Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається навколо мобілізації: з чим проблеми та як їх вирішити
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається навколо мобілізації: з чим проблеми та як їх вирішити

Поки оновлений закон про мобілізацію почне діяти, питання комплектування частин, що воюють, залишиться у підвішеному стані

1 травня 2024, 19:50 comments3694
Поділіться публікацією:

З 18 травня набирає чинності новий закон про мобілізацію, згідно з яким чоловікам віком від 18 до 60 років слід оновити свої дані в ТЦК. Навколо цієї теми вже багато галасу, резонансу, а часом і відвертих фейків. Співробітники ТЦК вже почали знімати з рейсів водіїв – і супроводжувати їх для проходження ВЛК. Водночас, примусово повертати чоловіків з-за кордону українська влада нібито не планує. Що на даний момент можна сказати про ситуацію з мобілізацією, дії ТЦК, влади та ухилянтів? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Що відбувається навколо мобілізації: з чим проблеми та як їх вирішити

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Головком Сирський – не чарівник

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко вважає, що закон про мобілізацію було прийнято в ослабленому, в не досить рішучому вигляді.

"А це говорить, що політичне керівництво України ще не відчуло гостроти ситуації на фронті. Якщо відчуло, не осмислило, що зараз час рішучих заходів, а не дивних рішень типу щодо наших громадян за кордоном (позбавлення їхніх консульських послуг – це скоріше не про те, як їх повернути в Україні, скільки про те, як сподобатися тим, хто перебуває в Україні, хто не виїхав). Однозначно це не подобається тим, хто воює. А це досить рішучі люди. І їх чимало", – наголошує генерал.

Він наголошує, що критерієм у воюючій державі має бути думка саме тих, хто її захищає.

"Це ще з історії Стародавнього Риму повелося. Ті, хто не воював, позбавлявся цивільних прав, а воюючі набували. В нас не розглядається такий підхід. Натомість йде підігравання ухилянтам, що неприпустимо. Із такою позицією війну не виграти", – попереджає Ігор Романенко.

За його словами, поки закон почне діяти (з 18 травня, та ще й лаг у 60 днів для оновлення військово-облікових даних), питання комплектування воюючих частин (не кажучи про комплектування нових) залишиться у підвішеному стані.

"А без резервів воювати неможливо. Головком Сирський – не чарівник. Для того, щоб реалізовувати ті чи інші тактики та стратегії, необхідні ресурси, яких у нас зараз немає. З озброєнням зараз почали активніше допомагати союзники. А комплектування армії – це наше завдання. Чи вдасться нам за плюс-мінус місяць значно наростити мобілізацію – питання", – вважає експерт.

Росіяни, тим часом, продовжує він, зараз перебувають на піку поставок озброєнь (за всю війну, тому що перевели 2023-го на військові рейки економіку), а також у комплектуванні особового складу (не зупинялася прихована мобілізація, яку зараз доповнюють ще та офіційним призовом).

"Рівень підготовки там різний, але його використовують по-різному. І, судячи з того, що їм вдається наступати – використовують ефективно", – констатує Ігор Романенко.

Має бути мотивація

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж розмірковує так:

"Ситуація навколо процесу мобілізації загострилася після ухвалення відповідного закону. Недосконалого. Багато в чому – на межі порушень прав людини. Що викликає хвилювання серед потенційних мобілізованих, включаючи людей, які виїхали за кордон, у різних медіа, у блогерів і так далі".

На думку експерта, помилкова ставка на силовий сегмент, на залякування, на масову перевірку документів, насильницьке доставлення до ТЦК тощо. Метод батога дискредитує, підриває саму мобілізацію, упевнений Микола Маломуж.

"Репресивні заходи – це завжди погано. Має бути мотивація, – вважає він. – Має бути війна не кількістю, а якістю. Не масою (це російська традиція), а технологіями. Поки що немає літаків, ставка на ракети, дрони, точні боєприпаси, бронетехніку тощо. Зрозуміло, що ми не потягнемо. Але нам допомагають ЄС, США та інші країни. Тобто ставка не так на людські, як на технологічні ресурси. З якими справлялися б реальні профі, мотивовані військові", – пояснює генерал.

Якщо ж говорити про мобілізаційний ресурс, який, безумовно, важливий, слід було правильно розставити пріоритети, акцентує екс-глава Зовнішньої розвідки.

Перше – провести ревізію всередині ЗСУ. І відправляти на фронт тих, хто з якихось причин відсиджується в тилу.

"Певні зрушення тут є, але поки що вкрай незначні, – зазначає Микола Маломуж. – Нині на фронті лише третина з мільйона офіційно заявлених військовослужбовців. Так не годиться!".

Друге – залучати представників іншого силового блоку (поліція, рятувальники тощо). Вони мають відповідні навички, давали присягу. Це резерв у ще кілька сотень тисяч людей.

Третє – держслужбовці (також давали присягу), яких можна мобілізувати з їхніх відомств та установ.

Четверте – рекрутингові компанії, що підбирають цільових людей, цільові набори, конкретні види збройних сил і позицій.

І лише п'ятим сегментом може бути власне мобілізація інших військовозобов'язаних (тобто практично всіх чоловіків від 18 до 60 років, що підходять під стандарти оновленої мобілізації), підкреслює генерал.

"Всім важливим є хороший соцпакет, відповідна підготовка (базова, полігона, передбойова – для п'ятої категорії мінімум півроку) і так далі. А головне – вибір. Щоб людина йшла у певні підрозділи, відповідно до своїх навичок та бажання. Повинні бути гарантії допомоги від держави – у разі поранення, загибелі. Зрозуміло, що потрібна й відповідальність для ухилянтів. Але робити ставку виключно на батіг – необдуманий крок", – пояснює Микола Маломуж.

Він упевнений, що не можна створювати розкол у суспільстві по лінії воював-не воював. А саме це зараз намагаються зробити.

"Воювати неможливо, не маючи міцного тилу. А міцний тил теж потребує робочих рук. Не можна спрощено розглядати таку складну та багаторівневу тему як мобілізація", – резюмує генерал.

Читайте також на порталі "Коментарі" — виникне хаос: ЗМІ пояснили, чому Рада може знову взятися за закон про мобілізацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини