Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається в Росії – чи може це бути початком кінця путінського режиму
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в Росії – чи може це бути початком кінця путінського режиму

Травневі події на території країни-агресора, їхнє літнє продовження, дуже важливі з точки зору того, щоб росіяни нарешті зрозуміли найважливіші речі

1 червня 2023, 14:27 comments1630
Поділіться публікацією:

Травневі атаки невідомих дронів по території РФ, а також заходи туди російських збройних формувань, що борються з путінським режимом, явно отримають літнє продовження. Так, бійці "Російського добровольчого корпусу" (РДК) та легіону "Вільна Росія" (ЛВР) вже 1 червня заявили про продовження операцій, метою яких є принести мир і свободу. Про що говорить те, що відбувається? Чого чекати далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається в Росії – чи може це бути початком кінця путінського режиму

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Якщо внутрішні сили РФ не почнуть виступати проти авторитарного режиму, Путін зможе втриматися

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов поділився таким коментарем:

"Путін відчайдушно чіпляється за владу. Створює видимість, що у Росії все добре. Що вона, скажімо так, намагається "помститися нерозумним хазарам". Причому в ролі таких "нерозумних хозарів" російські ЗМІ представляють Україну. Щоправда, на запитання росіянам — за що, власне кажучи, мститись Україні (яка сама стала жертвою агресії та веде оборонну війну проти загарбників), чіткої відповіді вони не можуть дати. Путіну там щось треба було – приблизно так сприймає ситуацію російське населення, яке є вкрай соціально пасивним. І те, що відбувається останнім часом (поширені вибухи та бойові дії на території РФ) викликає у громадян країни-агресора розуміння того, що це саме – війна, а не т.зв. "спеціальна військова операція". Що небезпека може прийти звідки завгодно".

У Москві після недавнього удару безпілотниками розпочалася паніка, зазначає експерт. Жителі Шебекіно (Бєлгородська область) змушені евакуюватись.

"Однак розуміння приходить до росіян надто повільно. Коли вони, покидаючи Херсон, підривали Антонівський міст на Дніпрі, це було як "військова операція". А, коли був вибух на Кримському мості — це вирішили вважати терористичним актом. І змінити подібне мислення – основне завдання. Щоб ті відцентрові тенденції, які в РФ зараз величезні, почали проявлятися дедалі чіткіше", – пояснює Віктор Савінов.

Він звертає увагу, що основні дії Путіна ведуться медійно у піар-комунікаціях. Російське населення годують нескінченними переможними зведеннями. Однак росіяни почали замислюватись – щось останнім часом особливих перемог немає.

"Російська армія відступала минулого року. Намагалася наступати взимку-навесні цього, але жодних успіхів, крім майже захоплення Бахмута (до якого окупантів, по суті, заманили, і який місяцями "виїдав" з РФ її ресурс), пред'явити не може. Тож травневі події на території країни-агресора, їхнє літнє продовження, дуже важливі з погляду того, щоб росіяни нарешті зрозуміли найважливіші речі. Що армія РФ аж ніяк не є "другою армією світу". Що влада Путіна по суті тримається "на соплях". Що російська економіка має серйозні проблеми внаслідок санкційної політики Заходу", – акцентує політичний аналітик.

На його думку, якщо внутрішні сили РФ не почнуть виступати проти авторитарного режиму, Путін зможе втриматись. Проте, наголошує експерт, вже очевидно, що в Росії є здорові сили, які всіма можливими способами намагатимуться усунути загрозу (для РФ, України, всього світу) продовження правління Путіна.

"Я буквально сьогодні розмовляв з одним знаменитим московським режисером. Він запевняв мене, що у РФ немає жодної опозиції. Що всі диверсійні дії проти путінського режиму (атаки за допомогою безпілотників, рейди на кшталт Бєлгородського) організовує українське Головне управління розвідки на чолі з Будановим. Я йому у відповідь нагадав, що сам цей режисер написав свого часу п'єсу про колишнього начальника секретного відділу ЧК при Дзержинському — Якова Блюмкіна (уродженець Одеси, революціонер, член партії есерів, радянський розвідник і державний діяч, авантюрист, один із творців радянських розвідувальних служб, дружив з Маяковським, Єсеніним, Мандельштамом, розстріляний 1929-го недавніми колегами на Луб'янці, в Москві, за "повторну зраду справі пролетарської та радянської влади та за зраду революційної чекістської армії" (прим. ред.). Він мені у відповідь – так Блюмкін був патріотом, лівим есером, який боровся з імперіалістичною гідрою, а Буданов – це бандит! Я йому на це – на мій погляд, Буданов є людиною, яка професію керівника однієї з розвідслужб вивів на більш високий рівень, ніж герой п'єси, яку ти написав. І в цей момент мені надійшло повідомлення, що РДК та ЛВР знову збираються в рейду по РФ. Я надіслав йому відповідне відео. На що він — так, дійсно, Буданов буде крутіше Блюмкіна. Тобто його вдалося переконати", – констатує Віктор Савінов.

Ось так, продовжує він, має прийти таке усвідомлення і до інших.

Що є російська опозиція.

Що кремлівська пропаганда – відчайдушно бреше.

"Ну, а найкращим методом переконання зараз є конкретні дії, які демонструють населенню РФ, у якій країні йому, на жаль, доводиться жити, – вважає експерт. – І щось треба терміново змінювати".

Не виключено, що в перспективі ми побачимо нові добровольчі формування, що діють проти путінського режиму з глибини РФ.

Політолог Дмитро Воронков вважає те, що відбувається – початком кінця путінського режиму, а можливо навіть РФ як такої – у тому вигляді, в якому вона існує сьогодні.

"Ми бачимо, що навіть Москва – не така вже неприступна фортеця, не кажучи вже про інші міста, регіони. Навіть столиця держави-агресора стає досяжною з військової точки зору. І це – вже не дзвіночок, а дзвінковий сполох", – упевнений експерт.

Щодо російських добровольчих формувань, які борються проти путінського режиму (відповідно – на боці України), це свідчення того, що Кремль слабшає. А обурення його діям зростає, зазначає Дмитро Воронков.

"Певна частина росіян не хоче продовження війни, тому що їм особисто стало важче жити, а ізоляція з боку Заходу теж не тішить (той самий олігархат зазнає колосальних збитків у зв'язку з санкціями). Але конкретних дій, щоб щось змінити, ці люди не роблять. Більше радикальна, активна частина суспільства побачила можливість звільнення від гніту путінського режиму через перемогу України в цій війні. І почала діяти. Поки що точковими операціями у прикордонних областях, тими чи іншими диверсіями у різних регіонах. Але все це може призвести до ефекту доміно, – припускає політолог. – Я не виключаю, що в перспективі ми побачимо нові добровольчі формування, які діють проти путінського режиму з глибини РФ".

Не виключені, продовжує він, спроби повстань у певних регіонах. Все йде по наростаючій.

"Динаміку всьому цьому можуть надати успіхи ЗСУ на полі бою, – упевнений Дмитро Воронков. – Саме вони пропорційно впливатимуть на сміливість тієї частини російського суспільства, яка зрозуміла, що головний ворог РФ сидить у Кремлі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Бахмут без "Вагнера": Пригожин зробив нову заяву про виведення своїх найманців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини