Новофедорівка, район Джанкоя, район н.п. Гвардійське під Сімферополем), чітко показують і російському керівництву, і російському населенню, що окупація української землі (у будь-якому місці ) не виявиться безкарною, зазначає Микола Замікула.

"Так уже склалося, що, на відміну від Донбасу, який із 2014-го переживав російську агресію, у Криму ситуація залишалася відносно спокійною. І це давало привід пропаганді РФ, усьому російському суспільству ще більше схвалювати путінські дії із захоплення Криму. І спокійно користуватися результатами окупації, не замислюючись про наслідки. Проте серпневі удари по російських військових об'єктах на території півострова показали, що спокій для окупантів у Криму був тимчасовим, – наголошує Микола Замікула. — І їм варто звикати до того, що розташовані там склади, аеродроми, різноманітні бази будуть відтепер мішенями. Це відповідно порушує питання про те, а чи безпечно взагалі тепер буде окупантам у Криму? І я цілком припускаю, що така ситуація підштовхне багатьох громадян РФ, які "понаїхали", які незаконно перебралися на територію Криму, починаючи з 2014 року, спішно виїжджати звідти. Такий процес, безумовно, також сприятиме в перспективі деокупації Криму, його поверненню під українську юрисдикцію. Але зараз, наголошую, все вирішується на полі бою".

Повернення України до кордонів початку 2014 року стане маркером перемоги західного світу над консервативним фашизмом Росії

Політтехнолог, боєць ЗСУ Петро Охотін упевнений, що створення Ради з деокупації – важливий крок, щоб нагадати: російсько-українська війна розпочалася у 2014 році.

"Саме тоді Росія окупувала частину українських територій. Історія з Кримом показує: політика умиротворення агресора призводить лише до зростання його хижих апетитів", – наголошує експерт.

Він упевнений, що говорити про Крим, проводити там відповідні операції потрібно.

"Адже повернення України до кордонів початку 2014 року стане маркером перемоги західного світу над консервативним фашизмом Росії. Коли це відбудеться? Сказати складно. Цивілізаційні смути – це про гру не один рік", – констатує Петро Охотін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія стягнула комплекси С-300 та С-400 до Білорусі: до чого готується Кремль – звідки чекати погрози.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини